Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dog jest w złym stanie. Ma duży zanik mięśni. Praktycznie nie chodzi. Sika i odrazu się kładzie. :(
Ma duży problem ze stawami. Najprawdopodonie jutro Kasia zrobi mu wszystkie badania.
Ja pokryję koszty tych badań i przewozu psiaka z Obornik do Kasi.
Niestety przez ten okres Dog nie dostawał żadnych leków.

Pewnie jak Kasia tutaj wejdzie to napisze wszystko bo pewnie połowy nie napisałam.

Jednym słowem jest źle :(

Posted

[quote name='agusiazet']O, matko, matko.:( Czemu tak, to ze starości, czy choroba jakaś?[/QUOTE]

Niestety nie wiem dlaczego. Jutro wszystko się wyjaśni.

Posted

Czekam na info o wynikach badań. Jeśli będzie to możliwe, może zastosujemy Trocoxil? Ryzykowne, niestety. Jeśli nie, sfinansuję Cetyl M i in. suplementy - mam dobre doświadczenia z nimi. Boję się niesterydowych przeciwzapalnych, po Bosmanie
[*] i innych przypadkach...

Posted

wczoraj już nie dałam rady usiąść do komputera...ale widze że już najowsze wieści Dziewczyny przekazały..

Doguś jest absolutnie niesamowitym psem, taki mądry, spokojny i wspaniały...
ale jak go zobaczyłam to naprawde serce sie aż kraje... łapeczki w koszmarnym stanie, Doguś utrzymuje sie na nich z najwiekszym trudem i wstaje tylko wtedy kiedy już naprawde nie ma wyjścia i musi wstać, poza tym leży zrezygnowany...

byliśmy dzisiaj na kompleksowych badaniach, na szczęście, o dziwo nie wyszły najgorzej
zrobiliśmy ekg, zadowalające do wieku, osłuchowo też,

badania krwi wykazały że na szczęście wątroba, nereczki w zupełnym porządku,
wartości trzustki znacznie podwyższone (do leczenia)
oraz lekka niedokrwistość, hemoglobina 13, kiepsko ale bez tragedii

zaniki mięśni nie są wynikiem tego przebywania w klateczce, to już raczej dłuższy proces, ma różne przyczyny(ogólnie do końca nie poznane, wiadomo że są czynniki które je katalizją u owczarkowatych np. niedożywienie lub złe żywienie albo podawanie niektórych leków)

fakt, że ma dobre wyniki wątrobowe i trzustkowe bedzie bardzo pomocny w leczeniu nóżek bo w tak koszmarnym stanie na początek trzeba było mu podać steryd.

plan leczenia jest taki, że
dzisiaj piesio dostał antybiotyk na trzustke i lek sterydowy, później, po weekendzie wejdą na ok. 5 dni przeciwzapalne niesterydowe (malibo wspomina o złych doświadczeniach, niemniej jeżeli wątroba, nerki nie są uszkodzone, a leki podaje sie kolejno- nie miasza się ich ze sobą to nie powinny przynieść żadnych nieporządanych szkód, o trokoxilu pomyślimy jeśli standardowe leczenie nie pomoże, bo on jest efektywny ale nie mniej toksyczny, może nawet ciut bardziej...) i jednocześnie suplementy na stawy (odpowiednia kombinacja glukozaminy, chondroityny, msm, manganu, witc)...

tam u niego jest jeszcze dodatkowy problem, na prawej przedniej łapce, w okolicy stawu jest duże zgrubieie, które wskazuje że chyba był tam stary uraz, zrośnięty brzydko na dziko, niestety to również na pewno dodatkowo go pobolewa)

Posted

Zdjęcia tych klatek mnie powaliły :( Dziewzyny ja w takiej klatce trzymam swojego psa jak jestem w pracy ( pies demolka) a pies siega do kolan i to mi go szkoda że jest w zamknięciu a tutaj takie duże psy i trzymane cały dzień w klatkach , co to za hotel ???? Trafił Doguś z deszczu pod rynne .

Ketunia dobrze ze czuwasz nad tymi biedakami ...

Posted

Marlenko - Doguś już bezpieczny u Kikou. A "hotel" w Obornikach Śląskich... więcej zdjęć z tego miejsca na wątku Rudusia strona 73...
Kikou - dziękuję bardzo za relację. Domyślam się, że zanik mięśni nie powstał tak szybko, ale mimo wszystko dziwi mnie, że nikt w poprzednim miejscu nie podjął tematu ani leczenia... A w zasadzie już nawet nie dziwi, a łagodnie pisząc denerwuje.

Posted

przyznam sie, że mnie to szokuje, że nie zrobiono ani jednego badania, że nie podjęto leczenia,
Dog bardzo mało sie podnosi, tylko przekręca sie z boczku na boczek jak mu niewygodnie, od kiedy wróciliśmy od weta ani razu nie wstał nawet siku....
nie trzeba być lekarzem żeby zauważyć jak cierpi... wystarczy kilka godzin wspólnego przebywania.....
niestety problem tamtego miejsca polega chyba na tym, że po prostu nikt stale nie przebywa z psami.