KaRa_ Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 Ja parę lat temu gdy nie byłam świadoma karmienia mojego stadka kupowałam pedigree i co miesięcznie zjadały 3-4duże worki (a miala wtedy tylko 5psow), później tutaj na forum uświadomiłam sobie,że są inne karmy teraz 30kg Brita czy Boscha (bo te najczęściej kupuję) czasem PPP bądź Hillsa starcza mi przeciętnie na ponad miesiąc bo dawkowanie jest naprawdę korzystne i mnie taniej wychodzi finansowo ;) Psy lepiej wyglądają po tych karmach, mało kupek jest co mnie cieszy bo mało sprzątania na podwórku;) Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='olekg89']Wszystko jest syfem generalnie ,jedynie surowe mięso z ekologicznej farmy byłoby dla psa zdrowe.[/quote] Dokładnie i generalnie wszyscy jemy niezdrowe żarcie;) Tak naprawdę, to nie wiedziałam, że ta zawartość mięsa w tych tanich karmach jest taka mikroskopijna - 4%. Czyli w droższych jest więcej? Ale ja pisze o suchej karmie. Quote
Agnes Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='enigma40']Dokładnie i generalnie wszyscy jemy niezdrowe żarcie;)[/quote] dlatego przestalam sie "przejmowac" ze karmie psa suchym - na gotowanym nie byloby zdrowiej, juz nie... [quote name='enigma40']Tak naprawdę, to nie wiedziałam, że ta zawartość mięsa w tych tanich karmach jest taka mikroskopijna - 4%. Czyli w droższych jest więcej? Ale ja pisze o suchej karmie.[/quote] tak z reguly jest ok 20% [U]suszonego[/U] miesa - czesto napisane jest, miesa 40% ale swiezego - po obrobce i tak jest go polowe mniej Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Nie wiedziałam, na co zwracać uwagę w suchej karmie i że ma być jak najwięcej mięska:) Nie miałam psa, odkąd pojawiła sie sucha karma. Tekila ma 6.5 miesiąca i chętnie jadłaby gotowane, ale ma sensacje jelitowe potem. Na suchym wszystko jest w jak najlepszym porządku:) Quote
Agnes Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='enigma40']Nie wiedziałam, na co zwracać uwagę w suchej karmie i że ma być jak najwięcej mięska:) Nie miałam psa, odkąd pojawiła sie sucha karma.[/quote] na sama ilosc miesa nie - to za malo informacji, ale jak widzimy 4% miesa i najczesciej jeszcze produktow pochodzenia zwierzecego - to wiemy, ze miesa to tam na bank nie ma [quote name='enigma40']Tekila ma 6.5 miesiąca i chętnie jadłaby gotowane, ale ma sensacje jelitowe potem. Na suchym wszystko jest w jak najlepszym porządku:)[/quote] moze gotowalas nie to co trzeba? nie w tych ilosciach? Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Przyznam sie bez bicia, że zaczęłam od kaszy:( a ona podobno nie jest dobra. Potem próbowałam ryż z drobiem gotowanym i marchewką, ale wróciłam do suchego i jest ok. Ma dużą skłonność do biegunek i tylko na suchym nic sie nie dzieje. Quote
Martens Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 A myślałaś o barfie? [url=http://www.dogomania.pl/forum/f503/]BARF - Dogomania Forum[/url] Miałam podobne problemy jak Ty, przy gotowanym moja suczka miała gazy i biegunki, na karmie było w miarę ok, sensacje sporadyczne. Ale od 2 lat jesteśmy na barfie, problemów zero, i 10-letnia suka wygląda lepiej niż 3-4 lata temu (piękna sierść, z zębów zniknął kamień, zero smrodków z pyska, koniec pozatykanych gruczołów przyodbytowych...) Quote
Agnes Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='enigma40']Przyznam sie bez bicia, że zaczęłam od kaszy:( a ona podobno nie jest dobra. Potem próbowałam ryż z drobiem gotowanym i marchewką, ale wróciłam do suchego i jest ok. Ma dużą skłonność do biegunek i tylko na suchym nic sie nie dzieje.[/quote] u mnie bylo podobnie - dalej bym gotowala, ale z wielu powodow tego nie robie. Od 2 lat sucz je tylko suche z bardzo dobrym wynikiem - wyglada super, ladna siersc, nie ma biegunek, zeby super, ale najlepszy dowod mam jak robie kontrolne badania krwi - idealne wyniki. Jednak tej dobrej karmy dlugo szukalam. Barf jest dobry dla kogos kto albo ma blisko tanie zrodlo miesno-kostne, albo ma duza zamrazarke - nie mam ani tego ani tego, niestety Quote
