ana Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 Mam pytanie czy ktoś z Wrocławia nie orientuje się czy na klinikach mają rezonans? I ile kosztuje badanie? Quote
Fuka Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 prawie na 100% nie maja niestety - nic przynajmniej nie słyszałam, a to byłaby taka rewolucja, że chyba byłoby głośno o tym.... Obawiam sie, że tylko w Warszawie... A masz dobrego weta? Może bym Ci mogła kogoś polecić - bo przy braku sprzętu - myślący lekarz, który potrafi postawić diagnozę - to jest podstawa... Zreszta - w kazdej sytuacji się przydaje. A wet wetowi nie weci niestety :roll: Quote
ana Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 Na szczęście nie chodzi o mojego psiaka ale jeśli chodzi o wetów to jestem otwarta na propzycję. Sunia moich znajomych - 4 mieięczny wilczarz irlandzki nie staje na tylne łapy, kidy ma lepszy dzień i uda jej się podnieść pupę krzywi tyłek na lewą stronę. Jeździli z nią po lekarzach ortopedach i każdy sugerował coś innego. W końcu jeden z ortopedów zasugerował, że może to być porażenie chrzęstno-kostne (paraliż szczenięcy), neurolog podtrzymał te przypuszczenia, ale aby mieć pewność lub wykluczyć konieczny jest rezonans. Niestety w przypadku potwierdzenia diagnozy dla suni nie ma ratuku i trzeba będzie ją uśpić. Ja szukam ciagle info na temat tej choroby ale prawie nic nie mogę znaleźć... Quote
tufi Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 A nie bedziecie mieli blizej do Czech lub Niemiec? Czesi maja na pewno Quote
ana Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 Tufi a mozna prosić o jakieś bliższe namiary? Quote
Fuka Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 jakbyś mi podała jakiś namiar na siebie na priva - to ja sprobuje złapać któregoś z moich madrych i popytam gdzie radzą iść. Mam nadzieje, ze w żadnym miejscu, które ktoś z nich może mi polecić - jeszcze nie były i że nie bedzie tak żle. Najgorsze jest to, że mój najlepszy wet od spraw beznadziejnych - nie żyje :( Quote
tufi Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Brno jest dosc duzym osrodkiem weterynaryjnym - szczegolow jednak nie znam - moge zapytac dzis mojego weta - bo kiedys mialam jechac do Czech na tomografie z sunia, chyba wlasnie do Brna... Quote
ana Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 Fuka podałam Ci na miary na priva. A może ktos z warszawy wie jaki jest koszt takiego badania i gdzie dokładnie można zrobić rezonans. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna. Quote
Aga Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Koszt bdzie pewnie spory, rezonans "ludzki" to koszt ok 400 - 600 zł, więc będzie pewnie podobnie :roll: Quote
Agnes Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 ana ja robilam tomografie glowy u swojej sp suczki - to bylo w marcu jakos 2004 r Robilam na SGGW, a koszt...dokladnie nie wiem ale cos w granicach 400 zl chyba - nie pamietam, bo mi sie udalo zrobic po kosztach - tzn zaplacilam tylko za narkoze itp Quote
Flaire Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 ana, a ci weci, którzy powiedzieli, że do definitywnej diagnozy potrzebny rezonans, nie powiedzieli, gdzie najbliżej można to zrobić :o ? Chyba najprościej ich zapytać - bo jak nie wiedzą, gdzie to zrobić, to znaczy, że jeszcze nie mieli pacjenta, któremu by to robili, a jak tak, to ja bym zaczęła podchodzić do tej całej diagnozy i tego sposobu jej potwierdzenia z pewną rezerwą :roll: . Quote
ana Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 Flaire nie wiem czy weci jej to mówil, bo moja znajoma jest ciagle w takim szoku, że niewiele z tych rozmów pamięta. Strasznie panikuje i zupełnie straciła głowę, dlatego staram się pomóc i przetłumaczyć że ryczeniem nie pomoże tylko musi zacząć działać. Dziś jeszcze raz miała jechać do neurologa z sunią, to mam nadzieje, że nawiąże konstruktywną rozmwę i wreszcie dowie się czegoś więcej. Bo teraz to ona tylo uczepiła się tego, że trzeba będzie sunię uspić i ona tego nie przezyje. Nie wiem myślałam, że to twarda babka, a jak teraz widze jej bezradność i to że nie jest w stanie nic zrobić to jestem w szoku.. Quote
Flaire Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 ana, a może mogłabyś z nią pojechać? nie wiem, czy ona by tego chciała, ale myślę, że jako osoba emocjonalnie trochę odsunięta od tego wszystkiego, mogłabyś pomóc w rozmowie z wetem. A jeśli nie, to może mogłabyś przynajmniej do tych wetów zadzwonić i dowiedzieć się czegoś. Myślę, że byłoby lepiej z nimi współpracować niż tak na własną rękę... Ja w tym rozumiem i Ciebie, i tę koleżankę, niestety. Bardzo smutna historia. :( Quote
iza_szumielewicz Posted February 9, 2005 Posted February 9, 2005 Z tego, co wiem (i chyba się nie mylę) rezonansu dla psów w Polsce nie ma, a jedyny tomograf komputerowy dla zwierząt jest na SGGW w Warszawie. Quote
basiaap Posted February 9, 2005 Posted February 9, 2005 W Polsce nie ma rezonansu dla psów. Radziłabym załatwić badanie "na lewo" w jakiejś klinicedla ludzi. Quote
basiaap Posted February 10, 2005 Posted February 10, 2005 Słuchaj, pewna kompetentna osoba radzi, żeby koleżanka skontaktowała sie z ambulatorium w Klinice Psów i Kotów - nie wiem, czy podaję dokładna nazwę - Akademii Rolniczej we Wrocławiu właśnie i powiedziała, że ma taki problem. Oni powinni pomóc. Współpracują z wrocławską Akademią Medyczną, także w dziedzinie technik obrazowania. Ta pomoc może mieć coś wspólnego z tym, co napisałam tu w poprzednim poście:) Powodzenia Quote
basiaap Posted February 10, 2005 Posted February 10, 2005 Kiliniki AR sa przy Placu Grunwaldzkim. Quote
bachar Posted February 10, 2005 Posted February 10, 2005 Jeszcze jedna uwaga- pies nie może mieć żadnych elementów metalowych "na sobie i w sobie". Quote
ana Posted February 11, 2005 Author Posted February 11, 2005 Dziekuję wszystkim za zinteresowanie. Sprawy mają się tak. po pierwsze troche przekręciłam nazwę podejrzewanej choroby, gdzyż prawidłowa nazwa to zator chrzęsno-włóknisty. Po drugie kolezanka była tez z psiakiem na Kilinikach (poza innymi weterynarzami) u ortopedy i neurologa. ten ostatni właśnie nawizał kontakt z Klinika w Brnie. Tam psiak będzie miał robiony rezonans i jakieś inne badania. U nas w kraju proponowano badanie, którego nazwy nie pamietam, ale jest to na podstawie wprowadzania kontrasu i zdjęc rtg, jednak w przypadku wyzej wymienionej choroby nie zawsze badanie to wykrywa i przedstawia stan obecny, więc nie ma sensu go wykonywać zwłaszcza że jest to rasa podatna na choroby serca i chcianoby zminimalizować ryzyko do niezbędnego minimum. Quote
ana Posted February 11, 2005 Author Posted February 11, 2005 basiaap gdzie znajdują się Kliniki wiem doskonale, bo sama studjuję na Rolniczej :wink: Ale jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie :D Quote
Flaire Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 ana napisał(a): ten ostatni właśnie nawizał kontakt z Klinika w Brnie. O, właśnie - to chciałam usłyszeć :D . Powodzenia, trzymamy kciuki za psiaka! Quote
tufi Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 To badanie z kontrastem to urografia - mial je mj 4,5-mies. bullek jakies 3 tygodnie temu. Potwierdzilo brak jednej nerki. Moj wet mowil, ze nie tyle znieczulenie, co sam kontrast moze byc troche niebezpieczny - dlatego Bigos dostal najpierw troszczeke i byl bacznie obserwowany - nic zlego sie nie dzialo, wiec przeprowadzono badanie. Trzymam kciuki za wizyte w Brnie Quote
ana Posted February 11, 2005 Author Posted February 11, 2005 Hymm urografia to badanie nerek :wink: Wiem bo sama ją miałam :lol: A w przypadku psiaka to miałbyc kontrast wprowadzony gdzieś w okolice rdzenia kręgowego jesli nie do samego rdzenia ale nazwy nie pamietam :-? Quote
tufi Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 No tak - tak jakos mi sie skojarzylo z kontrastem :oops: A jesli ma wchodzic w gre klucie rdzenia, to juz rzeczywiscie wieksze ryzyko Quote
bachar Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Rezonans magnetyczny, to również badanie polegające na wykonaniu bardzo dużej ilości zdjęć rentgenowskich. Działa tylko na innej zasadzie. I również robione jest z kontrastem, np. angio. Quote
Recommended Posts