Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Przeglądnęłam wszystkie tematy (być może niedokładnie, ale jednak) i nie znalazłam wśród nich takiego, który z założenia byłby poświęcony naszym opiniom na temat hodowli yorków. A myślę, że warto, choćby z uwagi na tych, którzy chcą kupić szczenię, a są laikami w tej dziedzinie. Pojawiają się nazwy hodowli, ale przeważnie w kontekście "nie wiem, sprawdź przydomki zwycięzców, znalazłam adres, wejdź na stronę i poczytaj". Przecież na swojej stronie nikt nie napisze o sobie samym negatywów! Zachęcam zatem wszystkich do podzielenia się opinią na temat danej hodowli na podstawie własnych doświadczeń. Do takich celów przecież, tak myślę, służą fora. Tego typu informacje bardzo mogą pomóc tym, którzy "nie siedzą" w polskiej kynologii po uszy. Ja wiem, że z tego mogą wyjść reklamy hodowli, ale skoro są dobre, i Wy macie o nich dobre zdanie, to dlaczego inni nie mieliby się o nich dowiedzieć?
Pozdrawiam

Posted

Zazula,

Nie wiem czy ten temat jest dobry :-?
Jesli mamy dobra opinie na temat danej hodowli to ok ... milo sie z nia podzielic.
Ale jesli nasza opinia jest zla, np. zla z wlasnego doswiadczenia, zla zaslyszana lub zla bo zla to zgodnie z Regulaminem, aby taka opinie wyrazic "glosno" na Forum musimy ja opatrzyc swoimi danymi (imie, nazwisko, kontakt). Jest t o tyle wazne, ze gdyby nasza "zla opinia" byla w jakims zakresie niesprawdzona, niepotwierdzona, mylna lub niewiarygodna a w skutek niej hodowla ponioslaby jakakolwiek strate (nie tylko finansowa ala tez prestizu), to musi miec szanse nas zidentyfikowac i np. wyciagnac prawne konsekwencje. Jest to o tyle sprawiedliwe, ze hodowla znana jest z nazwy i innych danych identyfikujacych, wiec dla rownowagi stron my tez musimy sie ujawnic.

Z uwagi na powyzsze, jako Mod bardzo prosze, aby wszystkie zamieszczane opinie zgodne byly z Regulaminem. Niezgodne beda automatycznie usuwane.
Nie potrzebuje tutaj "magla".

W oczekiwaniu na zrozumienie pozdrawiam serdecznie :)

Posted

Szkoda, że nie możemy obiektywnie powiedzieć tego, co sądzimy o danej hodowli... Myślałam, że temu właśnie służą fora- nie tylko wyrażaniu pozytywów, ale negatywów też... Wiem bowiem, że różnie to bywa. Na przykład sprzedaje się zwierzęta chore, jest się oszukiwanym (słyszałam, że ktoś sprzedał cavaliera choremu dziecku jako psa dla alergików!), piesek sprzedany jako przyszły reproduktor ma wnętrostwo itd. A o takich przypadkach naprawdę rzadko mówi się głośno. :( A szkoda, bo można by innych ustrzec przed podobnymi przykrościami. Podobnie ma się rzecz z pozytywami - są przecież hodowcy "z prawdziwego zdarzenia" - podają rzetelne informacje, doradzają, pomagają w opiece, utrzymaują kontakt z właściecielem szczenięcia zawsze służąc dobrą radą. Może chociaż o nich pomówimy? Przynajmniej dzięki temu powstanie "rejestr dobrych hodowli" :D
Pozdrawiam

Posted

Zazula,

Nie napisalam, ze "nie mozemy". Mozemy, tylko zgodnie z REGULAMINEM. Jesli ktos ma zle zdanie na temat hodowli to musi podpisac sie pod swoja opinia imieniem i nazwiskiem oraz podac kontakt. To tak na wypadek sprawy sadowej.
Dlaczego bowiem, konsekwencje za takie opinie ma ponosic wlasciciel Dogomanii? Niech kazdy odpowiada za siebie!
Hough! :)

Posted

Zgadzam się zupełnie! To jest fakt - sprawiedliwie będzie wtedy, jeśli podane zostaną imiona (nazwy) obu stron!
Napiszcie zatem, jaką hodowlę, Waszym zdaniem, można polecić, i dlaczego. Myślę, że będzie to cenne źródło informacji! :D
Pozdrawiam

Posted

Eh mnie sie wydaje, że ten topic już sam w sobie wywołuje kontrowersję :-?
Bo jak ja powiem, że hodowla XXX jest dobra, to ktoś zaraz powie, że hodowla YYY jest lepsza, a XXX jest zła, na co pierwsza osoba będzie chciałą bronić hodowli XXX, bo sądzi, że jest najlepsza i się rozpętają wojny, mimo największych prób prowadzenie dyskusji "bez nerwów" nie wiem co o tym sądzicie? :roll:

Posted

Ja miałam raczej na myśli nie opinie, że hodowla X jest dobra, ale że w hodowli X zostałem potraktowany z szacunkiem, miałem wybór szczenięcia z całego miotu, uczciwie mi powiedziano, że to czy tamto. Takie fakty właśnie świadczą o hodowli. Chodziło mi o to, abyście się podzielili z wszystkimi własnymi doświadczeniami z kontaktów z hodowcami. Wtedy nie będzie wojny. Bo przecież nikt nie będzie mógł zaprzeczyć np. temu, że pani Y do mnie dzwoni i pyta o rozwój zakupionego u niej szczenięcia. A opinię na podstwie takich faktów każdy wyrobi sobie sam. Przecież dla każdego z nas zapewne istone są cokolwiek inne rzeczy. Myślę, że chętnie podzielicie się swoimi wrażeniami z zakupu psiaczka.