Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

TO samo!!!PADALEC!!!
w naszym kraju nie masz wielu mozliwosci: zaskoroniec-bardzo strachliwy i pod ochrona-nigdy nie widzialam
zmija zygzakowata-tez pod ochrona,ale sie ludzi nie boi i niestety widzialam wiele
waz eskulapa-duze,nie w calej polsce oczywiscie pod ochrona-nie widzialam
i PADALEC-jaszczurka!jak mogla Cie ugzyzc jaszczurka???posmyrala jezyczkiem i wielki krzyk!

Posted

Hmmm....zaskroniec jest czarny z zoltym ...to moze w Bieszczadach mamy zaskronce kolo domu a nie zmije??
A nie macie fotek?
Jak pojade tam w lato to je sfotografuje a potem bede sie konsultowac.
Te cosie byly dosc duze ,niektore ok.metra i dosc lekliwe.
Wasze fotografie sa takie ostre i kontrastowe ,zazdroszcze.Wczoraj z TZ zaczelismy kombinowac jakby tu kupic jakas lepsza cyfrowke zeby nasze zdjecia byly bardziej czytelne.Mamy stara Yashice,bardzo stara ,i chyba mozliwosc tego aparatu sie koncza.
Orsiny Ty jestes fotografikiem samoukiem czy ksztalcilas sie w tym kierunku.
W lato bylam u syna na obozie harcerskim niedaleko Olsztyna ,szkoda ,ze wtedy nie wiedzialam o mozliwosci sesji fot. u Ciebie :wink:
Zobaczymy gdzie Macka w tym roku posla ,moze znow w tamte okolice :D

Posted

No to szkoda-samouk jestem:))

Romas to pewnie zaskronce!nie wiem jak sa duze, bo nigdy na zywo nie widzialam:((((malo ich jest i sa lekliwe:(((zmija nie jest lekliwa i powinna miec wyrazny zygzak na plecach-nie wszystkie maja idelny,ale sa szare.
brazowe sa padalce i te sa male nie wiem ile max. dlugosci maja z pol metra?no i chude sa, a zmija juz grubsza,ale na dlugosc tez nie wiem:)))

Posted

"Zaskroniec zwyczajny (Natrix natrix), gatunek węża z rodziny połozowatych, występujący w Europie (z wyjątkiem Irlandii, Szkocji i północnej części Półwyspu Skandynawskiego), w północno-zachodniej Afryce i w Azji aż po jezioro Bajkał, zachodnią Mongolię i północne Chiny. Zamieszkuje wilgotne środowiska, w pobliżu rzek, jezior i strumieni.
Wyjątkowo osiąga 150-200 cm długości, zwykle samce dorastają do 100 cm, samice do 130 cm. Głowa duża, płaska, oczy duże, pysk szeroki, szyja wyraźnie zaznaczona. Ciało masywne, ogon krótki, łuski z wyraźnym kilem. Barwa najczęściej szarozielona, brązowozielona, rzadko z drobnymi, ciemnymi plamami. Cechą charakterystyczną są 2 duże, półksiężycowate, żółte lub pomarańczowe plamy z tyłu głowy (za skroniami - stąd nazwa), zwykle czarno obrzeżone. Brzuch białawy, z nieregularnymi, ciemnymi plamami. Spotykane są osobniki melanistyczne, czyli całkowicie czarne.

Zaskroniec zwyczajny żywi się płazami, rzadziej rybami. Połkniętą żabę trawi całkowicie, ze szkieletem włącznie, w ciągu 72 godz., w temperaturze 25°C. Dobrze pływa i nurkuje. Jajorodny. Samica składa 5-35 jaj, z których po 55-65 dniach wylęgają się młode. Gatunek niejadowity, zaniepokojony broni się, wydzielając z gruczołów kloakalnych cuchnący płyn. Zimuje gromadnie. W Polsce objęty ochroną gatunkową."

http://www.kki.pl/dgm_cynk/10maj2003/zaskroniec05.jpg

http://www.kki.pl/dgm_cynk/10maj2003/zaskroniec04.jpg

No to masz - znalazłam cosik. Fotki też masz ze dwie - ale to już gigant :/

Posted

tesh mi się podoba.

ale na odległość

kiedyś mi taki numera wywinął (chyba taki - w szoku byłam, niewiele pamiętam).

płynę sobie, a tu takie ścierwuśko śliskie i chyba zimniejsze od rzeki (brrrr zimna była) się otarło.
Nie wiedziałam co się dzieje.
i nie wiem kto się bardziej wystraszył - on (ona:P) czy ja

Posted

No to musze powiedziec ,ze to w Bieszczadach mialy bardziej kontrastowe ubarwienie.Dobrze widoczne zolte zygzaki po bokach ciala i za "uszami".Owszem brazowe ale zygzak na lini bocznej ciala.
Mieszkaja cala duza gromada w stercie kamieni.
I nie sa agresywne.Dopiero jak Toro (moj dog kanryjski) nadepnal ktoregos to ten usilowal sie odgryzc .Cale szczescie ,ze mu sie nie udalo :D Od tej pory psy omijaly tamto miejsce.
Mysmy szukali w poradnikach zdjec ( w czasie pobytu pojechalismy specjalnie do Leska do ksiegarni) ale wszystko takie bylo niewyraznie sfotografowane.
Dziekuje Madziarko za zdjecia.Zachowam sobie i w lato porownam.Nie zebym sie bala zmiji ale jesli moje podejzenia sie sprawdza to bedziemy bardziej uwazac.Tak to troche traktowalismy to wezowisko jako atrakcje i gosciom pokazywalismy :D Ja ogolnie lubie weze ,lubie im sie przypatrywac.
Jednego nawet udalo mi sie dotknac reka jak uciekal w trawe.Byl cieply i aksamitnie gladki.Bardzo przyjemny.
Choc nie wiem co bym powiedziala jakby otarl sie o mnie w czasie plywania :o