Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dzien dobry. mam wilczora mieszkam na wsi. codziennie musze wyjmowac mu kleszcze z uszu i okolic gardla. codziennie to samo po 5 na dzien...
pies nosi obroze odkleszczowa, dodatkowo uzywam spreju. nie pomaga, a moze pomaga bo by przynosil 30.. zle mi sie go glaszcze bo zawsze na jakiegos trafiam. co mam zrobic z tym problemem? bardzo prosze o jakies sugestie. pozdrawiam tymek

Posted

Witam !
To bardzo dziwne, aby pies zabezpieczony przynosił tyle kleszczy, Moze jest to tania obroża ze slkepu zoologicznego to wszystko tłumaczy, ja mojego psa zabezpieczam na przemian preparatem o nazwie Frontline lub Fiprex i działa, jak to tej pory nie przyniósł ani jednego kleszcza. Co prawda nie chodzimy do lasu bo tam to juz chyba nie ma siły, ale chodzimy do parku i po osiedlowych skwerkach gdzie kleszcze też są obecne bo inne psy łapią. Jesli wolisz obroże to polecam Kiltix jest droga, ale skuteczna i starcza na 7 mc. Krople działaja tylko na 1 mc. na kleszcze ( na pchły 3 mc.) i trzeba ponawiać.

Pozdrawiam Jola i Wigor.

Posted

mysle ze problem tkwi w tym ze pies codziennie biega do lasu albo przez wysokie lakowe trawy i czesto zdaza mu sie biegac z psami owczarza przy owcach. sprobuje z inna obroza ale dziwi mnie to ze pozostale psy ktore sa nieco spokojniejsze i bardziej stonowane w swoich wypadach nie przynosa ich wcale, rasa taka sama obroza taka sama i zero kleszczy a na nim zawsze sa.
moze zbieraja mu sie na ogonie i po dniu wedrowki w strone lba wgryzaja sie na granicy dzialania obrozy.
poprubuje innych preparatow i moze beda efekty.

Posted

Dobry wieczór,
Mam wielki problem- mam yorka, regularnie zakraplam fibrex i do tej pory nie było problemu, ale piesek ma napitego kleszcza! Znalazłam w internecie takie urządzenie do wyciągania, ale nie mogę go dostać w aptece, do weta nie mogę się dodzwonić... Co zrobić z tym kleszczem? Pani w aptece poleciła mi posmarować kleszcza olejem i przekręcić w lewą stronę, ale jakoś jie je!stem przekonana. Co robić? Pomocy! Błagam o szybką odpowiedź!

Posted

Witam !
Nigdy nie wolno niczym smarować kleszcza nie wiem dlaczego pani w aptece tak poradziła, tyle się o tym mówi, ze jeśli smaruje się kleszcza tłuszczem czy czymś innym on automatycznie wymiotuje i dostaje się to do organizmu żywiciela. To najgłupsza metoda, poczytaj sobie o tym w internecie, co mozna zrobić ? Kup w sklepie zoologicznym przyrzad do wyciągania kleszczy, albo spróbuj delikatnie wykręcić go palcami w przeciwnym kierunku czyli w lewo kilka obrotów, nie przyciskaj kleszcza, tylko przekręć w lewo dwa , trzy razy powinno się udać.

Odwagi i powodzenia im szybciej to zrobisz tym bezpieczniej dla psa.

Jola i wigor.

Posted

[quote name='mycha49']
Proszę mi poradzić jaki preparat jest dobry i skuteczny dla suni w ciąży?

Skuteczność jest taka sama jak dla suni poza okresem ciąży, około 98- 100%, natomiast bezpiecznym preparatem dla suk ciężarnych jest Frontline w kroplach , skuteczny do 4 tyg. i Advantix.

Posted

jolawigor napisał(a):
spróbuj delikatnie wykręcić go palcami w przeciwnym kierunku czyli w lewo kilka obrotów, nie przyciskaj kleszcza, tylko przekręć w lewo dwa , trzy razy powinno się udać.

kleszcz nie ma gwinta:evil_lol::evil_lol: wiec nieważne w jaka strone sie go kreci!!! super sposob na wyciaganie - zawsze wychodza z głowa - przyciskasz placem kleszcza dosc mocno i na nim robisz koliste ruchy - sam wyjdzie!! ale nie nalezy go łapac za odwłok bo mozna urwac glowe i zostanie w srodku psa.

Posted

W tym roku te kleszcze są wyjątkowo paskudne. U mnie podobnie. Do tej pory stosowałam Stronghold i było dobrze. Ale w tym roku psy zaczęły mi i tak łapać kleszcze. Dołozyłam Frontline i zadziałało góra trzy tygodnie. Teraz powtórzyłam, ale już b. dokładnie pilnuję żeby dawka nie była za mała i wcieram oprócz łopatek trochę też w zad. Tak poradził mi wet. Też mieszkam w lesie i tego paskudztwa jest teraz zatrzęsienie.

Posted

Frotka napisał(a):
Ja też regularnie stosuję Frontline albo Advantix a moje psy toną w kleszczach.

Na moim też są , ostatnio wyciągnęłam 4 szt w przeciągu tygodnia ale nie były opite tylko lekko wczepione. Pies ma obroże kiltix i dodatkowo frontline.

