Wind Posted February 17, 2005 Author Posted February 17, 2005 tajdzi, Taki fotki czasami sie robi jako "backstage". Konieczny do nich jest drugi fotograf, poniewaz jak mowisz cos do modelki to skupiasz sie tylko na tym. Dochodzi do tego gestykulacja fotografa, czasami pokazanie elementu jakiejs pozy itp. A wiec nie masz czasu na robie wtedy zdjec ... pracujesz i skupiasz sie tak samo jak modelka ;) Quote
Evelina Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Wind, dzięki za szczera wypowiedź. :D Zdaję sobie sprawę z tempa w jakim musiałaś dokonać wyboru, pozy, scenografii i koncepcji zdjęcia w trakcie sesji z dziewczynami z Dogo. [quote name='Wind']Zadna tworczosc nie jest jednoznaczna i nie moze wobec tego wywolywac jednoznacznych skojarzen!Zgadzam się, ale... chyba ten jest wielki kto potrafi przemówić jednoznacznie do jak największej liczby odbiorców. Bo celem artysty jest jak najprecyzyjniej przekazać swą koncepcję, niezależnie od tego czy ma nas podniecić, zainspirować, czy zszokować ? Przynajmniej taka jest moja wizja artysty. :D [quote name='Wind']Do sesji dobiera sie modelke, ktora w swojej "ofercie" ma okreslony zestaw poz, min, wyrazow twarzy i ekspresji ciala. Czyli wybiera sie nie tylko na podstawie urody, ale rowniez jak ta uroda zachowuje sie w narzuconej "sytuacji". Napisałam o "wieszakach", bo nasunęło mi się skojarzenie z modelkami na wybiegach. To co piszesz o wyborze modelek do sesji opiera się przecież na tych samych zasadach. Te na wybiegach mają pokazać ubiór, zaprezentować styl proponowany przez projektanta a nie siebie. Takie są założenia. Każdy projektant dobiera sobie, zależnie od własnej koncepcji, szczególny typ urody, budowy itd. Jednak są modelki i modelki. Te mające największe wzięcie, poza urodą, zdołały "przepchnąć" swoją osobowość do kolekcji. One właśnie wnoszą to "coś" , co sprawia, że nie skupiamy się jedynie na ciuchach. [quote name='Wind']Ufff ... I pomyslec, ze takie zdjecie w jakims kolorowym miesieczniku ogladamy przez sekunde, moze 5 ...To prawda, ale trzeba wziąć pod uwagę, że np fotki reklamowe powtarzają się w wielu pismach i to wcale nie tylko podczas jednego miesiąca. Z założenia mają jednak wryć się w pamięć. Odcisnąć na oglądającym pewne "piętno". Dlatego zrobienie nawet tysiąca by wybrać jedną jest całkowicie uzasadnione. Mnie szalenie podoba się reklama i hasło perfum Diora. "Dior, j'adore" dla niewtajemniczonych - "Dior, uwielbiam". :roll: A tak na marginesie, za samymi perfumami Diora spacjalnie nie przepadam. Wind, dzięki za fotkę z "wieszakiem". :D Osobiscie uwielbiam zdjęcia w takim tonie kolorystycznym i taką atmosferę. :D Jednak znowu mam małe ale... Wyraz twarzy modelki, a właściwie oczy (nie uroda), spojrzenie jakoś mi uciekają zbyt daleko poza kadr. Wiem, że panom to może nie przeszkadzać :wink: , bo tyle ciekawych miejsc jest do oglądania na samej dziewczynie, ale ja osobiście nie wiem o czym ona myśli, chodzi mi o kierunek myśli. Ale może to nie jest istotne na tym zdjęciu ? Wybacz, że tak Cię zadręczam. Korzystam z okazji, że mogę na fachowcu się powyżywać. :wink: Quote
