orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 PADALEC!!!!glabie!!! :lol: :lol: :lol: :lol: Quote
malawaszka Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 fuuuuuuuuu niech się nazywa jak chce ale czy to aby nie kąśliwe :-? Quote
orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 no nie nastepna:))))))to JASZCZURKA!!!!jedyna taka bez nog!ciekawe czy nie zgubila ze strachu ogona jak ja madziara w swe macki dopadla :evilbat: Quote
malawaszka Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 a co to jaszczury niby nie mogą pokąsać??? :lol: Quote
orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 nie jaszczury a jaszczurki:)))))ona ma lepek maxymalnie jak Twoj najcienszy paluszek-sliczna jest. Quote
Madziara Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 sama jesteś głąb. pisałam że się nie znam na gadach - dla mnie to może być i żmija zygzakowata, byleby była fotogeniczna :P Quote
orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 no to zycze powodzenia w chwytaniu zmiji zygzakowatej w gola reke :lol: :lol: :lol: Quote
Madziara Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 to nie ja mam łapać - ja mam robić zdjęcia :) więc co mi tam :P:P:P Quote
Madziara Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Orsini, jak tak się znasz, to zacz to jest? Powiem tylko, że skubane gryzie :( Quote
malawaszka Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 :errrr: :eek3: :eek: :shocked!: :help1: :Help_2: udziabało Cię takie cóś??? :o Quote
orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 TO samo!!!PADALEC!!! w naszym kraju nie masz wielu mozliwosci: zaskoroniec-bardzo strachliwy i pod ochrona-nigdy nie widzialam zmija zygzakowata-tez pod ochrona,ale sie ludzi nie boi i niestety widzialam wiele waz eskulapa-duze,nie w calej polsce oczywiscie pod ochrona-nie widzialam i PADALEC-jaszczurka!jak mogla Cie ugzyzc jaszczurka???posmyrala jezyczkiem i wielki krzyk! Quote
Madziara Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Mnie nie ugryzła!! Ale dziabnęła nawet, nawet - skórę na palcu przebiła :P Orsini - jak pod ochroną, to nie znaczy, że wyleźć na to nie można :P:P Quote
orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 GAMONIU!!!zaskroniec jest czarny z zoltymi za uszami, zmija jest szara z czarnym wzorkiem,waz eskulapa jest wiekszy,wiec CO CI ZOSTAJE??? :lol: :lol: :lol: Quote
Madziara Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Gamoniu! Gamoniu!! Nie mówię, że to nie zaskroniec :P Mówię, że jak chronione, to nie znaczy, że nie może wyleźć :P:P Quote
orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 GDZIE ma wylezc i CO?bo ja juz sie pogubilam :evilbat: Quote
Madziara Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 No cokolwiek, co jest pod ochroną żeby się pokazać - przecież nie ma zakazu :P:P:P Quote
Romas Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Hmmm....zaskroniec jest czarny z zoltym ...to moze w Bieszczadach mamy zaskronce kolo domu a nie zmije?? A nie macie fotek? Jak pojade tam w lato to je sfotografuje a potem bede sie konsultowac. Te cosie byly dosc duze ,niektore ok.metra i dosc lekliwe. Wasze fotografie sa takie ostre i kontrastowe ,zazdroszcze.Wczoraj z TZ zaczelismy kombinowac jakby tu kupic jakas lepsza cyfrowke zeby nasze zdjecia byly bardziej czytelne.Mamy stara Yashice,bardzo stara ,i chyba mozliwosc tego aparatu sie koncza. Orsiny Ty jestes fotografikiem samoukiem czy ksztalcilas sie w tym kierunku. W lato bylam u syna na obozie harcerskim niedaleko Olsztyna ,szkoda ,ze wtedy nie wiedzialam o mozliwosci sesji fot. u Ciebie :wink: Zobaczymy gdzie Macka w tym roku posla ,moze znow w tamte okolice :D Quote
orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 No to szkoda-samouk jestem:)) Romas to pewnie zaskronce!nie wiem jak sa duze, bo nigdy na zywo nie widzialam:((((malo ich jest i sa lekliwe:(((zmija nie jest lekliwa i powinna miec wyrazny zygzak na plecach-nie wszystkie maja idelny,ale sa szare. brazowe sa padalce i te sa male nie wiem ile max. dlugosci maja z pol metra?no i chude sa, a zmija juz grubsza,ale na dlugosc tez nie wiem:))) Quote
orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 a teraz syna pewnie gdzies nad morze rzuca albo w gory... Quote
Madziara Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 "Zaskroniec zwyczajny (Natrix natrix), gatunek węża z rodziny połozowatych, występujący w Europie (z wyjątkiem Irlandii, Szkocji i północnej części Półwyspu Skandynawskiego), w północno-zachodniej Afryce i w Azji aż po jezioro Bajkał, zachodnią Mongolię i północne Chiny. Zamieszkuje wilgotne środowiska, w pobliżu rzek, jezior i strumieni. Wyjątkowo osiąga 150-200 cm długości, zwykle samce dorastają do 100 cm, samice do 130 cm. Głowa duża, płaska, oczy duże, pysk szeroki, szyja wyraźnie zaznaczona. Ciało masywne, ogon krótki, łuski z wyraźnym kilem. Barwa najczęściej szarozielona, brązowozielona, rzadko z drobnymi, ciemnymi plamami. Cechą charakterystyczną są 2 duże, półksiężycowate, żółte lub pomarańczowe plamy z tyłu głowy (za skroniami - stąd nazwa), zwykle czarno obrzeżone. Brzuch białawy, z nieregularnymi, ciemnymi plamami. Spotykane są osobniki melanistyczne, czyli całkowicie czarne. Zaskroniec zwyczajny żywi się płazami, rzadziej rybami. Połkniętą żabę trawi całkowicie, ze szkieletem włącznie, w ciągu 72 godz., w temperaturze 25°C. Dobrze pływa i nurkuje. Jajorodny. Samica składa 5-35 jaj, z których po 55-65 dniach wylęgają się młode. Gatunek niejadowity, zaniepokojony broni się, wydzielając z gruczołów kloakalnych cuchnący płyn. Zimuje gromadnie. W Polsce objęty ochroną gatunkową." http://www.kki.pl/dgm_cynk/10maj2003/zaskroniec05.jpg http://www.kki.pl/dgm_cynk/10maj2003/zaskroniec04.jpg No to masz - znalazłam cosik. Fotki też masz ze dwie - ale to już gigant :/ Quote
Madziara Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 tesh mi się podoba. ale na odległość kiedyś mi taki numera wywinął (chyba taki - w szoku byłam, niewiele pamiętam). płynę sobie, a tu takie ścierwuśko śliskie i chyba zimniejsze od rzeki (brrrr zimna była) się otarło. Nie wiedziałam co się dzieje. i nie wiem kto się bardziej wystraszył - on (ona:P) czy ja Quote
Romas Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 No to musze powiedziec ,ze to w Bieszczadach mialy bardziej kontrastowe ubarwienie.Dobrze widoczne zolte zygzaki po bokach ciala i za "uszami".Owszem brazowe ale zygzak na lini bocznej ciala. Mieszkaja cala duza gromada w stercie kamieni. I nie sa agresywne.Dopiero jak Toro (moj dog kanryjski) nadepnal ktoregos to ten usilowal sie odgryzc .Cale szczescie ,ze mu sie nie udalo :D Od tej pory psy omijaly tamto miejsce. Mysmy szukali w poradnikach zdjec ( w czasie pobytu pojechalismy specjalnie do Leska do ksiegarni) ale wszystko takie bylo niewyraznie sfotografowane. Dziekuje Madziarko za zdjecia.Zachowam sobie i w lato porownam.Nie zebym sie bala zmiji ale jesli moje podejzenia sie sprawdza to bedziemy bardziej uwazac.Tak to troche traktowalismy to wezowisko jako atrakcje i gosciom pokazywalismy :D Ja ogolnie lubie weze ,lubie im sie przypatrywac. Jednego nawet udalo mi sie dotknac reka jak uciekal w trawe.Byl cieply i aksamitnie gladki.Bardzo przyjemny. Choc nie wiem co bym powiedziala jakby otarl sie o mnie w czasie plywania :o Quote
orsini Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 Romas,ale jak to sie okaze zaskronisko to jeszcze wieksza atrakcja!ja bym chciala na zywo zaskronca zobaczyc,ale nie widzialam,a zmij duzo jest:(((( Quote
Romas Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Na odpowiedz musimy do lata poczekac :-) Jesli to bedzie zaskronisko to zapraszam Cie do obejrzenia :-) Quote
Recommended Posts