Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pasavera w galerii napisała napisał(a):
Ja głębi ostrości też nie mam :wink: Aby osiągnąć podobny efekt trzeba odpowiednio ustawić przysłonę i czas migawki :eviltong:

doprawdy?:crazyeye:
Może jakiś przyspieszony kurs?

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hi hi specem to w tej dziedzinie nie jestem... ale aby aby jak największa część obrazu miała właściwą ostrość (np. przy zdjęciach krajobrazowych) należy wybrać jak największą liczbę przysłony,
a przy zdjęciach portretowych (ostry jest tylko motyw przewodni) trzeba wybrać jak najmniejszą liczbę przysłony.

Przysłona w aparacie oznaczona jest "f" :wink:

Posted

jejku dziewczyny ale wy zdolniachy jestescie!!! ale w sumie to ja nie mam sie jak wykazac majac aparat bez recznego ustawienia:(((( chyba zaczne zbierac na jakis lepszy sprzecik bo strasznie lubie fotografowac:)

Posted

[quote name='Pasavera']aby jak największa część obrazu miała właściwą ostrość (np. przy zdjęciach krajobrazowych) należy wybrać jak największą liczbę przysłony,
a przy zdjęciach portretowych (ostry jest tylko motyw przewodni) trzeba wybrać jak najmniejszą liczbę przysłony.
Masz rację ;) Głębia ostrości wynika z ustawienia przysłony. Oczywiście możliwość sterowania w ten sposób głębią ostrości mamy tylko wtedy, gdy aparat umożliwia ręczne przestawianie przysłony...

Niestety to nie jedyne kryterium. Głębia ostrości zależy też od ogniskowej obiektywu, co oznacza że w większości aparatów cyfrowych praktycznie nie ma możliwości ustawienia małej głębi ostrości pomimo manipulowania przysłoną. Na przykład w moim aparaciku z maluteńkim obiektywem małą głębię ostrości mogę uzyskać tylko w trybie makro...

Polecam http://www.horazy.republika.pl/2_2.htm ;)

Posted

dzieki za stronke Dorotak jest super;)) duzo sie z niej dowiedziałam i teraz nie pozosyaje mi nic innego jak sbierac na lepszy sprzęcik z ustawieniami ręcznymi :)) najpóxniej za rok (na 18-stke) będę go mieć:))

• 1 month later...
Posted

a tu co taka cisza? wszyscy nad petami debatują :diabloti:
to ja wstawię zdjęcie autorstwa mojego męża, fota oczywiście autentyk (chociaż nie wyszło najlepiej) :evil_lol:

Posted

[quote name='florance']a tu co taka cisza? wszyscy nad petami debatują :diabloti:
to ja wstawię zdjęcie autorstwa mojego męża, fota oczywiście autentyk (chociaż nie wyszło najlepiej) :evil_lol:

hahahhahahahaobledne :)))))))))))))))))))

Posted

Czarne Gwiazdy napisał(a):
Mniemam, ze to nie wasze autko ;) - ciekawe co sie bedzie dzialo jak zacznie topniec :]

broń boże :evil_lol:
a tak na marginesie to sądzę, że ktoś je celowo zasypał :roll: fajną minę musiał mieć właściciel gdy wstał rano i zobaczył jak "zasypało" :evil_lol:

Posted

florance napisał(a):
a tak na marginesie to sądzę, że ktoś je celowo zasypał :roll: fajną minę musiał mieć właściciel gdy wstał rano i zobaczył jak "zasypało" :evil_lol:

ze ja na to wczesniej nie wpadlam!!!!!!hahahahahaha

Posted

florance napisał(a):

To albo ten ktoś kto zasypywał musiał mieć pług lub koparkę albo męczyć się całą noc :]