endka Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 Mam problem u swojego psa rocznego mieszańca owczarka kaukaskiego z wilczurem zauważyłam dziś dziwne łysienie (wyłysiałe placki- bez włosów).. pod pachami i tak mniej więcej w okolicach mostka.. pod jedną paszką... widzę zrobiła się ranka... wyczytałam, że może to być... rogowacenie ciemne.. opis by się zgadzał... ale nie jestem do końca pewna. Czy ktoś się spotkał z czymś takim...? (Dodam, że pies jest cały czas żywy i wesoły) Na razie mam ograniczony kontakt z weterynarzem ( pies waży 50kg, ja nie mam na razie samochodu dop. w przyszłym tygodniu, a weterynarz jest 20km od miejsca zamieszkania)dlatego chciałam zapytać co o tym sądzicie czy można to wyleczyć witaminami i maściami czy niezbędna jest wizyta u weterynarza bo jeśli tak to wynajmę samochód i pojadę choćby dziś ! Pomóżcie. Pozdrawiam, Ania Quote
Zofia.Sasza Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 Na pewno konieczna jest wizyta u weta! To może być wiele chorób. Np. zespół Cushinga (niedoczynność tarczycy), grzybica, nużyca itp. itd Quote
ajermak Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 wizyta u lekarza jest konieczna!!! jednak możesz spróbować pocierać te miejsca spirytusem kamforowym (nalać na gazik spirytus i wcierać aż się zaczerwieni) po kilku dniach takich zabiegów przestań to robić.jeśli za jakiś czas (2-3 tygodnie) włos nie zacznie odrastać tzn że konieczne są bardziej wyrafinowane metody leczenie. to oczywiście mogą być różne choroby. problemy skórne wynikają np. z alergii, grzybicy, pasożytów. może to być związane ze stresem lub np z hormonami. jednak za nim zdecydujesz się na jakieś leczenie spróbuj upewnić się co dokładnie dolega psu. NIE ZGADZAJ SIĘ NA PODANIE PSU STERYDÓW-to nie jest leczenie przyczyny tylko objawów, które mogą powrócić w nasilonym wydaniu. pozdrawiam i powodzenia Quote
Zofia.Sasza Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 Jesteś wetem :crazyeye:? Bo jeśli nie, to dziwi mnie Twoja wypowiedź. Z psem do lecznicy i tyle - przez internet nikt, nawet lekarz weterynarii, nie postawi diagnozy!!! Quote
medvetka Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 czytając powyższe wypowiedzi zgadzam się tylko z jednym. Powinnaś skonsultować się z lekarzem weterynarii. Kwiatki typu "zespół Cushinga (niedoczynność tarczycy)" czy "NIE ZGADZAJ SIĘ NA PODANIE PSU STERYDÓW" świadczą o niskiej wiedzy forumowiczów. Quote
taks Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 medvetka napisał(a): Powinnaś skonsultować się z lekarzem weterynarii. Kwiatki typu "zespół Cushinga (niedoczynność tarczycy)" czy "NIE ZGADZAJ SIĘ NA PODANIE PSU STERYDÓW" świadczą o niskiej wiedzy forumowiczów. :klacz::klacz::klacz: dzięki za głos rozsądku Otwarte forum, takie jak to( gdzie anonimowo mogą wypowiadać się kompletni ignoranci, dzieci, żartownisie itp) NIGDY NIE ZASTĄPI WETA - dlaczego tak trudno to zrozumieć:-(:-(:-( Quote
Recommended Posts