Wind Posted February 17, 2005 Author Posted February 17, 2005 Evelina, Bardzo sie ciesze z naszej dywagacji na temat fotografii :D :D :D Zanim sie rozpisze, chcialabym tylko, aby w gaszczu naszych rozwazan nie umknela nam jedna wazna kwestia. A mianowicie roznica pomiedzy tym co zrobilam wspolnie z dbsst i Cola, a fotografia wysokobudzetowa profesjonalnych fotografow i profesjonalnych modelek. W moim odczuciu dbsst i Cola, pozowaly doskonale! Baaa .. zyczylabym sobie wiecej wlasnie takich modelek-Dogomaniaczek! Jesli jakas poza nie jest przekonujaca, lub ma inne mankamenty to oznacza, ze ja jako fotograf malo umiejetnie wspolpracowalam z moimi modelkami, lub malo umiejetnie przekazalam Im moja koncepcje, zamysl czy mysl. One zrobily o wiele wiecej niz sie spodziewalam! :-) Doprawdy bylam pod wielkim wrazeniem, gdy konczylam z Niemi sesje, a potem przegladalam nasza prace na monitorze komputera :-) Z drugiej strony, fajnie by bylo aby kazdy choc przez chwile wczul sie w role dbsst lub Coli. Przychodzicie do studia, widzicie fotografa pierwszy raz w zyciu, dziwne pomieszczenie, mnostwo lamp, kabli, sznurow, a na dodatek kaza Wam sie prezyc, wyginac, robic dziwne miny i wciaz wymagaja wiecej i wiecej 8) Ciekawe ile zwyklych dziewczyn w takiej sytuacji potrafiloby sie zupelnie wyluzowac i przejsc w "naturalna" faze iskrzen w oku i niewymuszonych poz? :lol: [quote name='Evelina']Zgadzam się, ale... chyba ten jest wielki kto potrafi przemówić jednoznacznie do jak największej liczby odbiorców. Bo celem artysty jest jak najprecyzyjniej przekazać swą koncepcję, niezależnie od tego czy ma nas podniecić, zainspirować, czy zszokować ? Przynajmniej taka jest moja wizja artysty. :D Z tym to bywa bardzo, bardzo roznie. Bo widzisz sa artysci dla mas. I tu Twoja teza jest prawdziwa. Tworza tak, aby do kazdego przemowic i byc w miare jednolicie zrozumianym. Sa tez artysci "niszowi". Ci natomiast tworza do okreslonej grupy odbiorcow. I nie chodzi mi tutaj o okreslone wyksztalcenie, ale rowniez okreslone wyrobienie artystyczne, okreslona grupe wiekowa, okreslona nacje lub po prostu okreslona grupe hobbistyczna lub zawodowa ;) Sa tez nie artysci-tworcy komercyjni. Ci pracuja pod narzucony im temat i target ... Maja zlecenie, wiec dopasowuja do tego swoja tworczosc a w zamian otrzymuja okreslony budzet :-) Nie musze chyba pisac, ze to ostatniej grupie zyje sie najlepiej ... moze nie do konca sa spelnieni artystycznie, ale na pewno do pierwszego im nie brakuje :lol: [quote name='Evelina']Te mające największe wzięcie, poza urodą, zdołały "przepchnąć" swoją osobowość do kolekcji. One właśnie wnoszą to "coś" , co sprawia, że nie skupiamy się jedynie na ciuchach. Hmm .. wiem o co Ci chodzi, ale ujmijmy to tak, jak widza ta sprawe kreatorzy mody zatrudniajacy owe doskonale modelki. I tak, modelka ma przede wszystkim zaprezentowac ubior. Nie moze swoim zachowanie odciagac od ubioru uwagi klienta ale ... ale poprzez swoj wyglad ma sprawic, aby danych ciuch stal sie godny pozadania dla odbiorcy. Czyli ma go zaprezentowac tak, aby kazda kobieta (gruba, chuda, mloda, stara, atrakcyjna, lub nie) chciala nabyc ubranie, aby wygladac tak doskonale jak modelka :-) [quote name='Evelina']Ale może to nie jest istotne na tym zdjęciu ? Wiesz Evelina .. fotografow mozna m.in. podzielic na grupe ktora uwaza, ze fota moze sie bronic umieszczonym do niej komentarzem, oraz na tych ktorzy odrzucaja jakikolwiek komentarz do zdjec. Gdybysmy patrzyli ta druga kategoria, to wiekszosc fot Gudzowatego prezentowanych na ogrodzeniu Lazienek, byloby tylko kupa nikomu nie potrzebnych i przez nikogo nie zauwazonych zdjec. Jednak z komentem nabieraja jakiegos tam wydzwieku ;) Przynajmniej kazdy wie o co chodzi. Jednak ja osobiscie wole zdjecia i tylko zdjecia. I lubie slyszec w glowie to pytanie "Ale może to nie jest istotne na tym zdjęciu ?" Quote
