Nula28 Posted January 27, 2005 Posted January 27, 2005 Kochani, wiem, ze mogą mnie stąd wywalić z tym postem. Tym bardziej, ze faktycznie chodzi mi o szybkie zebranie garsci informacji od doswiadczonych dodziarzy, ktorzy wiedza NAPRAWDE, jaka karma jest OK, a jaka be dla półrocznych doziów. Bo niestety widze, że ta, którą polecił hodowca powoduje u pieseczka biegunki. Czyli jest be. Co wy na to? Jakies subtelne sugestie? 8) Dodaję, że jestem w przede dniu podjęcia ważnej decyzji, czym dalej karmić małego, więc czas nagli. Pliz...... :fadein: Pozdrawiam wszystkich Quote
Insomnia Posted January 28, 2005 Posted January 28, 2005 jak karma,tak? tzn.ja karmie karmą suchą nazywa sie best choice i mam ją od hodowcy.Vena nigdzy nie ma po niej zadych dolegliwosci. Z reszta ja karmie i gotowanym zarełkiem i karmą suchą. Quote
Mazek Posted February 1, 2005 Posted February 1, 2005 nie wiem czym do tej pory karmilas, ja caly czas karmie Arionem i dodatkowo gotowanym i jak na razie wszystko jest ok. Z tym, ze mala ma delikatne podniebienie i wszystkiego nie chce wcinac, nie mowiac juz o jakis witaminkach, ktore po prostu jej smierdola i musza byc przemycane w "ludzkim jedzeniu" Quote
Nula28 Posted February 2, 2005 Author Posted February 2, 2005 ...... on jest całowany i ściskany wciąż. Ale dam mu buzi od siostry :D Czy to ona na zdjęciu? Jeśli tak, to jest wielka!!! Przyslesz mi jeszcze jakieś foto dozi? My mamy mnóstwo zdjęć Daytona, ale naprawdę nie ma kiedy się tym zająć. teraz cały czas latamy do doktora. Zrobiliśmy morfologię, no i wyszło że jest za mało Ca do Ph. No i lekka anemia. Mały dostaje witaminy itp, ale to jakby spływa po nim, czyli że jest chudy :( Dzięki za rady co do żarcia. Musieliśmy niestety zmienić karmę, łagodnie eksperytmentowaliśmy, no i wiemy, że najbardziej smakuje mu Eukanuba i Bosch. Ta pierwsza jednakowoż trochę za droga, wziąwszy pod uwagę spust dozia. No i tłusta. Mazek, daj znać jak się chowa siostrula dozia. Pozdrawiam wszystkich Was :P Quote
byc_moze Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 ja tez karmie Arionem i ryzem i miesem, czyli mieszam. Polecam nie eksperymentowac zbytnio, bo czeste zmiany powoduje sraki. Moze tez zbadac doziowa kupke??? Czy wszystko jest ok. Quote
Insomnia Posted February 4, 2005 Posted February 4, 2005 A ile gramów karmy Arion daje sie prawie rocznemu dogusiowi? na dzien? i ile jezli sie karmi tak jak Beata-czyli 1 posilek miesny z ryzem a drugi sucha karma badz pomieszane to razem? Quote
Nula28 Posted February 6, 2005 Author Posted February 6, 2005 Dayton był na Arionie, ale dosłownie go połykał i to w ogromnych ilościach :o No i miał biegunkę, prawie codziennie. Zdaje się, że granulki były za małe. Od kilku dni jesteśmy na boschu i jest ok. Od razu się przestawił i już nie ma biegunek. Mamy inny problem: na spacerach zachowuje sie jak odkurzacz i zjada wszystko, co mu w łapy wpadnie. Czasami toteż, tak jak dziś - ma gigantyczną srakę :evil: O zbadaniu kupki też myślałam, Beata, ale sie wszyscy pukają w głowę, że przesadzam. Więc dzięki za wsparcie :D Quote
Nula28 Posted February 6, 2005 Author Posted February 6, 2005 Ponieważ gdzieś zauważyłam w postach informację o tym, że w hodowli Być może urodziły się dzieciaki dogowe, korzystam jeszcze z okazji i teraz GRATULUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!! Beato Ślicznościowe maleństwa, pewnie masz z nimi sto pociech 8) Pozdrawiam Quote
Onnna Posted February 6, 2005 Posted February 6, 2005 Ja póki co karmię swojego malucha Rayalem. Ale już niedługo przyjdzie czas na zminy bo wyrośnie z niego, a następny jest podobno ze zbyt dużą ilością białka. Kupiłam na spróbowanie ANF 28 ale jeszcze leży nie ruszone. Co to jest ten Arion bo nazwa jest mi zupełnie obca? Quote
Nula28 Posted February 6, 2005 Author Posted February 6, 2005 Arion jest zdaje sie holenderski. Wor 15 kg kosztuje ok 120-130 zł. My, a więc również i Mazek, otrzymaliśmy Ariona od hodowcy i kupowaliśmy dalej, kolejne dwa worki. teraz zdecydowaliśmy się zmienić żarło. Rzeczywiście, Royal ma najwięcej % białka i tłuszczu ze wszystkich karm. Z kolei Arion jest niskoproteinowy, jak bosch i chyba eukanuba, ale za to te granule są tak płaskie, że wiele psów może je połykać, zamiast gryźć. na co chcesz zmieniać? Quote
Nula28 Posted February 6, 2005 Author Posted February 6, 2005 Sorry nie doczytałam :D bo przecież już nabyliście nową karmę. Quote
Onnna Posted February 6, 2005 Posted February 6, 2005 Nula póki co na próbę tylko. Jeszcze nie wiem czy będzie smakować. Kosteczka hermetycznie zapakowana, z odessanym powietrzem czeka w kąciku :lol: Póki co rozglądam się co jest. Wszyscy polecają karmy amerykańskie z racji tego, że jest w nich zdecydowanie mniej śmieci i odpadków. Są droższe ale podobno lepsze. Jest jeszcze Bento Krone ale mam wrażenie, że mojemu nie służy. Jest świetne dla dorosłych dogów bo ma przeogromniaste kawałki i zwierz musi gryźć bo połknąć się nie da. Kolumb bardzo dobrze na tym żył. Z drobnicą granulek radzę sobie moczeniem. Jojek w tej chwili rzuca się na jedzonko tak łapczywie, że nie gryzie tylko łyka. Nie chcę więc dawać mu suchego bo wszystko zwróci. Eukanuby nawet nie dotkne. Moje poprzednie dodżysko pluło nią dalej niż widziało. Wolał się zagłodzić a jej nie tknął, tylko patrzył się na mnie z mina" I co ty mi za G... dajesz! Sama sobie to jedz" :lol: Tak więc jestem póki co "poszukująca" i pytająca. Quote
byc_moze Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 Ja karmie sucha i gotowana jednoczesnie, proporcje: na oko :) Urodzily sie u mnie dzieci. Juz chodza, oczywiscie ciagle sie przewracajac, ale sa dzielne :) To jest tak niezwykle widok, ciagle siedze w kojcu :) I patrze i patrze i patrze :) Quote
Mazek Posted February 24, 2005 Posted February 24, 2005 może Ty wiesz jaka karma ma większe granulki. Karmię dziewczyne Arionem dla szczeniąt ale widze, że ona juz nie gryzie karmy tylko ją łyka - jesli podawana jest na sucho - potrzebuje większych granulek. Z Ariona nie widze większych granulatów ale moze domieszałbym troche wiekszych kosteczek innej karmy i to oduczyłoby małą połykania. W końcu zębiska ma wielkie :) Quote
Onnna Posted February 24, 2005 Posted February 24, 2005 Mazek, to z listy karm możesz skreślić w takim razie ANF28 i Royala. Jedno i drugie to drobnica. Ja swojemu trochę moczę, bo też łyka i boję się żeby nie zwracał. Quote
Mazek Posted February 24, 2005 Posted February 24, 2005 Ja tez podaje namoczona ale pomalu wolalbym ja przyzwyczajac do suchego. Boje sie ze stanie sie wybredna i za jakiś czas bedzie chciala namoczone i z dodatkami - teraz i tak jeden posiłek ma bardziej mokry niż suchy z roznymi witaminkami, warzywkami i innymi cudenkami - za duzo przy tym roboty :) Quote
Onnna Posted February 24, 2005 Posted February 24, 2005 Jojek je teraz tylko ANF28 i nic poza tym w misce nie ma. Kradnie mi za to suche bułki :D i co tylko się uda :lol: Quote
selen256 Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 A ja mam takie pytanko, nie wiem czy bezposrednio związane z tematem ale spróbuje. Mam szczeniaka doga . Tyle ze albo jest strasznie wybredna albo juz nie wiem co. Nic nie chce jest. Mieso? tylko troszke....Ryz? A fe! Makaron? Nawet nie wącham! Karma sucha? W ząbki kole. Twarozek? Okropienstwo. I tak dalej . co bym nie dała albo ledwo skubnie alebo nawet nie podejdzie. Ja juz nie wiem co mam jej jeszcze kupic, zeby jadła. Nie wygląda na jąkąs bardzo wychudzona. Ma 12 tyg i wazy 12 kg ale mimo wszystko chyba lepiej zebym nie musiała wpychac jej kazdej porcji. Byłabym bardzo wdzieczna za jakąs pomoc.... Quote
blacky Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Czy hodowca również miał problemy z karmieniem malucha? Jaką karmę podawał? Ja na Twoim miejscu nie bawiłabym się na razie w gotowanie, a podawałabym dosmaczoną sucha karmę. U nas doskonale sprawdza się polanie jedzenia rosołkiem, roztopionym pasztetem lub smalcem. Quote
Recommended Posts