rimini Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 WITAM, mam 4 miesięcznego owczarka niemieckiego. Od dwóch dni ma biegunkę ( bardzo wodnistą). Karmiony jest Eukanubą, do tej pory było wszystko w porządku. Teraz nic nie je. Po za tym zachowuje sie jak zdrowy pies. Proszę pomóżcie co robić. Quote
Faro Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Trwająca od dwóch dni biegunka i odmawianie przyjmowania pożywienia wskazują, ze należy SZYBKO !!! udac sie do lekarza. Quote
daga10011 Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Lec do weta!!!A jesli zaden dzis nie przyjmuje-to go przeglodz(mozesz ewentualnie dac kleik z ryzu) i podac smecte-dostepna w kazdej aptece...I niech duzo pije!!!Biegunka u mlodych psow jest niebezpieczna-pies sie szybko odwadnia :( Quote
malko Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Jak nie masz weta pod ręką, to są ogłoszenia o pomocy wyjazdowej. Wet przyjedzie do domu. Jeśli się nic nie poprawi, nie zmuszaj do jedzenia, kleik ryżowy rzeczywiście jest ok. jeśli oranizm przyjmie, ale na wodzie, nie podawaj mleka, nie próbuj też innej karmy. Przy tak gwałtownej reakcji, karma nie jest przyczyną, szczególnie, że karmisz Eukanubą (zaleca się ją np. przy alergiach pokarmowych). Ewentualnie możesz podać węgiel (tabletki), ale jeśli to już 2 dni i nie będzie poprawy, to może się odwodnić. Koniecznie kontakt z weterynarzem. Quote
sota36 Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Tez polecam Smecte - bo wysciela jelitka i dziala przeciwbolowo!!! No i jest tania! Quote
rimini Posted January 30, 2005 Author Posted January 30, 2005 Dziękuje za porady,dałam psu węgiel i zrobiłam kleik z ryżu. Jak do jutra nie przejdzie to idę do weta. Quote
malko Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Daj znać, czy wszystko w porządku. Trzymajcie się. Pozdrawiam Quote
daga10011 Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Idz koniecznie..a co do wegla to ja nie wiem,osobiscie polecam smecte-wegiel u mnie nie zadzialal wcale Quote
Agnes Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 u mnie wegiel tez sie nie sprawdzil - zdecydowanie smecta, psiak juz sie czul duzo lepiej na drugi dzien... Quote
darek Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Czesc! Musisz iść do weta,bo szkoda aby pies sie męczył,a jeżeli nie pije to naprawde nie jest za dobrze z nim.Proponuje Lakcid to czasami pomaga dostaniesz to w aptece bez recepty,węgiel tez można zastosować.Pisze to dlatego,ponieważ Collin miał to samo kilka dni temu i dzięki Bogu wszystko dobrze sie skończyło-pies miał wodniste biegunki,nie chciał nic jeśc i przy tym schudł okropnie,na początku były wymioty.Jak sie okazało był we wczesnym stadium rozwijającej sie żółtaczki spowodowanej albo piciem z kałuży,badz polizania czegos na spacerze lub nawet trutka-a bakterie sie rozwijały i mnozyły w te ciepłe dni.Pies był pod kroplówką i dostał serie zastrzyków naszczęscie wyniki laboratoryjne były ok a od nich wszystko zależało.Apetyt wrócił i nadrabiamy kilogramy. Pozdrawiam. Quote
Łezka24 Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 biegunka to niedobry znak, węgla nie polecam bo to może pogorszyć sprawe, smekta 2x dziennie jak najbardziej ale leczenie samemu moze zaszkodzić, idz do weta, może da metronidazol na klika dni co hamuje biegunke i zastrzyk oczywiscie, patrz czy pies pije wode, jeżeli nie -odwodni sie i trze babedzie podwać psu kroplówki co sama przeżyłam...biegunki długotrwajace są bardzo wyczerpujące dla psa.może mieć beztlenowce w układzie pokarmowych.albo cos zjadł na dworze i tylko ma zatrucie. Quote
Recommended Posts