Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Fuka'][quote name='Karka'][quote name='Fuka'][quote name='BiBi']A co ma powiedzieć koleżanka, która wystawiała swoją suczkę i w opisie napisano jej "słabo wykształcone jądra" :wink:
:lol: :cunao: :evil_lol: :klacz:
z ciekawości sie spytam w jakiej klasie była wystawiana i jaka ocene dostała :question:

Odpowiem ja bo znam tę sprawę , niezmiernie mnie rozbawiła nieznajomość anatomii pani sędziny , która oceniała te suczkę .Suczka wystawiana była w klasie mlodzieży i dostała ocenę doskonałą bez tytułu .Zupelny nonsens .
no ja :niewiem: :roflt: - moze na zwycieztwo młodziezy zasłuzy potem, jak jej się jądra lepiej wyksztalcą :roll:
To bardzo ciekawe kto to sędziował - gdybym miała wnętra i chciała go wystawiac - jezdziłabym tylko do takiego sedziego - uprawnienia reproduktora mogłby zrobic :hmmmm: :cunao: :baddevil:
Fuka owa sędzina niestety a raczej na szczęście nie ocenia nie ocenia twojej grupy :wink:

• Replies 361
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja i tak nie mam wnętra odpukac :lol:
no i nigdy nic nie wiadomo - najwspanialsi sedziowie najczęściej lubia se rozszerzać uprawnienia :look3:

Posted

eeee napisałam dlatego na szczęście bo takich sędziów trzeba omijać szerokim łukiem , skoro oglądając suczkę na stoliku nie rozróżnia płci to wątpię by znała wzorce i potrafiła w miarę dobrze psa danej rasy ocenić :roll:

Posted

Karka napisał(a):
eeee napisałam dlatego na szczęście bo takich sędziów trzeba omijać szerokim łukiem , skoro oglądając suczkę na stoliku nie rozróżnia płci to wątpię by znała wzorce i potrafiła w miarę dobrze psa danej rasy ocenić :roll:

Co prawdza to fakt :)
Ale jak to robisz?
Czyżby powstała już czarna lista sędziów??

Posted

osobiście stworzyłam na własny urzytek taką listę. a nawet trzy.
lista a - sedziowie, ktorym z checią pokaze kazdego psa, tylko wsiadam w auto i jade :D
lista b - tacy, którym moge pokazać niektore psy i nie w kazdej stawce :roll:
i tacy, do których nigdy, chyba, że dla jaj :evilbat:

a i jest jeszcze lista d - nowości do przetestowania 0X

Posted

Fuka chyba każdy kto sporo jeździ po wystawach ma taką listę :) Inaczej być nie może.Ja osobiście najbardziej lubie te nowości jest wtedy taki dreszczyk emocji i możliwość zweryfikowania wiedzy sędziego :wink:

Posted

[quote name='Fuka']osobiście stworzyłam na własny urzytek taką listę. a nawet trzy.
lista a - sedziowie, ktorym z checią pokaze kazdego psa, tylko wsiadam w auto i jade :D
lista b - tacy, którym moge pokazać niektore psy i nie w kazdej stawce :roll:
i tacy, do których nigdy, chyba, że dla jaj :evilbat:

a i jest jeszcze lista d - nowości do przetestowania 0X

hehe opublikujcie ją dla nowych adeptów :)
będzie fajosko :)

Posted

to sie nie sprawdzi - bo to trzeba na własnej skorze, z własnym psem - wiesz sędziowskie opinie o naszych psach sa subiektywne, ale nasze o sędziach tez :lol:
wiesz - ja znam przypadek sedziego - ktory bez pudła przez cały dzień sedziowania - wybierał i nagradzała najgorsze psy na ringu... i zapewniam Cie, że właściciele psow, które dzieki temu sędziowaniu pozdobywały rasy i Caciby - byli nim zachwyceni :roll: uważali, ze wreszcie się znalazł ktoś - kto sie poznał na ich pupilach. wiem - bo znam trelacje obu stron - tzn i tych którzy przegrali i tych, ktorzy wygrali :o

