Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Taka oto hipotetyczna sytuacja:

Idziecie sobie z psiakiem po ulicy, a z drugiej strony idzie rosły młodzieniec z równie masywnym psem rasy American Staffordshire Terrier. AST przygląda się waszemu psu w skupieniu, po czym zaczyna się zbliżać. Właściciel mówi że pies jest spokojny i proponuje żeby psy się poznały.

Pozwolilibyście swojemu psu poznać takiego Amstaffa, czy raczej na wszelki wypadek wolicie uniknąć "bliższej znajomości" ?

Posted

jasne, ze pozwolialbym na zapoznanie sie. a nie powinnam? czy takie patrzenie w skupieniu zapowiada u AST cos groznego? :lol:
a tak szczerze, jesli bylaby to suka, to mialabym sie na bacznosci, ale tylko i wylacznie ze wzgledu na moja durna psice :wink: choc do tej pory z ASTami nie miala zadraznien :wink:

Posted

a ja wczoraj mialam odwrotna sytuacje. na lace spotkalam pana z cudnym pregowanym bulkiem. wzielam swoja sucz na smycz, bo miala ochote do niego podleciec, a byla w rozrywkowym nastroju, a niestety brykac nie moze, bo ma chora lape. bulek tez byl na smyczy. jego wlasciciel, jak tylko mnie i psice zobaczyl, zrobil w tyl zwrot, choc jego psisko zdecydowanie wygladalo na milego psiaka - stal sobie, patrzyl wyraznie zaciekawiony i machal swobodnie ogonkiem. jak mijalam te pare, to oczywiscie wlepialam galy w bulka, bo mi sie przeokrutnie podobaja :D a wlasciciel byl tym wyraznie zaniepokojony! :o
pewnie myslal, ze kolejna durna baba bedzie mu kolki na glowie ciosala, ze ma psa morderce :lol: drobnymi kroczkami umykal, ogladajac sie niepewnie za siebie :lol: coz, chyba zle odczytal wyraz anielskiego zachwytu na mojej gebie, ale byl za daleko, zeby na spokojnie mu wytlumaczyc, czemu przewiercam jego psa wzrokiem :lol:

Posted

Moja suczyna z psiakami się bawi i zapoznaje z obcymi jeżeli tylko widze, że wascicel i pies jest zrównoważony :D Czesto poznaje nowe psiaki i tylko z dorosłymi suczkami musze uważać :D
Generalnie jestesmy pozytywnie nastwaione dziewczyny jednak czasem własciele, ale o dziwo nigdy bojowców calkowicie nbie znaja swoich psów i kilka razy skończyło sie atakiem na Lilith :-?

Posted

Kto jak kto ale właściciel powinien wiedzieć do czego jest zdolny jego pies i jeżeli to właściciel ASTa proponuje żeby psy się bliżej poznały to znaczy że jest co do niego pewny. Więc oczywiście pozwalam Bafiemu sie do niego zblirzyć.

Posted

Aga&Bafi napisał(a):
Kto jak kto ale właściciel powinien wiedzieć do czego jest zdolny jego pies i jeżeli to właściciel ASTa proponuje żeby psy się bliżej poznały to znaczy że jest co do niego pewny. Więc oczywiście pozwalam Bafiemu sie do niego zblirzyć.

ja sie z tym w zupelnosci zgadzam... ale za to moje psy chyba nie :lol: One wola uciekac albo pod zaparkowany samochod albo na rece na widok obcego pieska powyzej 40 cm w klebie :o

Posted

Opowiem Wam bajkę o tym jak to nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Mieszkamy na takim osiedlu, co wokół którego są same łąki i górki. Świetne miejsce do spacerów.Lato, godzina 5 z hakiem,spać nie mogę więc wychodzę z psem. Podążamy świńskim truchtem przez pola. Stajemy na górce i moje zaspane oczęta widzą dwie postacie w dresie i dwa "sportowe" psy rzucające się na siebie. Myślę sobie: "łobuzy, lumpy jedne szczują psy na siebie!!" Zapięłam psicę na smycz i w te pędy z górki na dół lecę. Pies zdezorientowany pociągnął mnie i się przewróciłam. Skręciłam nogę w kostce i przez łzy,już z bliższej odległości zobaczyłam,że te postacie to starsza pani w różowym ortalionowym dresie i jakiś młody człowiek, a psy w najlepsze bawią się ze sobą. Jeden to ast a drugi kundelek sporej wielkości.
Najgorzej było wrócić z bolącą nogą pod górę do domu. :-? Rodzina o mało nie zabiła mnie śmiechem :lol:
A co do pytania, tak pozwoliłabym, ale pierwszy kontakt z nieznajomym pieskiem jest przeze mnie zawsze kontrolowany, niezależnie od tego,czy pies jest z "tych" czy z "tych normalnych". W efekcie moje bojowe suczydło bawi się z prawie wszystkim psami z sąsiedztwa.

Posted

W prawdzie odmówiłabym bo moj pies nie ma ochoty na zabawy :lol: ale powąchac sie to zawsze.. miałam taką sytuacje, ale był to starszy Pan z młodym astem.. nie jestem upzedzona do zadnych psów.. znam psy z mojego osiedla i pobliskich, wiem które Mikuś tolereuje, a które jego.. ogólnie nawet jak psa nie znam i lata samopas to pozwalam aby psy się powąchały, i nigdy zaden pies sie z moim o to nie pogryzł. Była raz taka sytuacja, ale to drugi zaczał..