Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jezeli pies jest ciezko chory to ja nwet noca jade do kliniki ,nie zastanawim sie ,gdyz moze byc z pozno.Podobnie bym czynila z czlowiekiem w potrzebie.

• 2 weeks later...
Posted

mala_czarna napisał(a):
Ależ z pewnością. Przez prawie 3 lata leczyłam onkologicznie psa na chłoniaka limfoblastycznego. Nic o tym nie wiem :placz:
Biopsje cienkoigłową miałam jej proponować? Nie zarzucaj mi, jak nie wiesz na co mój pies zszedł, ok?

Coś pewnie wiesz ale Twoja wiedza za duża nie jest. Czy uważasz ,że pacjent leczący się na np ziarnicę złośliwą zna się na leczeniu lepiej od lekarza hematologa ??

A co do pieska to widzę ,że sprawa nowotworów u zwierząt jest trudna.
Gdyby to był człowiek ,który też jest zwierzęciem zrobilibyśmy nie tyle USG co Tomografię Komputerową, biopsję guza i badanie węzłów chłonnych, cały panel badań łącznie z markerami.
Co do operacji to chyba lepiej ustalić czy jest to guz złośliwy i ewentualny stopień złośliwości.
Operacja nie przyspiesza eutanazji chyba ,że zwierze jest w takim stanie ,że nie ma sensu narażać go na zabieg ,które nie przeżyje lub jakoś jego życia będzie obniżona.

Poza tym guz nie musi być rakiem czy mięsakiem. Radzę zmienić weterynarza no chyba ,że onkologia zwierząt polega tylko na palpacyjnym określeniu guza i to wszystko.
Weterynarzem nie jestem ale człowiek to też zwierze ;)
życzę powodzenia

Posted

Decameron napisał(a):

A co do pieska to widzę ,że sprawa nowotworów u zwierząt jest trudna.
Gdyby to był człowiek ,który też jest zwierzęciem zrobilibyśmy nie tyle USG co Tomografię Komputerową, biopsję guza i badanie węzłów chłonnych, cały panel badań łącznie z markerami.
Co do operacji to chyba lepiej ustalić czy jest to guz złośliwy i ewentualny stopień złośliwości.
Operacja nie przyspiesza eutanazji chyba ,że zwierze jest w takim stanie ,że nie ma sensu narażać go na zabieg ,które nie przeżyje lub jakoś jego życia będzie obniżona.

Poza tym guz nie musi być rakiem czy mięsakiem. Radzę zmienić weterynarza no chyba ,że onkologia zwierząt polega tylko na palpacyjnym określeniu guza i to wszystko.
Weterynarzem nie jestem ale człowiek to też zwierze ;)
życzę powodzenia

A o co Ci właściwie chodzi?? Od samego początku pisałam, że trzeba by zrobić konkretne badania, bo sama "macanie" pieska to nie badanie.:evil_lol:
Widzę, że Ty za to jesteś znawcą nowotworów, ale tych u ludzi. Moja suczka też miała robioną biopsję cienkoigłową. I nigdzie, ABSOLUTNIE nigdzie nie pisałam, że znam się na nowotworach! Napisałam, że lekarz to zwykły konował skoro stwierdził po badaniu palpacyjnym, że to guz, którego nie wolno operować.
I owszem, sprawa nowotworów u zwierząt jest cholernie trudna. I to akurat wiem, bo na nowotwór własnie zmarła moja sunia.

Posted

ech reszta postu nie dotyczyła Twojej wypowiedzi :eviltong:

A co do tego trudu to raczej chodzi mi o brak dostępności do leczenia bo podejrzewam ,że wiele osób zapłaciłoby za możliwość zrobienia TK ,czy leczenia przeciwnowotworowego. Z doświadczenia wiem ,że weterynarze olewają sprawę bo TVN 24 na karku im nie siedzi. Tylko jeden młody wet podjął się wyleczenie mojego kanarka ,który chorował na zapalenie dróg oddechowych a dopiero leczenie nowotworów.
Właściciele może za mało walczą o swoje prawa, nie wiem.

Posted

Decameron napisał(a):

A co do tego trudu to raczej chodzi mi o brak dostępności do leczenia bo podejrzewam ,że wiele osób zapłaciłoby za możliwość zrobienia TK ,czy leczenia przeciwnowotworowego. Z doświadczenia wiem ,że weterynarze olewają sprawę bo TVN 24 na karku im nie siedzi. Tylko jeden młody wet podjął się wyleczenie mojego kanarka ,który chorował na zapalenie dróg oddechowych a dopiero leczenie nowotworów.
Właściciele może za mało walczą o swoje prawa, nie wiem.

Nie w tym rzecz. Specjalistów w dziedzinie onkologii można w Polsce policzyć na palcach jednej ręki. Nazwiskami nie będę tutaj operować, bo Ci co mają wiedzieć i tak wiedzą do kogo się zwrócić. Poza tym, leczenie onkologiczne jest kosztowne, i naprawdę nie każdego na to stać. Mówię teraz o chemioterapii, bo jeśli można leczyć sterydami to jest to o wiele tańsze. Weterynarze nie olewają wcale sprawy. Jesli ktoś nie podejmie się leczenia onkologicznego bo się na tym nie zna to tym lepiej; zrobi mniej szkody dla zwierzątka. Nie wiem czy wiesz, ale jeśli chodzi o TK to też jest ciężka sprawa. U nas, kiedy było podejrzenie przerzutu chłoniaka na rdzeń kręgowy, zaproponowano właśnie TK na SGGW, ale, że trafiłam na onkologa, który mało tego, że jest najlepszym specjalistą w Polsce to jest jeszcze człowiekiem, który nie kręci, nie ściemnia, nie wyciąga bez sensu pieniędzy, to powiedział nam szczerze: badanie będzie kosztowało około 800 zeta, ale przy minimalnym nacieku na rdzeń TK może tego nie wykazać.

Posted

eurydyka napisał(a):
przed operacja badania krwi, rtg pluc, usg jesli zdaza zrobic

krew pokazuje co sie dzieje
rtg czy nie ma przerzutow do pluc
a usg gdzie to cos jest

i tu nie ma co dyskutowac to sa podstawowe badania jakie sie robi do operacji, chyba ze zwierze zbiera sie z drogi i nie ma na to zwyczajnie czasu

my przed operacja mielismy dwa usg, zeby byc pewnym co moze dac operacja, dwa badania krwi i rtg pluc, bo czasem jest juz zwyczajnie za pozno na otwierania psa jak sa przerzuty do pluc

Standardowo jeszcze serduszko i szczególnie w tym przypadku bo to bokserka.

Czy właścicielka jeszcze się tutaj pojawi? Dyskusja rozgorzała, a tu brak informacji od osoby, która najbardziej powinna być zainteresowana tematem. Myślę, że bez podstawowych badań, o których napisała eurydyka nie ma co psa kroić.
Boksery dodatkowo są obarczone wrażliwością na narkozę - trzeba podać odpowiedni specyfik w odpowiedniej dawce.