Dzika_Figa Posted September 26, 2010 Posted September 26, 2010 malibo57 napisał(a):Powiedz coś więcej o tym preparacie, Dzika Figo. Zajrzałam na stronę, zapowiada się interesująco. Znasz może jakieś doniesienia z praktyki? Moja siostra podawała suce staruszce z bardzo dobrym skutkiem - wyraźnie lepiej się czuła i chętniej chodziła. Moja mama podaje swojej suce, która ma krzywe łapki i na jedną czasem troszkę kulała (efekt dorastania na betonie) i też jest lepiej - już nie kuleje. Oprócz tego inny rodzaj Gelacanu pies siostry dostaje na futro - też z pozytywnym skutkiem. EDIT: Gelacan zażywa też Pucek, który dogaja się już po wpadnięciu we wnyki Quote
malibo57 Posted September 26, 2010 Posted September 26, 2010 Chętnie go wypróbuję - kilka moich psiaków potrzebuje tego typu wspomagania i przebijamy się przez różne preparaty. Ale widzę, że ten akurat jest niedostępny na stronie. Quote
kikou Posted September 26, 2010 Posted September 26, 2010 Dzika_Figa napisał(a):Wielkie dzięki! Proponuję zatem zakupienie Dogowi Gelacanu Fast - pomoże na łapska. To wydatek rzędu 200 zł - powinno starczyć na jakieś 4 miesiące ja tylko dodam że u Doguni nie jest to problem samych stawów ale też zaniki mięśni i przydałby sie Nivalin i HMB Quote
malibo57 Posted September 26, 2010 Posted September 26, 2010 HMB działa tylko wtedy, jak pies się intensywnie rusza, niestety. Quote
Dzika_Figa Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Kikou, możesz przybliżyć kwestię Nivalinu i HMB? Bo nie znam.... Jeśli HMB działa tylko przy intensywnym ruchu, to chyba nie ma sensu... czy to są jakieś odżywki dla kulturystów? Bo tak mi w google wychodzi... Quote
kikou Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 malibo57 napisał(a):HMB działa tylko wtedy, jak pies się intensywnie rusza, niestety. hmn... tego to już mi Pani weterynarkanie dopowiedziała... :shake: ale z drugiej strony używa sie tego też przecież przy starczych uwiądach wiec chyba nie wysyłają bardzo sędziwych osób żeby intensywnie sie ruszały.. odnośnie pytania Figi, upraszczając można powiedzieć, że to HMB to po prostu jakaś postać białka, ktora w pewnych przypadkach pomaga nieco odbudować tkanke mięśnową... a Nivalin to popularny lek najogólniej mówiąc podawny by poprawić krążenie obwodowe, także przy miastenii czyli zanikach mięśni...co jest również niestety udziałem Doga Quote
malibo57 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Sprawdziłam u dwóch wetów - podawanie HMB ma sens tylko wtedy, gdy jest ruch. Jeśli, np, pies ma zanik mięśni ( jak nasz Baster) w łapce i rzadko jej używa, to nie ma sensu, bo nic nie poprawi. Nie wiem, kiedy jest podawany u ludzi. Quote
Basia1244 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 To się zgadza, ale można stymulować pracę mięśni sztucznie - jak przy rehabilitacji - ćwiczyć i wówczas jest efekt. Tylko czy kikou ma jeszcze czas na psią gimnastykę. Quote
malibo57 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Masz rację, Basiu. Pytanie, czy regularne ćwiczenia są możliwe? Quote
Dzika_Figa Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Może spróbujmy Gelacan z Nivanilem i zobaczmy, jak się Dog będzie czuł - wtedy zdecydujemy co z HMB Quote
