Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 244
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ra_dunia napisał(a):
Z tekstami to jest tak, że trzeba mieć wenę i nie zawsze da się tak na zawołanie napisać. Marysia pisze pięknie i wzruszająco, warto poczekać.
Jutro będzie na pewno. Kobietki jeszcze trochę cierpliwości. Jetem teraz zarobiona po uszy ( okres bilansowy), ale na jutro (czyli dzisiaj) powinnam się wyrobić .

Posted

marysia55 napisał(a):
Jutro będzie na pewno. Kobietki jeszcze trochę cierpliwości. Jetem teraz zarobiona po uszy ( okres bilansowy), ale na jutro (czyli dzisiaj) powinnam się wyrobić .

O.... marysia55 szykuje tekst. Super

Posted

Ra_dunia napisał(a):
Z tekstami to jest tak, że trzeba mieć wenę i nie zawsze da się tak na zawołanie napisać. Marysia pisze pięknie i wzruszająco, warto poczekać.
Ra_dunia :loveu: nie wiedziałam, że masz takie dobre zdanie na temat mojej amatorszczyzny :oops::oops::oops: dziekuję :lol:

Posted

Jeśli kiedyś duma z człowieczeństwa w Tobie zagości,
przyjdź do schroniska nie chcianych uczuć,
przechowalni niepotrzebnych miłości.
[SIZE="1"][B.Borzykowska]
Nieduże miasto jakich wiele w Polsce, a w nim schronisko czyli taki śmietnik nikomu już niepotrzebnych psich miłości. Miłości w jej najczystszym wydaniu. To bardzo często miłość, której człowiek nie potrafi odwzajemnić. Nie odwzajemnił tej miłości właściciel psa, którego historię pragniemy Państwu opowiedzieć. Bumel to 8 letni niewidomy mieszaniec o pięknej urodzie i sercu, który od kilku lat stał się rezydentem schroniska. Miał kiedyś dom i swojego Pana, wierzył w piękny świat i szczęśliwe życie. Niewidomy człowiek może liczyć na pomoc rodziny i przyjaciela jakim jest pies. Niewidomy pies najczęściej zostaje skazany na samego siebie. Gdy Bumel stracił wzrok jego pan wyrzucił go na „śmietnik”. Skazał swojego przyjaciela na życie bez nadziei, bez miłości, bez poczucia bezpieczeństwa, na życie przepełnione tęsknotą i poczuciem bycia niepotrzebnym. Bumel został wrzucony na ogólny wybieg pomiędzy inne zdrowe psy. Pies, dla którego świat ma kolor czerni. Pies, który nie widzi krat, które dla innych psów są oknem na świat. Pies, który boi się zbliżenia pozostałych współtowarzyszy niedoli nie wiedząc czego może się od nich spodziewać. Wkulony w kąt swojej celi czekał na każde zbliżenie się człowieka. Każdy spacer był dla niego upragnionym momentem kiedy mógł się przytulić do niego wierząc , że to właśnie ten człowiek, który odwzajemni jego miłość. Każdy powrót do boksu był rozpaczą i jękiem zawodu. Bumel pomimo tego, że jest niewidomy potrafi patrzeć na człowieka prosząco. Nie widzi człowieka, ale go czuje. Czuje jego zapach, czuje jego ciepło, czuje jego obecność, czuje jego delikatną dłoń. Macha ogonkiem gdy „widzi”, że na niego patrzysz. Kocha dzieci i głaskanie. Doskonale radzi sobie ze wszelkimi przeszkodami na swej drodze. Pięknie chodzi na smyczy, pilnuje się nogi przewodnika. Bumel idealnie sobie radzi z tą swoją ślepotą, dla niego to żadna ułomność. Nie potrafi poradzić sobie tylko z bezdomnością na którą został skazany. Każdego człowieka, który odchodzi od krat jego celi Bumel odprowadza tym swoim niewidzącym wzrokiem i zastanawia się „dlaczego, dlaczego nikt mnie nie chce przecież ja ich widzę. Ja widzę i czuję cały otaczający mnie świat”. No właśnie !! czego zabrakło tym wszystkim, którzy z taką obojętnością, a może obawą przed podjęciem wyzwania, w pośpiechu mijają Bumelka ?? Czego się boją, aby opuścić schronisko z takim cudownym psiakiem u swojego boku ?? Bumel to ciepły, serdeczny, towarzyski pies, który cały czas uśmiecha się do człowieka gdy tylko wyczuje go w pobliżu siebie. Ten niewidomy pies ma kolorowe marzenia. Marzy o barwnym świecie, marzy o kolorach miłości, marzy o życiu w kolorach tęczy. Jego marzenia niewiele różnią się od naszych, ale ich spełnienie zależy tylko i wyłącznie od nas.
Bumel „widzi” bramę schroniska, wie którędy prowadzi droga do własnego domu. Prosimy podejmij to wyzwanie, weź na wspólną drogę życia niewidzącego oczami psa, ale pamiętaj że to pies który widzi sercem i może pokazać Ci więcej w życiu niż jesteś w stanie to sobie wyobrazić. Bądź Tym, który otworzy przed Bumelkiem bramę schroniska i wyprowadzi go z tego bezbarwnego piekła na kolorowe łąki Twojego świata …. na zawsze.
Prosimy przyjdź do schroniska nie chcianych uczuć,
przechowalni niepotrzebnych miłości.
Może, kiedy tam się wybierzesz, smutne oczy zawładną
Twym sercem i już będzie jedna miłość potrzebna,
jednej stanie się kres poniewierce.

Posted

Bumel ma szczęście, że pojawiła się u niego Ketunia:-) wreszcie coś się ruszyło u psiaka...

Mam taką drobną uwagę do aukcji allegro. Tekst jest dość długi i do tego jasne literki, myślę, że może niektórych to zniechęcić, żeby przeczytać całe ogłoszenie. Może warto by było zmienić kolor i porobić parę odstępów...

W każdym razie trzymam mocno kciuki za imiennika mojego psa! Postaram się wspomóc choć paroma ogłoszeniami, poproszę też siekową, żeby dała go na profil starszych psów na naszej klasie.

Posted

Myślę ,że kolorek nie ma wpływu na kogoś kto chce psiakowi pomóc.
:loveu:Ketuniu dziękujemy ślicznie za ogłoszenia w imeniu Bumelka ale czworonogiego!!!!:multi:

Posted

To by było wspaniale aby sprawdzić co z jego oczami../
le jak zalatwić transport do Warszawy? Nikogo nie ma aby z nim pojechał....
A dr.Garncarz tak szybko do Olsztyna nie przyjedzie...