boksereczkaa Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 Jestem zainteresowana kupnem szczeniaka. Nie chcę pieska wystawiać, ma to być piesek do kochania, na kolanka. Nie jestem też w stanie zapłacić za szczeniaczka kilku tysięcy, a nie chcę kupić pieska bez papierów. Wiem, że dużo taniej można kupić tzw peta, tylko gdzie takich szczeniaczków szukać? Czy jedyny sposób to poprostu dzwonić do hodowli? I jeśli tak to co mówić? Czy pytać wprost, że szukam pieska na kolanka? Proszę o pomoc. Przepraszam za umieszczenie tematu w złym wątku i proszę o przeniesienie do działu kupno szczeniaka. Quote
smerfetka123 Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 ale jakiej rasy? szukać na forach, u hodowców, pytać o niewystawowe, albo zobaczyć na stronę dogomani gdzie są do adopcji psy w typie, można znaleźć psy w typie wielu ras, bardzo fajne i w różnych przedziałach wiekowych, no i przy okazji takiemu biedakowi można ofiarować dom Quote
boksereczkaa Posted May 19, 2009 Author Posted May 19, 2009 Bardzo chętnie adoptowałabym pieska tej rasy bądź w typie, ale takich piesków nie ma. Szukam maltańczyka. Zastanawiam się czy ZK posiada informacje o pieskach niewystawowych, które urodziły się w jakiejś hodowli? Quote
boksereczkaa Posted May 19, 2009 Author Posted May 19, 2009 Dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że się uda :) Póki co znalazłam jedną sunię, ale jest ona zupełnie ślepa i nie wiem czy poradzę sobie z opieką nad takim psem. Co prawda decyzja z mojej strony jeszcze nie zapadła, ale mam duże wątpliwości. Quote
DorkaWD Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 Zorientuj się w których hodowlach są lub będą mioty, nawiąż kontakt, zostaw namiary na siebie i czekaj ;) Ja na swoją niewystawową Beardedkę (Pandzioszek ma kilka białych kłaczków na uszach i TYLKO to czyni ją PETem) nie musiałam długo czekać, a wszyscy hodowcy zapewniali mnie, że niewystawowe Bearded Collie trafiają się 1 na 1000 :evil_lol: Potem mi się dostało, za rzucenie uroku :roll: bo szczeniak trafił się w hodowli na której najbardziej mi zależało :loveu: Powodzenia w poszukiwaniach i... nie zrażaj się gdy ktoś będzie oburzony, że takiego pieska szukasz (a z pewnością będzie - znam z doświadczenia) Quote
smerfetka123 Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 no prosto nie będzie, bo hodowcy często prześwietlają "nowych" no i Ty musisz trochę poszukać, bo hodowla hodowli nierówna Quote
smerfetka123 Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 adopcjapsa.pl/adopcja-psa-pies-szuka-domu,ogloszenie,4448,L2Fkb3BjamEtcHNhLXBpZXMtc3p1a2EtZG9tdSxzdWIscDEzLmh0bWw=.html maltanczyk. mojeforum. net tak na szybko, albo bezpośrednio na stronkach hodowców :) Quote
Dzidtka_Gl Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 pety rodzą się w każdej rasie, w każdej hodowli prędzej czy później... są to poprostu nie wystawowe pieski nie tylko ze względu na wady dyskwalifikujące jak zgryz czy brak pigmentu, zły kolor ale i po prostu te umownie brzydsze, z krótszymi szyjkami, bardziej krzywymi łapkami, źle osadzonym ogonem czy uszami itd itp petów nie mają tylko Ci, którym się wydaje, że mają najlepsze szczenięta. My w polsce jeszcze boimy sie przyznać, że jakiś szczeniak nie spełnia oczekiwań, nie nadaje się na wystawy czy do hodowli by inni nie wykorzystali tego ale... dobre hodowle nie wypuszczają do dalszej hodowli i na wystawy "petów" bo robi im to antyreklamę. Quote