Posted

moniczkaa86 napisał(a):
A co zrobić jesli została głowa kleszcza bo tylko odwłok udało się oderwać??

Ja to bym radziła pójść do weta.Bo jak głęboko się wpił to można tylko stanu zapalnego :oops: nabawić pieska :shake: Moje codziennie sprawdzam,a i to miały już po kilka kleszczy :razz: Ciężka sprawa bo to jakaś nawałnica ich w tym roku:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Pozdrawiam :loveu:

Posted

moniczkaa86 napisał(a):
A co zrobić jesli została głowa kleszcza bo tylko odwłok udało się oderwać??

U nas też bywało, że pies podrapał się i udrapał zadek robalowi, jak do tej pory na obecnym psie dwa razy. Akurat w naszym wypadku łebek ciut wystawał i udało mi się to wyjąć pęsetą (tak jakbym wyjmowała całego kleszcza)
Stosujemy fiprex (co 3 tygodnie), łazimy po lasach... owszem przynosi kleszcze, ale albo znajduję je na podłodze, albo szwendające się po psie lub padnięte. Nie znalazłam jeszcze opitego zbrodniarza :diabloti:Tylko, że ja codziennie przeglądam kudłacza ;)

Posted

Działanie wszystkich srodków "na kleszcze" sprowadza się do tego,że kleszcz po ugryzieniu np.psa ulega "porażeniu" układu nerwowego.
One nie odstraszają kleszczy.
Na temat odstraszacza dyskutowałysmy tu.
http://www.dogomania.pl/forum/f361/czosnek-dla-psa-2161/index3.html
U nas nie ma problemów z kleszczami. Wcale ani nas, ani na psy/psa nie włażą.:multi:
Wracam do kuchni napychać bułeczki na grila farszem z dużą ilością m.in. czosnku.:p
PYCHA!!!!!

• 3 weeks later...
Posted

przyrzadzilem preparat wlasnej roboty.
mieta+sok z cytryny+pieprz
wmasowalem w kark i uszy psa. ladnie pachnial jeden dzien niestety potem bylo mniej przyjemnie z zapachem przez 2 dni gdy sie sok zmieszal z pizmem psa. ale wracajac do sedna po tygodniu zadnych kleszczy w uszach ani na karku - pelen sukces! znalazlem pare na brzuchu gdzie nigdy nie bywaly. widocznie moja mieszanka zadzialala i zepchnela je z glowy na brzuch. teraz robie na cale cialo i zobaczymy kiedy go obleza

Posted

arbol napisał(a):
przyrzadzilem preparat wlasnej roboty.
mieta+sok z cytryny+pieprz
teraz robie na cale cialo i zobaczymy kiedy go obleza

kwas z cytryny + pieprz wcierane w całe ciało- gratulacje za szatański pomysł :shake:
Może zacznij te eksperymenty od siebie -wtedy wyjdzie taniej bo dermatolog będzie za darmo z kasy chorych.
A słyszałeś może o maści pieprzowej i jej silnym drazniącym działaniu
i o ph psiej skóry?
Że juz nie wspomnę co przeżywa pisi nos w oparach pieprzu...

Posted

Mój kundel ma obroże klitix i i odkąd stosujemy nigdy ( !!) nie znalazłam kleszcza, nawet wbitego... Po lasach, łąkach spacerujemy do 4-5 razy dziennie, kundel zawsze wbiegnie w jakieś krzaki i nic 0 kleszczy

Krople frontline super ! stosuję i kicora i 0 kleszczy przez miesiąc tylko niestety ale jednak :lol:

a właśnie musze jutro podejść do weta, bo kupiłam już trochę ponad miesiąc temu i dziś znalazłam 3 kleszcze.. :angryy:

Posted

troche sie tam ktos uniosl..futro to nie skora a dwa ziarenka pieprzu nijak sie maja do masci pieprzowej. tu chodzi o zapach ktory nanosze na futro. bardziej niz nos psa interesuje mnie jego zycie - statystycznie w koncu ktorys kleszcz bedzie chory i podrazniony czy to przez psa czy przeze mnie zacznie wpuszczac to scierwo.
pies ma z 6 cm futra i jak go oblalem to wszystko splynelo po 1 warstwie.
a co do postu onomato peja - podejrzewam ze rozne psy sa roznie podatne na kleszcze. maly pies bez futra z jakas nieciekawa dla kleszcza krwia i z obroza nie bedzie nic przynosil. z 3 strony ja mieszkam w borach tucholskich i to troche inne srodowisko niz las morenowy w gdyni. moj z obroza lapal na calym lbie,a teraz jak go oblalem w zeszlym tygodniu to na lbie i uszach nie przyniosl nic, za to przesunely sie na wierzch brzucha w miejsca nie skropione mieszanka..

Posted

no tak, ale psy znajomych potrafią przynosić kilkanaście kleszczy dziennie:roll: a mój ma na karku twardą i stojącą sierść ( jak malamut) a na reszcie ciała przylega. W zeszłym roku jak zgubił obrożę, a ja miałam kupić nową, to w między czasie znalazłam 2 kleszcze na brzuchu :roll: