Delph Posted May 12, 2009 Posted May 12, 2009 Męczy mnie pytanie, może banalne, ale jednak je zadam: dlaczego czarny terier nie jest w grupie 3 (teriery)? Nie powinien się nazywać wobec tego inaczej niż "terier"? I drugie, które może pomoże odpowiedzieć na pierwsze ;): z jakich ras wywodzi się ctr? Nie znam się kompletnie na rasie, ale ostatnio mnie zainteresowała, stąd pytania. Quote
Delph Posted May 20, 2009 Author Posted May 20, 2009 Dzięki, przeczytałam z zapartym tchem. O tym, że ctr mają wśród przodków airedale teriera wiedziałam, ale w związku z nazwą rasy wydawało mi się, że "teriera w terierze" powinno być więcej :eviltong: Wychodzi na to, że nie, reszta to sznaucery, rottki i inne zupełnie "nieterierowate". Quote
alexandriota Posted May 23, 2009 Posted May 23, 2009 i tak naprawdę teriera to ma tylko w nazwie, bo ani z wyglądu ani z charakteru go nie przypomina ;) kiedyś podobno pracowano nad zmianą nazwy na rosyjski molos,ale jak widać nic z tego nie wyszło Quote
Recommended Posts