kaska Posted May 24, 2009 Posted May 24, 2009 dzidtka brawo brawo !!!! mam nadzieje ze jako hodowca wlasnie masz takie podejscie sama kupilam psa ktory mialbyc super wystawowy i hodowlany a okazalo sie ze mawady dziedziczne o czym "hodowca "wiedzial........ a ja dowiedzialam sie o tym na samym koncu... jak juz cala polska sie zaczela smiac ze takiego psa wystawiam dopiero potem jak zaczelam rozmawiac z kudzmi okazalo sie ze wiekszosc o tym wiiedziala..... a w chwili obecnej hodowca umywa od tego rece i planuje kolejne szczeniaki ktore zasila jego kieszen ...... Quote
Light of Shin-Ra Posted May 30, 2009 Posted May 30, 2009 W każdym miocie rodzą się jakieś słabsze szczenięta. Tak jest i tylko, jak piszę Dzidka wielu hodowców to ukrywa. Po tym między innymi można rozpoznać dobrą hodowlę, że szczeniąt z wadami czy "słabszych: nie sprzedaje jako wystawowych a dokładkę roztaczając przed przyszłym właścicielem wizje zwycięstw w przyszłości. Niestety potem przychodzi wielkie rozczarowanie bo piesek miał wygrywać a jakoś nie wygrywa. Polecam najpierw rozeznać się w środowisku a potem poszukać w jakiejś naprawdę dobrej hodowli. Quote
sodalis Posted May 30, 2009 Posted May 30, 2009 Light of Shin-Ra napisał(a):W każdym miocie rodzą się jakieś słabsze szczenięta. Tak jest i tylko, jak piszę Dzidka wielu hodowców to ukrywa. Po tym między innymi można rozpoznać dobrą hodowlę, że szczeniąt z wadami czy "słabszych: nie sprzedaje jako wystawowych a dokładkę roztaczając przed przyszłym właścicielem wizje zwycięstw w przyszłości. Niestety potem przychodzi wielkie rozczarowanie bo piesek miał wygrywać a jakoś nie wygrywa. Polecam najpierw rozeznać się w środowisku a potem poszukać w jakiejś naprawdę dobrej hodowli. Dokładnie tak. Czasem PET z dobrej , dbającej o renome, doświadczonej hodowli jest lepszy, zdrowszy, ładniejszy niż wystawowe szczenie z kiepskiej hodowli. Trzeba poprostu dobrze poszukać. Quote
Karilka Posted May 30, 2009 Posted May 30, 2009 Po prostu hodowla nie zaznacza, że to PET, tylko sprzedzaje go do domku, gdzie nie będzie miał nic wspólnego z wystawami.;) Quote
dzodzo Posted May 30, 2009 Posted May 30, 2009 ja po odejsciu mojej dobki szukalam u hodowcow szceniaka dobermana niehodowlanego, napisalam po prostu do hodowcow ze chce rodowodową sukę na kanapę.Nikt z hodowcow publicznie sie nie przyzna ze praktycznie w kazdym miocie sa takie psy ale natychmiast zgłosilo sie do mnie dwoch hodowcow, co zabawne z suczkami-szczeniaczkami po tym samym ojcu i z tą sama "wadą"-brakiem jednego siekacza. zdecydowalam sie na jedna z nich, dałam zaliczkę i najlepsze bylo to,ze jakies dwa tygodnie przed odbiorem dzowni do mnie hodowczyni i mowi ze .....malej wyrósł brakujący siekacz:evil_lol:ale ona z gęby cholewy robic nie bedzie i jak ustalilysmy tak sprzeda mi pełnowartosciowego szczeniaka za ustalona cenę;) ktora i tak malo nie była ale generalnie spotkalam sie z bardzo miłym odzewem ze strony hodowcow Quote
Karilka Posted May 30, 2009 Posted May 30, 2009 Dzodzo, a kiedy pokażesz nam małą na wystawie?:cool3: :loveu::loveu::loveu: Quote
dzodzo Posted May 30, 2009 Posted May 30, 2009 jak wreszcie zamienie jej metrykę na rodowod;), bo ma juz 1,4 mc a ja jeszcze do związku nie dotarlam po papierki Quote
Recommended Posts