Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Większość cyfrówek ma cos takiego jak "balans bieli" i tym można operować... W ostateczności post factum zdjecie mozna obrobić w programie graficznym (często dodawane do aparatu) regulując brightness/contrast.
W zaawansowanych cyfrówkach (a teraz już nawet w coraz tańszych) istnieje mozliwość ingerowania w dominację przesłony lub czasu naświetlania...
W zależności od zasobności porfela można się zainteresować np. Canonami A 75 lub A 95 (zoom optyczny 3x)
No chyba, że zalezy nam na UZ (Ultra ZOOM- np. do 10x ) to mogą być np. Minolty.
Ale UZ ma większe zniekształcenia w rogach zdjęć przy fotografowaniu "bez zoomu"...
Warto też zaopatrzyć się w specjalną szmatkę do przecierania obiektywu, bo na wielu zdjęciach widze plamki (prawdopodobnie pozostałość po wyschniętych kroplach)
Żeby nie było - to dobre rady, a nie złośliwe czepianie się :-)
Podkreślam to, bo w zalewie złośliwości naszego życia, czasem te rzeczy są mylone :-P

Przed zakupem aparatu warto odzwiedzić fora dyskusyjne, ja np. zastanawiałem się nad HP 945 ale po obejrzeniu nocnych zdjęć robionych tym aparatem zrezygnowałem (mimo atrakcyjnej ceny i 5 Mpix.)

Posted

A to są zdjęcia tanią "idioten-kamerą" (3 Mpix) ale z balansem bieli i po lekkim retuszu w Photoshopie :-P (podbicie kontrastu)

Niestety nocą z tego aparatu wychodzi ... hmmm
Zresztą nawet przy dość dobrym świetle sztucznym zdjęcia wychodza ciemne i zaczynają się pojawiać "szumy" (niska jasność obiektywu / czyłość matrycy)... :-(

Sporo informacji jest np. tutaj :
http://forum.swiatobrazu.pl/foto/

Kupujesz aparat, ktory NIBY ma podobne parametry jak ten drogi ... a różni się tylko NIBY detalami, a potem w jasno oswietlonym pokoju robisz zdjęcie... patrzysz na wynik i oczom nie wierzysz...
Zdjęcie poniżej jest zrobione w JASNO oswietlonym pokoju (niestety matryca i obiektyw nie są przedniej jakości/jasności/czułości) :-(

KAŻDYM aparatem zrobisz przyzwoite zdjęcie w dzień... schody zaczynają się, gdy chcesz zrobić zdjęcie w słabszych warunkach oswietleniowych ...

A jak aparat ma robić TAKIE zdjęcia (to z aparatu Medion - nie moje) to szkoda kasy ... lepiej zrobić "zwykłym"...)
http://www.dfoto.pl/galeria/uzytkownicy/jan_2/photos/niebo4.jpg

Posted

Oj dziewczyny, naprawdę nie widziałyście zaskrońca? To poniżej zamieszczam zdjęcia z Roztocza. Ten był malutki do tego najpierw przebiegł się po nim Atos :evilbat: , więc nie wiedzieliśmy, czy biedactwo przeżyje. Ale odszedł dosyć raźnym "krokiem", więc nie była to ostatnia sesja zdjęciowa w jego życiu. :lol:

Za to w naszym lesie zeszłej wiosny widzieliśmy rzeczywiście GIGANTA, no ale miałam za słaby refleks... :(

Posted

[quote name='orsini']maga 18 zapraszam do Olsztyna na sesyje:)))
dzieki wsiem za mile slowka:))

gdyby nie odleglosc to nie moglabys sie mnie pozbyc :lol: ale kto wie... moze zycie mnie rzuci do olsztyna na jakas wystawke :P

a teraz moja zagadka.. co to? pajak tak... no dobra latwe nie :P a teraz prosze o szczegoly 8)

Posted

orsini napisał(a):
jak to nie??a co to niby jest???zólw błotny?:))))jakis paskudny ptasznik!!!wrrrrrr

oooooooo ptasznik :) jeszcze tylko powiesz jaki gatunek i bedziemy w domu :) podpowiem ze naziemny 8)

Posted

no juz bezprzesady!jaki by on nie byl to jest owlosiony i paskudny!!!:))))i nawet balabym sie go zabic,ze mnie ugryzie!!! :evilbat: :evilbat: :evil: :evil: :evilbat: :evilbat:

Posted

Tamto łyse i chude, wbrew powszechnemu mniemaniu jest ciepłe i suche w dotyku (w domu oczywiscie, a nie po wyjęciu z zimnej mokrej trawy) :lol:

Posted

no ze mile to wiem i nawet dodam ze aksamitne w dotyku jak plecki nagiego chinskiego grzywacza :) (a ze cieple to nie nie bardzo... no chyba ze sie je wyjmie z terrarium gdzie swieci zarowka :lol: )

Posted

No ,aksamitne ,ja dotykalam to wiem :-) I na dodatek po kompieli slonecznej cieple.W sumie pozytywne doznanie .I porusza sie w okreslony sposob a nie skacze nieprzewidywalnie jak niektore pajaki :D
brrrr....
M@d ,dzieki za linki :D ,zajrze sobie tam z TZ ,bo szukamy i chcemy dokonac dobrego wyboru

Posted

:terazpol: :laola: :eek2: :chainsaw: :Dog_run: :scared: :snipersm: :pepsi: :laola: :popcorn: :chainsaw: :bigcry: :cooldevi: :drink_2: :ghost_2: :evilgrin: 0X :x-mas: :bigok: :krach: :wallbash: :tard: :B-fly: