Justa Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 Pasavera w galerii napisała napisał(a):Ja głębi ostrości też nie mam :wink: Aby osiągnąć podobny efekt trzeba odpowiednio ustawić przysłonę i czas migawki :eviltong: doprawdy?:crazyeye: Może jakiś przyspieszony kurs? Quote
Pasavera Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 Hi hi specem to w tej dziedzinie nie jestem... ale aby aby jak największa część obrazu miała właściwą ostrość (np. przy zdjęciach krajobrazowych) należy wybrać jak największą liczbę przysłony, a przy zdjęciach portretowych (ostry jest tylko motyw przewodni) trzeba wybrać jak najmniejszą liczbę przysłony. Przysłona w aparacie oznaczona jest "f" :wink: Quote
madzior_ka Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 jejku dziewczyny ale wy zdolniachy jestescie!!! ale w sumie to ja nie mam sie jak wykazac majac aparat bez recznego ustawienia:(((( chyba zaczne zbierac na jakis lepszy sprzecik bo strasznie lubie fotografowac:) Quote
Pasavera Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Justa napisał(a):o cholibcia a ja mam lęk wysokości:-o :lol: Jakoś nie było czuć tej odległości od ziemi ;) Quote
dorotak Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 [quote name='Pasavera']aby jak największa część obrazu miała właściwą ostrość (np. przy zdjęciach krajobrazowych) należy wybrać jak największą liczbę przysłony, a przy zdjęciach portretowych (ostry jest tylko motyw przewodni) trzeba wybrać jak najmniejszą liczbę przysłony. Masz rację ;) Głębia ostrości wynika z ustawienia przysłony. Oczywiście możliwość sterowania w ten sposób głębią ostrości mamy tylko wtedy, gdy aparat umożliwia ręczne przestawianie przysłony... Niestety to nie jedyne kryterium. Głębia ostrości zależy też od ogniskowej obiektywu, co oznacza że w większości aparatów cyfrowych praktycznie nie ma możliwości ustawienia małej głębi ostrości pomimo manipulowania przysłoną. Na przykład w moim aparaciku z maluteńkim obiektywem małą głębię ostrości mogę uzyskać tylko w trybie makro... Polecam http://www.horazy.republika.pl/2_2.htm ;) Quote
Kati Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 Pasavera, piękne fotki :loveu: Uwielbiam takie widoczki. :loveu: Quote
madzior_ka Posted January 22, 2006 Posted January 22, 2006 dzieki za stronke Dorotak jest super;)) duzo sie z niej dowiedziałam i teraz nie pozosyaje mi nic innego jak sbierac na lepszy sprzęcik z ustawieniami ręcznymi :)) najpóxniej za rok (na 18-stke) będę go mieć:)) Quote
florance Posted March 3, 2006 Posted March 3, 2006 a tu co taka cisza? wszyscy nad petami debatują :diabloti: to ja wstawię zdjęcie autorstwa mojego męża, fota oczywiście autentyk (chociaż nie wyszło najlepiej) :evil_lol: Quote
orsini Posted March 3, 2006 Author Posted March 3, 2006 [quote name='florance']a tu co taka cisza? wszyscy nad petami debatują :diabloti: to ja wstawię zdjęcie autorstwa mojego męża, fota oczywiście autentyk (chociaż nie wyszło najlepiej) :evil_lol: hahahhahahahaobledne :))))))))))))))))))) Quote
Czarne Gwiazdy Posted March 3, 2006 Posted March 3, 2006 Mniemam, ze to nie wasze autko ;) - ciekawe co sie bedzie dzialo jak zacznie topniec :] Quote
Elitesse Posted March 3, 2006 Posted March 3, 2006 jak bede miala chwilke to wstawie fotki z ejscu mojego tescia bo niektore sa genialne :loveu: tylko jest ich ponad 600 hihi Quote
florance Posted March 3, 2006 Posted March 3, 2006 Czarne Gwiazdy napisał(a):Mniemam, ze to nie wasze autko ;) - ciekawe co sie bedzie dzialo jak zacznie topniec :] broń boże :evil_lol: a tak na marginesie to sądzę, że ktoś je celowo zasypał :roll: fajną minę musiał mieć właściciel gdy wstał rano i zobaczył jak "zasypało" :evil_lol: Quote
orsini Posted March 3, 2006 Author Posted March 3, 2006 florance napisał(a):broń boże :evil_lol: a tak na marginesie to sądzę, że ktoś je celowo zasypał :roll: fajną minę musiał mieć właściciel gdy wstał rano i zobaczył jak "zasypało" :evil_lol: ze ja na to wczesniej nie wpadlam!!!!!!hahahahahaha Quote
Czarne Gwiazdy Posted March 3, 2006 Posted March 3, 2006 florance napisał(a):broń boże :evil_lol: a tak na marginesie to sądzę, że ktoś je celowo zasypał :roll: fajną minę musiał mieć właściciel gdy wstał rano i zobaczył jak "zasypało" :evil_lol: To albo ten ktoś kto zasypywał musiał mieć pług lub koparkę albo męczyć się całą noc :] Quote
florance Posted March 3, 2006 Posted March 3, 2006 część pewnie niechcący zrobił pług, resztę dokończyli ręcznie :D Quote
Mek Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 No Elitess to Ci sie chyba bardzo podoba ;);););) Quote
Recommended Posts