Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jaka szczotka jest najepsza dla jamnisia krotkowlosego? Pan w sklepie zoologicznym doradzil mi taka plastikowa z "drutami" lekko wygietymi, ktore na koncu maja kulki....choc wydaje mi sie za ta szczotka dobrze nie wyczesze krotkich wlosow mojego psa

Posted

Ja na pewno się do nich nie zaliczam :)
Ale wydaje mi się, że taka szczota dla jamnika to trochę przesada - on ma baaardzo krótką sierść.
Sądzę, że szczotka z włosia byłaby lepsza - nie będzie go kuła (bo te kulki z czasem odpadają) i wymasuje kręgosłupik przy okazji :)
A dobry masaż świetnie działa na cebulki włosowe :)

Posted

A może taka gumowa miękka rękawica???

Ale ja mam PONy, więc nie wiem, czy dobrze doradzam.
Skoro dla PONa absolutnie cos takiego sie nie nadaje, to może dla jamniora bedzie oki. :wink:

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

ja mam rottka, ale dla wielu psów gładkowłosych też się takie ustrojstwa zaleca-szczotka gumowa-z jednej strony ząbki (miękkie), a z drugiej strona gładka, taka gąbka, ale w dotyku podobna trochę do tych gąbek z irchy do samochodu (ircha cudnie sierść nabłyszcza u psów krótkowłosych)

Posted

Ja mam foksterierkę krótkowłosą i dopiero ostatnio jej gupiłam takie gumowe zgrzebło, własciwie za namową rodziny bo gubi ciut więcej włosów.
Jednak wyczesywanie jej uważam za zbędne, lepsze efekty daje głaskanie:)