Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

prawie na 100% nie maja niestety - nic przynajmniej nie słyszałam, a to byłaby taka rewolucja, że chyba byłoby głośno o tym....
Obawiam sie, że tylko w Warszawie... A masz dobrego weta? Może bym Ci mogła kogoś polecić - bo przy braku sprzętu - myślący lekarz, który potrafi postawić diagnozę - to jest podstawa... Zreszta - w kazdej sytuacji się przydaje. A wet wetowi nie weci niestety :roll:

Posted

Na szczęście nie chodzi o mojego psiaka ale jeśli chodzi o wetów to jestem otwarta na propzycję. Sunia moich znajomych - 4 mieięczny wilczarz irlandzki nie staje na tylne łapy, kidy ma lepszy dzień i uda jej się podnieść pupę krzywi tyłek na lewą stronę. Jeździli z nią po lekarzach ortopedach i każdy sugerował coś innego. W końcu jeden z ortopedów zasugerował, że może to być porażenie chrzęstno-kostne (paraliż szczenięcy), neurolog podtrzymał te przypuszczenia, ale aby mieć pewność lub wykluczyć konieczny jest rezonans. Niestety w przypadku potwierdzenia diagnozy dla suni nie ma ratuku i trzeba będzie ją uśpić. Ja szukam ciagle info na temat tej choroby ale prawie nic nie mogę znaleźć...

Posted

jakbyś mi podała jakiś namiar na siebie na priva - to ja sprobuje złapać któregoś z moich madrych i popytam gdzie radzą iść. Mam nadzieje, ze w żadnym miejscu, które ktoś z nich może mi polecić - jeszcze nie były i że nie bedzie tak żle. Najgorsze jest to, że mój najlepszy wet od spraw beznadziejnych - nie żyje :(

Posted

Brno jest dosc duzym osrodkiem weterynaryjnym - szczegolow jednak nie znam - moge zapytac dzis mojego weta - bo kiedys mialam jechac do Czech na tomografie z sunia, chyba wlasnie do Brna...

Posted

Fuka podałam Ci na miary na priva.
A może ktos z warszawy wie jaki jest koszt takiego badania i gdzie dokładnie można zrobić rezonans. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna.

Posted

ana ja robilam tomografie glowy u swojej sp suczki - to bylo w marcu jakos 2004 r Robilam na SGGW, a koszt...dokladnie nie wiem ale cos w granicach 400 zl chyba - nie pamietam, bo mi sie udalo zrobic po kosztach - tzn zaplacilam tylko za narkoze itp

Posted

ana, a ci weci, którzy powiedzieli, że do definitywnej diagnozy potrzebny rezonans, nie powiedzieli, gdzie najbliżej można to zrobić :o ? Chyba najprościej ich zapytać - bo jak nie wiedzą, gdzie to zrobić, to znaczy, że jeszcze nie mieli pacjenta, któremu by to robili, a jak tak, to ja bym zaczęła podchodzić do tej całej diagnozy i tego sposobu jej potwierdzenia z pewną rezerwą :roll: .

Posted

Flaire nie wiem czy weci jej to mówil, bo moja znajoma jest ciagle w takim szoku, że niewiele z tych rozmów pamięta. Strasznie panikuje i zupełnie straciła głowę, dlatego staram się pomóc i przetłumaczyć że ryczeniem nie pomoże tylko musi zacząć działać. Dziś jeszcze raz miała jechać do neurologa z sunią, to mam nadzieje, że nawiąże konstruktywną rozmwę i wreszcie dowie się czegoś więcej. Bo teraz to ona tylo uczepiła się tego, że trzeba będzie sunię uspić i ona tego nie przezyje. Nie wiem myślałam, że to twarda babka, a jak teraz widze jej bezradność i to że nie jest w stanie nic zrobić to jestem w szoku..

Posted

ana, a może mogłabyś z nią pojechać? nie wiem, czy ona by tego chciała, ale myślę, że jako osoba emocjonalnie trochę odsunięta od tego wszystkiego, mogłabyś pomóc w rozmowie z wetem. A jeśli nie, to może mogłabyś przynajmniej do tych wetów zadzwonić i dowiedzieć się czegoś. Myślę, że byłoby lepiej z nimi współpracować niż tak na własną rękę...

Ja w tym rozumiem i Ciebie, i tę koleżankę, niestety. Bardzo smutna historia. :(

Posted

Słuchaj, pewna kompetentna osoba radzi, żeby koleżanka skontaktowała sie z ambulatorium w Klinice Psów i Kotów - nie wiem, czy podaję dokładna nazwę - Akademii Rolniczej we Wrocławiu właśnie i powiedziała, że ma taki problem. Oni powinni pomóc. Współpracują z wrocławską Akademią Medyczną, także w dziedzinie technik obrazowania.
Ta pomoc może mieć coś wspólnego z tym, co napisałam tu w poprzednim poście:)
Powodzenia

Posted

Dziekuję wszystkim za zinteresowanie. Sprawy mają się tak. po pierwsze troche przekręciłam nazwę podejrzewanej choroby, gdzyż prawidłowa nazwa to zator chrzęsno-włóknisty. Po drugie kolezanka była tez z psiakiem na Kilinikach (poza innymi weterynarzami) u ortopedy i neurologa. ten ostatni właśnie nawizał kontakt z Klinika w Brnie. Tam psiak będzie miał robiony rezonans i jakieś inne badania. U nas w kraju proponowano badanie, którego nazwy nie pamietam, ale jest to na podstawie wprowadzania kontrasu i zdjęc rtg, jednak w przypadku wyzej wymienionej choroby nie zawsze badanie to wykrywa i przedstawia stan obecny, więc nie ma sensu go wykonywać zwłaszcza że jest to rasa podatna na choroby serca i chcianoby zminimalizować ryzyko do niezbędnego minimum.

Posted

basiaap gdzie znajdują się Kliniki wiem doskonale, bo sama studjuję na Rolniczej :wink: Ale jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie :D

Posted

To badanie z kontrastem to urografia - mial je mj 4,5-mies. bullek jakies 3 tygodnie temu. Potwierdzilo brak jednej nerki. Moj wet mowil, ze nie tyle znieczulenie, co sam kontrast moze byc troche niebezpieczny - dlatego Bigos dostal najpierw troszczeke i byl bacznie obserwowany - nic zlego sie nie dzialo, wiec przeprowadzono badanie.
Trzymam kciuki za wizyte w Brnie

Posted

Hymm urografia to badanie nerek :wink: Wiem bo sama ją miałam :lol: A w przypadku psiaka to miałbyc kontrast wprowadzony gdzieś w okolice rdzenia kręgowego jesli nie do samego rdzenia ale nazwy nie pamietam :-?

Posted

Rezonans magnetyczny, to również badanie polegające na wykonaniu bardzo dużej ilości zdjęć rentgenowskich. Działa tylko na innej zasadzie. I również robione jest z kontrastem, np. angio.