puli Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='Agnes'] tak z reguly jest ok 20% [U]suszonego[/U] miesa - czesto napisane jest, miesa 40% ale swiezego - po obrobce i tak jest go polowe mniej[/QUOTE] Po jakiego rodzaju obróbce? Świeze mieso zawiera 70% wody a suche karmy maja wilgotosc ok 8-10% Jakby nie liczyc to nie wychodzi "o połowe mniej" Quote
Agnes Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='puli']Po jakiego rodzaju obróbce? Świeze mieso zawiera 70% wody a suche karmy maja wilgotosc ok 8-10% Jakby nie liczyc to nie wychodzi "o połowe mniej"[/quote] czytalam rozne madrosci - nie jestem w stanie zacytowac, natomiast wiem, ze 40% swiezego miesa to nie znaczy, ze 40% miesa jest w karmie - jest go mniej, to ze o polowe nie upieram sie, bo jak pisalam nie zacytuje;) Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Poczytałam o tym barfie...czy taka dieta nie wywołuje biegunki??? Poza tym te porcje dzienne jakieś takie niewielkie mi się wydają;) Barf jest dobry dla kogos kto albo ma blisko tanie zrodlo miesno-kostne, albo ma duza zamrazarke - nie mam ani tego ani tego, niestetyZgadzam się z tym, to naprawdę wymagająca finansowo dieta:saint1: Czy naprawdę surowy korpus z kurczaka szczeniakowi nie zaszkodzi??? natomiast wiem, ze 40% swiezego miesa to nie znaczy, ze 40% miesa jest w karmie - jest go mniej,Czy 40%, czy 20% po wysuszeniu, to nie 4%:) Quote
Agnes Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 enigma40 napisał(a):Zgadzam się z tym, to naprawdę wymagająca finansowo dieta:saint1: jesli masz mozliwosc kupowac taniej - to nie powinna wyjsc drogo, chociaz teraz ceny tak leca do gory, ze ciezko powiedziec:roll: Quote
Martens Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 enigma40 napisał(a):Poczytałam o tym barfie...czy taka dieta nie wywołuje biegunki??? Poza tym te porcje dzienne jakieś takie niewielkie mi się wydają;) Zgadzam się z tym, to naprawdę wymagająca finansowo dieta:saint1: Biegunki nie ma ;) Porcje faktycznie są małe, bo pokarm jest bardzo wartościowy. Mi wychodzi cenowo jak za średniej jakości karmę, a nie mam dostępu do szczególnie tanich źródeł mięsa. Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Niestety nie mam żadnej możliwości kupować tanio. Śląsk, jak wiadomo, jest mało wiejskim regionem:shake: Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Czyli półrocznemu, 23 kilowemu szczeniakowi amstaffowi może wystarczyć jeden korpus i jajko na cały dzień?:shake: Quote
karjo2 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Ee, bez przesady, szczeniory maja inne dawkowanie, bodajze do 10% wagi, wiec watpie by jakis korpus (no moze indyczy ;) ) mial prawie 2,5 kg. Wiele osob ma takie watpliwosci, dopoki nie sprobuje, potem po psie widac i wiecej pytan nie ma :evil_lol:. Kosztowo wychodzi porownywalnie do sredniej klasy suchej karmy, kupujac w zwyklym sklepie miesnym. Co do tego niezdrowego zywienia, jakos nikt nie wzial pod uwage, ze przez ostatnie nascie lat zmienily sie i przepisy sanitarne i procedury przetworcze, pojawily sie rozne srodki konserwujace, wypelniacze, dosmaczacze itp., ktory dawniej nie bylo. Quote