dbsst Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 :o ojej ale dyskujsa strasznie pouczajaca :D Evelina dziekuje za krytyke, zawsze moze byc lepiej wiecej i mocniej i na tym to polega. Teraz widze co jest zle co mi sie we mnie nie podoba i czas na zmiany ;) Jesli chodzi o naturalnosc mialam sie nie przyznawac ale coz to pierwasza taka przygoda w moim zyciu i powiem jedno przez pierwsze zdjecia drzala mi szczeka a przynajmniej tak mi sie wydawalo. a oczy zachodzily lzami bo ciezko mi bylo je przedszymac przed mrugnieciem to bylo najgorsze ;) Ja sama maam z tych zdjec 3 ulubione z czego te trzecie ma wiecej wad niz uroku w moim przekonaniu ;) kolejna tajemnica nie lubie a raczeja krepuje sie apatatu Beata pozwolila mi o nim zapomniec to bylo wspaniale. Kiedy mialabym stanac przed kims kto ze mna nie rozmawia tylko pstryka wtedy bylaby to porazka na maxa Reasumujac jesli mialabym kiedys miec jeszcze raz taka szanse pozowania zmierzylabym sie z nia bo jak kazdy chce byc lepsza ;) Co mnie cieszy to fakt ze jak bede juz stara i brzydka bede miala piekne wspomnienie mlodosci ;) A WSZYSTKIE DOGOMANIACZKI NAMAWIAM DO WKLEJANIA SWOICH FOT Quote
Snoopy7 Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Właśnie sobie czytałam dogo i przypadkowo weszłam tutaj Wind wspaniały pomysł, :P zdjęcia obejrzałam są FANTASTYCZNE :bigok: Dziewczyny - super wyglądacie :bigok: naprawdę :angel: mój mąż był pod wrażeniem :D Ja zresztą też.... pozdrawiam :hand: i gratuluje Quote
adda Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Wind napisał(a): Na kazde dobre ujecie wykonuje sie ok. 50 - 100 shots. :o No to jestem w tak zwanym szoku :o Quote
Magdalena1 Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Ja też oczywiście jestem zachywcona fotami Wind :D a tak na rozluźnienie chce powiedzieć,że p. Gudzowaty(o którym wspomniała Wind) ma pieska,brata mojej Jawy 8) Quote
Cola Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 [quote name='Evelina']Weźmy fotki Coli w stroju wojskowym. Pierwsza zaprezentowana, jakoś do mnie trafia. Pozostałe już nie. Nie są dla mnie w żaden sposób wiarygodne, tak bym to określiła. Evelinko Może akurat do Ciebie trafiają tylko fotki, na których modelka patrzy w obiektyw?? Reszta jest niegodna uwagi. Quote
tygrysek-kr Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Witam Zawsze gdy wchodze na dogo to odrazu na yorki :) ale nuda mnie tak dopadła że postanowiłam wejść również na ogólną galerię i doznałam SZOKU :o WIND zdjecia są boskie wiedziałam że robisz super fotki ale te mnie powaliły. GRATULUJĘ talentu :bigok: Quote
Patka Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 No w końcu nowe twarze i jaka dyskusja :D :wink: Pozdrrawiam i czekam na nowe foty :D Quote
Basenji Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Dzięki Wind za to co napisałaś. Zdaję sobie sprawę z Twojego braku przygotowania fachowego i z tego, że foto jest wspaniałym hobby. Dlatego też bardzo, bardzo doceniam Twoje prace i zdolności ( takich niestety nie posiadam / envy). Moje uwagi traktuj życzliwie, bo nie ma w nich żadnej złośliwości czy czegoś niecnego. A co do fotki - cieszę się, że Cię poruszyła. A kliknij sobie http://www.fanmael.net/index2.htm oraz http://www.allsparks.com/home_h.php i poszukaj więcej. Jeżeli cię to zainteresuje, dam więcej informacji Zdrówko :lol: Quote
Wind Posted February 17, 2005 Author Posted February 17, 2005 Znowu zaczyna mnie meczyc wena tfforcza 8) Moje pomysly kraza wokol point ... (Cola Ty paskudo! ;)) Juz obmyslilam sobie oswietlenie ... takie eteryczne i niebiansko miekkie :-) Quote
Evelina Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Wind, Cola ja się jeszcze odezwę wieczorkiem. :wink: Wind nie znam fot Gudzowatego. Nawet nie wiem o którego chodzi ? Już nie pamiętam kiedy ostatni raz byłam Łazienkach ? :( Poproszę o jakiś maleńki namiar na Gudzowatego, choćby imię, abym miała punkt zaczepienia. Dalej sobie poradzę. :D Quote
Basenji Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 To czekam na efekty tego miękkiego światła. :lol: zdrówko Quote
baskomaniak Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 [quote name='Evelina']...Poproszę o jakiś maleńki namiar na Gudzowatego, choćby imię, abym miała punkt zaczepienia. Dalej sobie poradzę. :D Śpieszę z pomocą. Wrzucę więc to co znalazłem i zmykam. http://www.warszawa.pl/news/view,2719.html http://www.tomasz-gudzowaty.pl/u235/navi/71 Pozdrawiam. :D Quote
Cola Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Wind napisał(a):Znowu zaczyna mnie meczyc wena tfforcza 8) Moje pomysly kraza wokol point ... (Cola Ty paskudo! ;)) Juz obmyslilam sobie oswietlenie ... takie eteryczne i niebiansko miekkie :-) hihi....ja paskuda?? :o Ja tylko byłam natchnieniem do kolejnej sesji :wink: Teraz masz nad czym myśleć...nie tylko nad oświetleniem :wink: Będziesz musiała się bardzo dobrze postarać, aby zadowolić Eveline :wink: :lol: ...ale wczoraj się uśmiałam....wysłałam koleżance linka z moim zdjęciem z sesji.....niepoznała mnie.... :cunao: Quote
Patka Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Cola dobre :lol: :lol: ale wiesz wstyd może kolezanka okulary powinna, bo z Ciebie piękna dziewczyna i zdjęcia tylko to uwydatniają ale żeby zaraz nie poznać... A co na to twój TZ ??? Quote
Wind Posted February 18, 2005 Author Posted February 18, 2005 Cola, No wiesz? A jak dawno temu Cie widziala? :lol: :lol: :lol: BTW trzymajcie kciuki. Pod koniec przyszlego tygodnia samodzielnie :shock: robie zdjecia do kampanii jednej z firm kosmetycznych :D Quote
Cola Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 haha.... Ta koleżanka zna mnie od 4 lat.....a widziała mnie 1,5 tygodnia temu. Co na to mój TZ?? hmmmm..... Najpierw pokazałam mu 3 pierwsze zdjęcia....i zrobił się zły :wink: że inni oglądają moje fotaski...reszty jeszcze nie widział (ale może kiedyś na stare lata mu pokaże :wink: ) Wind Całe moje stadko będzie trzymało kciuki....tylko napisz konkretnie kiedy i o której. :) ....i mam nadzieję, że później pochwalisz się efektami 8) Quote
Wind Posted February 18, 2005 Author Posted February 18, 2005 Cola, Zly? ;) Powinien puszyc sie jak paw, ze ma taki PIEKNY SKARB :jumpie: Aby tylko, nie chcial Cie zbyt gleboko ukryc ... ;) :lol: Quote
Patka Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Wind dokdnie ja nie kumam Tych mężczyzn zamiast się cieszyć że takie cudo mu się trafiło to On zły .... :wink: :evil: Cola :buzi: Wind trzymam kciuki :D Quote
souris Posted February 19, 2005 Posted February 19, 2005 A pewnie że zły, że mu ktoś może gwizdnąć sprzed nosa takie cudo :wink: :wink: :wink: Quote
Cola Posted February 19, 2005 Posted February 19, 2005 Z tą złością to pewnie jest tak jak pisze souris. Na pewno te fotki mu się podobają, ale tą prawdę zachowa dla siebie. Skoro do tej pory jeszcze chodzę po ulicach i jeżdżę środkami komunikacji.....tz. nie chce mnie schować. Od razu mi się przypomniała sytuacja z pewnej sesji....jak tylko się dowiedział (znowu był zły :lol: ) i chciał abym zrezygnowała, a on mi odda mi kase. :lol: ....ale kasy nie miał i poszłam na sesję :evilbat: Quote
Patka Posted February 19, 2005 Posted February 19, 2005 COLA DOBRE Z TA KASĄ :lol: samcuch twardziel :wink: z tego Twojego TZ pozdrowionka Quote
Recommended Posts