Posted

to sie nie sprawdzi - bo to trzeba na własnej skorze, z własnym psem - wiesz sędziowskie opinie o naszych psach sa subiektywne, ale nasze o sędziach tez
wiesz - ja znam przypadek sedziego - ktory bez pudła przez cały dzień sedziowania - wybierał i nagradzała najgorsze psy na ringu... i zapewniam Cie, że właściciele psow, które dzieki temu sędziowaniu pozdobywały rasy i Caciby - byli nim zachwyceni uważali, ze wreszcie się znalazł ktoś - kto sie poznał na ich pupilach. wiem - bo znam trelacje obu stron - tzn i tych którzy przegrali i tych, ktorzy wygrali

Właśnie. Sama znam przykłady na to, że sędziowie nagrodzili psy z poważnymi wadami, które nigdy nie dostawały nawet lokatowych miejsc a teraz są reproduktorami, bo ich pańcie zadbały o odpowiednią reklamę :evil:
Wiem też, że np. wśród charciarzy oficjalnie wymienia się nazwiska sędziów, do których się nie jeździ i tyle. Charciarze są zgodni i ponoć zdarza się, że na wystawie X grupy prawie nie ma :)

Posted

moje lenistwo zimowe powoduje ,ze nie chce mi sie szukac po kartach ocen ale pamietam radosna tworczosc jednego z naszych sedziow (nota bene niezlego" ,ktory dawla opisy typ "chodzi jak ksiaze" albo "piekna jak slonce" :-))))
pamietam tez jeden z opisow typu "tak powinien wygladac pies tej rasy" hehehehe .
Te przyklady sa raczej sympatyczne niz beznadziejne .Czasem moze wlasnei cos takiegojest potrzebne:-)

Posted

W dzisiejszym opisie z Rzeszowa nie mamy nic nadzwyczajnego.
Jednak zadziwia mnie jego obszerność. Rozumiem, że nie musi sędzia dawać tak dokładnego opisu jak na klubówce, ale chciałabym wiedzieć dokładniej, co się mu podoba u mojego psa, a co nie. Przynajmniej wtedy wiem, że sędzia zna się(ewentualnie nie) na rasie.
To jest ten opis: "Pies o ciepłej maści, lżejszym kośćcu, dobrze prezentujący się". :roll:

Posted

[quote name='"Aluzja"']moje lenistwo zimowe powoduje ,ze nie chce mi sie szukac po kartach ocen ale pamietam radosna tworczosc jednego z naszych sedziow (nota bene niezlego" ,ktory dawla opisy typ "chodzi jak ksiaze" albo "piekna jak slonce" :-))))
[\quote]
:D a ja wiem co to za sędzia :lol: Po opisach pozanłąm - foksiczka Gochy dostała od tego Pana opis - śpiąca królewna (+cacib i rasa), dodam, że sedzia miał absolutna racje - suka się smiertelnie nudziła na ringu, temperament okazywała tylko poza :roll:

Posted

Fuka napisał(a):
:o chyba jednak nie :lol: :roflt: chociaz właściwie czemu nie, po tym jak sędzia szukał jaj u suki i grzebał jej w pochwie przez kilka minut, po to żeby w końcu - z wielkim żalem wyrzucić sukę z ringu bo jest wnętrem.... nic mnie nie zdziwi :oops: Po wyjaśnieniu, że to suka - dokończył oceny i dał jej CACIB....

Napisz o tym w topiku "Skandale sędziowskie". Ale tak "z mięskiem" i detalami, kto, kiedy itp.
Przeczytałam to i aą mi się wierzyć nie chce. To jakis kabaret, czy co?
Pzdr.

Posted

Asiaczek, to było w Lesznie 2001 - sędziował Pan Myszkowski, a detale były takie ze wkładał Esterce palec do środka i grzebał z wielkim skupieniem i namaszczeniem... Po kilku minutach obdukcji - połączonych z rozchylaniem - z przykrościa stwierdził, że niedstety nie może oceniac dalej - bo ten pies nie ma jąder.... Nie wiem czemu brak penisa mu nie przeszkadzał :o Gośka o mało co nie zeszła na ringu, ja płakałam, że nie mam aparatu...