Agnes Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 karjo2 napisał(a):Kosztowo wychodzi porownywalnie do sredniej klasy suchej karmy, kupujac w zwyklym sklepie miesnym. ciezko mi uwierzyc:lol: kiedys probowalam policzyc wg cen warszawskich - nie moglam sie doliczyc, natomiast koszt zywienia mojego 42 kg psa suchym to 100 zl na miesiac - przy obecnej karmie, raczej z tych lepszych niz gorszych. I moja sucz nie potrafi jesc kosci w domu - nie i juz...polyka i wymiotuje w nocy kawalki. Na dzialce jest super - ale tam je kosci raz w tygodniu, wiec takie zywienie odpada:evil_lol: Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Cytat z BARF "Przykładowy kilkunastodniowy jadłospis dla psa wielkości border collie, airedale terriera, czyli waga około 20kg. Szczeniak 1 dzień 1 korpus z kurczaka (0,6 - 0,7kg), jajko cale ze skorupką" i nic więcej, przecież zejdzie śmiercią głodową:shake: Co do cen, to korpusy są jeszcze w miarę tanie, ale szyje, skrzydła, żołądki, do tego melony nawet, to już się robią jakieś tam pieniądze:( Quote
puli Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 karjo2 napisał(a): Kosztowo wychodzi porownywalnie do sredniej klasy suchej karmy, kupujac w zwyklym sklepie miesnym. Dokładnie. Co prawda nie barfujemy tylko gotujemy ale proporcje w misce sa podobne. Żadnych zbożowych zapychaczy tylko mieso i warzywa plus jakies dodatki typu oliwa czy siemie.. enigma40 napisał(a):Cytat z BARF "Przykładowy kilkunastodniowy jadłospis dla psa wielkości border collie, airedale terriera, czyli waga około 20kg. Szczeniak [COLOR=SeaGreen] 1 dzień 1 korpus z kurczaka (0,6 - 0,7kg), jajko cale ze skorupką" [COLOR=Black]i nic więcej, przecież zejdzie śmiercią głodową:shake: Mało ze nie zejdzie to jeszcze bedzie sie bardzo ładnie rozwijał. Co do cen, to korpusy są jeszcze w miarę tanie, ale szyje, skrzydła, żołądki, do tego melony nawet, to już się robią jakieś tam pieniądze: Za to w karmie sa pazury, pióra, skóry z sierścia, kukurydza, soja i pszenica za takie same albo wieksze pieniadze. Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 No dobra, powiedzmy, że jutro podam suczy korpus i na deser surowe (chyba?) jajko ze skorupką...prawdopodobnie zje to na jeden raz. Czy ona nie dostanie natychmiast sensacji jelitowych? Quote
puli Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Jezeli wprowadzisz do diety nowosci w taki sposób to prawdopobnie dostanie.... Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Czyli ćwiartka korpusu w dzień pierwszy i do pełna suchego, jak zwykle? Obserwować, co sie będzie działo? Quote
karjo2 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Enigma, poczytaj wiecej o barfie, jak jest wprowadzany, jakie zestawienia. Nawet nie doczytalas, ile powinien dostawac szczeniak, to co cytujesz, jest dawka dla doroslego psa :roll:. Na tej zasadzie raczej pewne bedzie, ze problemy zoladkowe sie pojawia. Agnes, nie wiem, jaka to dobra karma za 100zl, mi schodzilo ok. 200zl (nie liczac dodatkow np. jogurty, jajka, oliwa, kosci itp.) przy ok. 50 kg psie za suche jedzenie. Porownywalnie idzie przy karmieniu swiezym, kwestia opanowania, gdzie, co i kiedy kupowac. Quote
Agnes Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 karjo2 napisał(a):Agnes, nie wiem, jaka to dobra karma za 100zl, mi schodzilo ok. 200zl (nie liczac dodatkow np. jogurty, jajka, oliwa, kosci itp.) przy ok. 50 kg psie za suche jedzenie. Acana - dodatkow niewiele - z roznych powodow poki co. Daje mniej niz podaja tabele i tak wychodzi karjo2 napisał(a):Porownywalnie idzie przy karmieniu swiezym, kwestia opanowania, gdzie, co i kiedy kupowac. zapewne kiedys sprobuje BARFa bo mnie po prostu "korci", ale jeszcze nie tu i nie teraz Quote
enigma40 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 PSIEJSTWO CZARODZIEJSTWO Zacytowałam dokładnie, tak jak jest w powyższym linku. Jadłospis dla 20kg szczeniaka. Quote
Recommended Posts