Dzika_Figa Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 Uzupełniłam dogowe rozliczenie. Zapłaciłam za hotelik za wrzesień i po namyśle za październik też. Do tej pory płaciłam po danym miesiącu (na co Kikou się zgodziła znając sytuacje finansową Doga), ale ponieważ dzięki Ketuni Dog ma trochę więcej pieniędzy, postanowiła wyrównać - oszczędzi nam to stresów na przyszłość. madcat - znalazłam Twoją wpłatę z końca lipca i wklepałam w rozliczenie - możesz już mnie przestać przeklinać pod nosem :evil_lol: Bardzo proszę wszystkich zainteresowanych o ustosunkowanie się do poruszanej ostatnio na wątku kwestii Gelacanu, Nivalinu i HMB - nie chcę podejmować żadnych decyzji bez Waszego udziału. Wykupiłam Dogowi pakiecik ogłoszeń - a nuż się uda? Zrobię mu też allegro. Quote
madcat1981 Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 W życiu, nawet się nie zająknęłam :lol: Ja się czuję zainteresowana losem Doga, choć ten obiecany bazarek nadal jest dopiero w fazie przygotowań:oops: Jednak nigdy nie miałam pod opieką az tak schorowanego psa i zaufam tym, którzy mają większe doświadczenie jeśli chodzi o te leki. Róbcie tak, żeby pomagało, a jeśli nic nie może pomóc to niech chociaż mniej boli :sad: Quote
mmd Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Jeśli nivalin nie narobi innych szkód to pewnie... Figo, czy doszła wpłata od Amiki - to moja deklaracja za innego psiaka? Pytam, bo choć zawsze staram się najpierw czytać, później pytać to teraz boję się, że to umknie, a przeziębiona jestem z gilem do pasa i średnio kontaktuję... Quote
Dzika_Figa Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 mmd napisał(a):Jeśli nivalin nie narobi innych szkód to pewnie... Figo, czy doszła wpłata od Amiki - to moja deklaracja za innego psiaka? Pytam, bo choć zawsze staram się najpierw czytać, później pytać to teraz boję się, że to umknie, a przeziębiona jestem z gilem do pasa i średnio kontaktuję... doszła, doszła - 22 września - 60 zł, przeoczyłam jakimś cudem. - dzięki, że mnie pilnujesz. Już uzupełnione w rozliczeniu. Quote
mmd Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Miałam pilnować, to pilnuję:) Sama jakiegoś oświecenia doznałam i tak prędziutko zanim nie zapomnę;) Quote
gazzy Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 A można by było prosić kikou o jakieś fajne foteczki Doga ? :razz: Quote
Dzika_Figa Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 Kikou - ponieważ Dog jest u Ciebie i Ty wiesz co mu potrzebne, proszę Cię, wypowiedz się ostatecznie, co Twoim zdaniem powinnam mu kupić z omawianych preparatów. Quote
Dzika_Figa Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 Doguś - dla Ciebie dziadeczku... http://allegro.pl/show_item.php?item=1265435543 Quote
ketunia Posted October 11, 2010 Author Posted October 11, 2010 Mam dla Was bardzo złą wiadomość..:(:( DOGUŚ odszedł dzisiaj w nocy:(:(:(:( Zadzwoniła do mnie dzisiaj Kasia i przekazała mi tę smutną wiadomość. Wdała się jakaś infekcja.. Zadzwonię do Kikou zaraz i dowiem się więcej. Myślałam, że dłużej bedzie się mógł cieszyć życiem.. Żegnaj Kochany psiaku. Biegasz teraz szcześliwy za Tęczowym Mostem [*] Quote
oska1983 Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 przykre bardzo, ale dobrze że przez ten ostatni czas był otoczony opieką Quote
rencia42 Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 Przykro mi kibicowałam mu od początku. Quote
Dzika_Figa Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 ... Doguś.... biegaj tam szczęśliwy piesku - już nic nie będzie bolało a łapy będą silne i sprawne. Kikou - dziękujemy Ci za troskliwą opiekę, za to, że w tych ostatnich chwilach Dog nie był sam, że miał miękkie legowisko i był otoczony troską. Quote
Ra_dunia Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Dogusiu ['] już możesz biegać i hasać bez bólu... Quote
Recommended Posts