Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nasza psica od samego początku ma chorobę lokomocyjną.
Próbowaliśmy już kilku specyfików (aviomarin, reifist i kilka innych ale zapomniałam nazwy) i nic nie działa. Pies jest młody (7 m-cy) i znajomi hodowcy twierdzą,że to z czasem (około roku) przechodzi.

Końcem czerwca jedziemy na urlop (ponad 10h w samochodzie)i nie wyobrażam sobie tej jazdy z wymiotującym psem. Na krótkich dystansach - do 20 minut jest już poprawa, ale przy dłuższej jeździe, lub na wybojach czy ostrych zakrętach pies się "uzewnętrznia" :oops:

Zastanawiam się nad zastosowaniem feromonów w spraju np. D.A.P. psie feromony spray 60ml (635239753) - Aukcje internetowe Allegro
Czy ktoś próbował? Były jakieś widoczne skutki?
A może znacie jakiś super środek?

Jazda na czczo nie pomaga - pies wymiotuje śliną (lub czymś podobnym). Inna sprawa to jak trzymać psa o głodzie przez cały dzień,zwłaszcza tak młodego psa :shake:

Przyzwyczajanie do samochodu robimy od samego początku!

Posted

Ja stosowałam te feromony po to by pies przyzwyczaił się do siedzenia w samotności w domu, skutkowało. Był spokojny, spał. Nie wiem czy to pomaga w chorobie lokomocyjnej. Mój pies ma 1 rok i 2 mies. i do tej pory mu nie przeszło, czasem posika się gdy go wkładam do samochodu. Avimarin nie działa. Piszczy, wymiotuje i nawet nie pomaga mu obok siedząca i pocieszająca pańcia. Tego specyfiku spróbuj, bo warto.

Posted

Nie chcę już stosować lekarstw :shake: Jednak to młody pies i szkoda mi jej tak faszerować prochami.
W zasadzie to nie mam pewności czy to na 100% choroba lokomocyjna, może to lęk? Pandzioszek gdy jedzie z innym (spokojnym) psem to nawet na dłuższych dystansach (około 2h) zachowuje się normalnie, tylko przy wybojach i na ostrych zakrętach dalej ją nosi.
Oczywiście przyzwyczajamy od samego początku i mamy mały, bo mały, ale jednak efekt jest - 20 minut wytrzyma już:multi:
Pomyślałam, że skoro inny pies dodaje jej otuchy to może feromony też zadziałają.
Feromony zamówiłam...spróbuję :razz: Trzymajcie kciuki!
O wynikach eksperymentu poinformuję ;)

• 5 weeks later...
Posted

No i udało się :multi:
Z tym, że nie psikamy (tak jak jest na ulotce napisane) do samochodu, a na bawełnianą chustę i wiążemy tą właśnie chustę w około szyi.
Działa :razz:
Mam nadzieję, że na trasie ponad 10h też się sprawdzi :lol: