SH Posted August 15, 2003 Posted August 15, 2003 A co ZK robi w stosunku do zarejestrowanych hodowców, rozmnażających psy poza Związkiem? nie wiem co robi się w innych oddziałach u mnie niewiele, a najczęściej przymyka się oko, niestety :evil: Próbowałam coś z tym robić, ale poradzono mi nie wnikać w te sprawy :evil: Jeżeli nawet ktoś złoży doniesienie do zarządu to w porywach "hodowca-przestępca" dostaje upomnienie :( , chociaż sprawa powinna trafić do sądu koleżeńskiego. Sporo też zależy od tego kim jest osoba łamiąca związkowe przepisy. Oczywiście im bliżej "szczytów" tym łagodniejsza kara :( Ale to nie znaczy, że ja będę robić tak samo albo, że będę przymykać na to oko również poza związkiem. Z osobami, które łamią regulaminy po prostu nie rozmawiam i nie utrzymuję żednych kontaktów. I otwarcie mówię dlaczego tak robię. Zyskałam przez to nawet opinię "konfliktowej", ale nie wypinam się na związek, bo jest tam również spore grono osób uczciwych, którym zależy na dobru hodowli psów rasowych i z nimi warto utrzymywać kontakt. Quote
Asdf Posted August 15, 2003 Posted August 15, 2003 Dla mnie papiery sa wazne, bo wiem co z tego psa wyrosnie, wiem ze bedzie to husky, siberian husky, a nie owczarko husky, albo malamuto husky. Strasznie duzo spoykałam osob, ktore kupiły psa bez rodowodu. miał to byc doberman- wyszedł owczarek....... inbreed, według mnie mozna o robic, ale tylko przez doswiadczonych hodowcow i z psami ktorych pochodzenie jest znane!!!! a nie z dwoma przypadkowymi psami, wtedy moga powstac chore szczeniaki z duzymi wadami (nie chodzi mi o eksterier) z reszta jest tak ze przekrety sa wszedzie i nawet po psach z papierami wyrasta husko grenlad( nie podam nazwy hodowli), niby mataka husky i ojcic rowniez na papierze, a jak było w rzeczywistosci..... dlatego ja nie lubie psow z niewiadomego zrodła..... Quote
Recommended Posts