Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 341
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

w poniedziałek poszliśmy z Bosem do parku koło Bzury, porzucać mu dwie piłeczki na zmianę (dopiero uczy się "puść"). Piłeczki ze sznurkiem. Niestety nie zawsze da się przewidzieć, gdzie one polecą. I rzuciłam jedną. A piłeczka leci, leci i widzę, że nad Bzurę zmierza... Myślę sobie spokojnie: eeee, przeleci przez rzekę na drugą stronę. Ale kurcze! Boss nie przeleci!!!! :evil_lol:
Patrze na Bosa, trzymam go na lince, ale to jednak jest 10m, więc nie mam go jak powstrzymać. Boss też leci. Za piłeczką. I hop przez wysoką trawę i siup do rzeki. Wystraszyłam się, że może upadł na głowę i coś mu się stało i lecę do niego. Ale - złego licho nie weźmie, a na głowę jakby upadł to już bardziej mu się nie może poprzestawiać :eviltong: W każdym bądź razie lecę do niego. A tam wyskakuje z tej trawy jakiś mały i z ciemną maską pies - owczarek. Z tej wody, błota i jakiegoś śmiedzącego szlamu wyglądał tak chudo nagle i ciemno, że aż spojrzałam, czy ten pies faktycznie nie ma ogona :evil_lol: To był Boss. Był tak zaskoczony ta rzeką i tym, że nie uało mu się złapać tej piłeczki, że aż po jego minie było widać... :lol:
Teraz Bossa czeka kąpanie, tylko czekamy, aż pogoda się poprawi i nie będzie padało...

Posted

teraz dopiero obejrzałem filmiki. Będą z niego ludzie faktycznie.

Czy po tym szkoleniu zachowywal się inaczej w domu?

P.S. ustalcie jak on sie nazywa .czy BOS(man) czy BOSS. Interesuje mnie to o tyle ze ja też mam BOSSa:evil_lol:

Posted

czy sá juz na niego jakie domki chétne - i jakiego domu szukac?
Ja dzis dostalam mail z wielkopolski do domu z ogrodem - sa dwa psy , wiec pies musi sié umiec dogadac z innymi samcami.
Domek nie sprawdzony, szukajá owczarka dlugowlosego do 2lat - jesli jestescie zainteresowane to dajcie znac

Posted

dziś (mam nadzieję) postaramy się wrzucić kolejne filmiki ze spotkania w niedzielę :razz:
Po takim szkoleniu jest na pewno inny - zmęczony, siedzi cicho i spokojnie. Takiego zmeczenia nie widzę nawet u niego po spacerze z piłeczkami :icon_roc:
Wiem, że Twój onek to Boss i myślę, że "nasz" też niech będzie Bossem. Bosman był tylko początkowo. A i tak w dzisiejszych czasach, większośc ludzi słysząc jak na niego wołamy, napisze "Boss". Zresztą Boss (jako wyraz posiadający znaczenie) zdecydowanie bardziej do niego pasuje :evil_lol:
No i dzięki Twojemu wątkowi go wypatrzyłyśmy, więc niech będzie, że na Waszą cześć ;). Przecież Zbójini nie będziemy go wołać :megagrin:

Posted

Niestety nie ma żadnych chętnych na Bossa:shake:

On jest specyficznym psem i nadaje się tylko dla człowieka, który będzie z nim uprawiał jakiś sport (np. IPO, OBI, PT), i to nie tylko od czasu do czasu. On codziennie musi mieć dużo zajęć, wtedy zmęczony sobie smacznie śpi :p
Przyszły właściciel powinien mieć do niego dużo cierpliwości i najlepiej jakby miał już jakieś doświadczenie.
Boss może i mógłby dogadać się z innymi psami, ale na pewno nie zniósłby żeby jego Pan bawił się z innym psem :evil_lol: Może mieszkać w kojcu przy spełnieniu warunku intensywnej pracy, ale może też w domu (jest nauczony przebywać w klatce i po spacerze sam do niej wchodzi). Natomiast sam ogród nie jest mu potrzebny do szczęścia, poza tym co to za frajda samemu biegać. :cool3: Myślę, że pozostawiony luzem w ogrodzie wymyśliłby coś żeby jednak dostać się do swojego Pana :diabloti:
Poza tym zdecydowanie jest to pies "jednego Pana". Zazwyczaj to Kari się nim zajmuje więc jak tylko usłyszy jej głos (lub samochód) to głośno domaga się uwagi. Jak jej nie ma w domu to psa jakby nie było...

Niestety o taki domek raczej nie będzie łatwo... :-(

Posted

ja bym proponował zaczekać z oglaszaniem do ustablizowania psychiki a konkretniej zapędu do samookaleczenia.

Boss ;)się wyciszył po treningu bo to był duży wysiłek psychiczny . GDyby udało się z nim jeszcze ślady robić...
Rowerek tez nie zaszkodzi o ile nie ma dysplazji.

Posted

Dlatego na razie jeszcze go nie ogłaszamy...

Mamy zamiar jeszcze z Bossem ćwiczyć posłuszeństwo. O śladach może też pomyślimy. Natomiast rowerek z Bossem? Nigdy w życiu! Chcemy jeszcze pożyć trochę i to bez latania :cool3:

Póki co szukamy dla niego kennelika używanego. Na mniejszej przestrzeni powinien się łatwiej i szybciej wyciszać. To zalecenie Doroty i Sławka więc na pewno wiedzą co mówią. Gdyby ktoś coś o takim wiedział to prosimy o info.

Posted

BOSS z uwagi na temperament,aktywność i duży popęd łupu,powinien być jedynym psem,któremu poświęca się czas pracując z nim [choćby w zabawie].Nie musi to być uprawianie IPO,choć BOSS uwielbia treningi z pozorantem.Na drugim treningu zrobił już małą czołóweczkę na rękaw,puszczony bez linki.
Monika nagrała to.

Posted

wracamy ze spaceru :painting:. mijamy obok grupkę :drinking: :drink1::knajpa:facetów. typ marudzący, nieważne co, ważne, żeby pogadać.
jeden z nich mówi - "jaki ładny piesek... a czemu bez ogonka?",
na co ja (ze spojrzeniem i tonem :zly7::evil: :mad:) odpowiadam :knuje:- "przeszkadzał mi"
Żebyście widzieli ich miny.... :turn-l::roflt::bigcool:

Posted

Piesek prześliczny. Gdybym mogła to wszystkie ONki bym przygarnęła. Uwielbiam takie duże kudłate pimpki :loveu:

Zrobiłam kilka banerków. Ponieważ jednak cierpię na chroniczny brak kont na serwisach typu fotosik itp. proszę o zawieszenie tych banerków na jakimś serwisie tego typu w celu udostępnienia innym do pobierania. Oczywiście jeśli banerki się spodobają ;)

Są chwilowo tu:

Posted

wrzuciłam na mój serwer, Makrela, załóż sobie konto na myopera.com, dają 1gb miejsca i w przeciwieństwie do picassy wyświetla foty na blogach bez awarii:)

http://files.myopera.com/agenciara/albums/797546/donek-baner-02.jpg
http://files.myopera.com/agenciara/albums/797546/donek-baner-03.jpg
http://files.myopera.com/agenciara/albums/797546/donek-baner-04.jpg
http://files.myopera.com/agenciara/albums/797546/donek-baner-01.jpg

Boss jest cudowny!!

Posted

[quote name='agenciara']wrzuciłam na mój serwer, Makrela, załóż sobie konto na myopera.com, dają 1gb miejsca i w przeciwieństwie do picassy wyświetla foty na blogach bez awarii:)

http://files.myopera.com/agenciara/albums/797546/donek-baner-02.jpg
http://files.myopera.com/agenciara/albums/797546/donek-baner-03.jpg
http://files.myopera.com/agenciara/albums/797546/donek-baner-04.jpg
http://files.myopera.com/agenciara/albums/797546/donek-baner-01.jpg

Boss jest cudowny!!
Też go bardzo lubię za jego serce do pracy.
Uwielbiam jako szkoleniowiec z takimi psami pracować.

Posted

nie wrzuciłyśmy jeszcze filmów, ponieważ wieczorami straznie wolno to idzie, a wcześniej byłyśmy zajęte Bossem. I tak podsumowując wczorajszy dzień:

- 1 godz. biegania za piłkami do totalnego zmęczenia (planowałyśmy 2 godziny, ale chłopak nie dotrwał :evil_lol:)

- 0,5 godz. kąpanie (mydelenie i spłukiwanie, mydlenie i spłukiwanie) i tu wielkie brawa dla Bossa, bo chłopak wbrew naszym oczekiwaniom zachowywał się tak, jakby ta kąpiel była co najmniej 10-tą w jego życiu :cool3:

- 1,5 godz. czesanie na mokro, non stop wyczesywałyśmy podszerstek. Efekt tego taki, że Boss wcześniej był właściwie brązowy (od tego brązowego podszerstka), a teraz jest już ładny czarny :multi:
On wcale nie jest aż taki gruby, on ma tak rozbudowane żebra. Wszystko dało się dobrze zobaczyć jak był mokry ;)

- 0,5 godz. biegania w kagańcu z naszymi suniami, a właściwie przeganiania zachwyconej bieganiem Yarisy

Zmęczony Boss ma zupełnie inne oczy, takie spokojne i maślane, nie zieje, nie dyszy... widać było, że ogarnął go spokój i błogostan :eviltong: Szkoda tylko, że na codzień nie mamy możliwości aż tak go wymęczyć :-(

Posted

Tak bardzo się ciesze nawet nie macie pojęcia jakie jesteście super -dzięki wam ten pies zyje i ma szanse na cudowne życie .Super że wszytsko sie tak układa -miałam nikłe nadzieje że sie uda ale wiediałam ze nie można sie poddać bez walik.Wielkie dzięki.Głaski dla Bossa -[miał być Bosman ] ale spoko Boss tez pasuje nawet lepiej.