Posted

Esterka, nie moja - tylko Gośki, ale ogólnie to bez rożnicy...
Wiesz - my go ceniłyśmy ogromnie już wczesniej. Mam dwie suki - airedalkę (nie ma psów bez wad, więc takowe tez posiada), ogólnie całkiem przyzwoitą i lakelandkę - całkiem kiepską. I on dał mojej airedalce wygrać klasę młodziezy w stawce 3 - ale tytułu nie przyznał.... a na tej samej wystawie - lakelandka - sama jedna była - wzieła rasę i był nią zachwycony :o Oczom nie wierzyłam... Apotem odkryłam, ze on tak ma i sedziuje w dużej mierze na odwrót... Gośka mu pokazywała zaraz potem lakelandy na wystawie w Opolu i jej suka, która tydzien wczesniej wzieła rasę w niezłej stawce w Berlinie - przegrała z mierną suką z Czech. Potem ta sama suka była 3 w klasie w Dortmundzie po Cacibowej i resCacibowej suce... A w międzyczasie było Leszno i naprawde nie wiem jakim cudem Esterka to zniosła... Inna rzecz, że ona normalnie śmiertelnie nudzi sie na wystawach :lol:

Posted

Proponuję dla tego pana ksywkę "Wielkie Nieporozumienie", w skrócie "WN". Może ponazywajmy sędziów jakimiś ksywkami, co? Oczywiście nie wszystkich, bo może byc trudno, ale spróbowac warto.
Jak dla mnie, ten pan zostanie juz WN. :D
Pzdr.

• 6 months later...
Posted

Podnoszę temat, bo jest zdecydowanie wspaniały. Od razu sielepiej robi, popłakałam sie ze smiechu :D
Na razie perełek aż takich nie mieliśmy, choć w jednym opisie znalazło się " rozjaśniony pigment nosa", co w sytuacji Tollerów mających takie noski, jest kuriozum.
(Dla niewtajemnniczonych :U tej rasy są i czarne, i wątrobowe, i takie cieliste nosy, wszystko jest ok, dopóki barwa nosa zlewa siez kolorem sierści.)

Posted

no to ja cos dodam :lol: mojemu koledze Jackowi (HUSKYTEAM) sędzina w Szczecinie napisała o psie : "zbyt mocno kątowany" :lol: no przynajmniej bedzie dobry reproduktor dla stromych suczek 8)
a mi się jeszcze nie zdarzyło by jakis sedzia napisał cos niedorzecznego o moich psach :)
A pan WN to naprawde "aparat", narazie w rankingu niedorzecznosci jest na 1 miejscu ( tylko takiego rankingu nie ma :lol: )
Pozdrawiam
Lidka i Villarica

PS: ja też ryczałam ze śmiechu jak to czytałam

Posted

,,Bardzo dawno temu,, jak moja sunia sznaucer średni czarny był pokazywany w kl.mł. rok 1996 lub1997 wPoznaniu sędziowała p.Tarasiewicz i co stworzyła :roll: :roll: . ZBYT MŁODZIEŻOWA W MŁODZIEŻY. :roll: :roll: . Przez wiele lat , kiedy była wystawiana była najpiękniejszym przedstawicielem tej rasy .Tak ,że nie ma co się przejmować twórczością niektórych sędziów .Omijać,omijać :lol:

Posted

Moi drodzy,może Wy mnie oświecicie?!Warszawska międzynarodówka,włoski sędzia,asystentka i tłumacz w jednym(2004)Dostaję opis:odsiebne kątowanie frontu,miękki nadgarstek,krzyżujące się przednie łapy w ruchu.Pies nieco podskakuje.Wyszedł mi pijany Pluto z kreskówki,tylko chyba się muszę napić żeby to sobie wyobrazić.Żaden polski sędzia nie umiał mi tego wytłumaczyć,a słowacki złapał się za głowę!Asystenka pogoniła mnie z ringu twierdząc,że sędzia tak właśnie powiedział :shock: