króliczek Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 Dobra Paolinko ,rób jak wolisz. :lol: Napisz jak poszło dziś Tatulkowi załatwianie Twojej wizy :D :D Zyczę powodzenia i czekam na wieści :P Quote
paolinka Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 Wrocil.... grr.... Gdy biuro posredniczy wtedy koszt wizy wynosi 300zł! "Troche" za duzo :-? No wiec opcja Warszawa. I co sie okazuje? W Warszawie wyrabiaja TYLKO wizy tym z dawnego woj. łódzkiego i warszawskiego, inni jedynie przez posrednikow, za cene 300zł..... kujawsko-pom. podlega oddzialowi Gdansk, z tym, ze dzisiaj maja nieczynne, wiec skontaktujemy sie jutro... oby tam odbierali telefony :roll: Quote
Agasia Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 dawnego woj lodzkiego... ? :| Ja jestem dawne piotrkowskie, terazniejsze - łódzkie... wiec w jakim oddziale mam wyrobic wizy bo juz sie sama zamotalam... :| Ah i jeszcze jedno - czy wy też slyszeliscie o ostatnio wielkich kolejkach przy granicy i strasznej ,,czepialskosci" tamtejszych celnikow...? :-? :roll: Quote
Asiaczek Posted May 19, 2005 Author Posted May 19, 2005 Ja cały czas nadawałam o "rejonizacji" wyrabiania wiz do K.! Ale widzę, że nadal są "zdziwione osoby". No, niestety. Taka jest gorzka rzeczywistość. Paolinka, oj, bo te najczarniejsze wizje co do Twojego wyjazdu do K. mogą się spełnić. OBY NIE!!!! A czasu masz naprawdę niewiele. Pzdr. Quote
Asiaczek Posted May 19, 2005 Author Posted May 19, 2005 A co do "czepiania się" pograniczników. to wiele złego "narobił" nam Szczyt, jaki miał miejsce w W-wie. Tam padało sporo ostrych określeń nt. Rosji i Białorusi. Ale może do czasu naszego wyjazdu sprawa trochę przyschnie? Pzdr. Quote
króliczek Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Ja już swoją piękną trzymiesięczną wizeńkę mam :D :D Agasia ,jak się nie mylę to na Belwederską do Warszawy ,po tą wizę musisz przyjechać .Jeśli oczywiście z łódzkiego jesteś :lol: Quote
Asiaczek Posted May 19, 2005 Author Posted May 19, 2005 Ja też mam i nasz kierowca - Witek - też ma. Kto następny dołączy do naszego klubu "szczęśliwych posiadaczy wizy do K."? Pzdr. Quote
Agasia Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 króliczek dla mnie to - poczta kurierska na Belwederska ;) Quote
króliczek Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Agasia to nie prościej juz przez biuro podróży?Pewnie cenowo na to samo by wyszło ,jeszcze wniosek za Ciebie by wypełnili :wink: Quote
paolinka Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 No wiec tak... Codziennie dzwonimy do Gdanska, caly czas automat, ze nasze biuro jest czynne od 9..... g* prawda :roll: Dzwonimy co chwile, tata z komorki, ja z domu............. nie ma szans zeby sie dodzwonic na ktorys gdanski numer!!!! Ostatnia nadzieja w koledze taty z Gdanska, ktory ma znajomych w Ambasadzie.... jutro da nam znac jak mu poszlo. Podobno mu wyrabiaja od reki, wiec wierze ze mi zalatwi. Jak nie to wsiadamy w samochod i jedziemy do Gdanska........nie podaruje, musze jechac i koniec i badzcie pewne, ze bede robic WSZYSTKO zeby sie udalo! trzymac kciuki!! i przepraszam, ze musicie sie denerowowac.... tak mi glupio, ze nie zalatwilam tego wczesniej :oops: :bad-word: :puppydog: :madgo: Quote
Agasia Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 króliczek napisał(a):Agasia to nie prościej juz przez biuro podróży?Pewnie cenowo na to samo by wyszło ,jeszcze wniosek za Ciebie by wypełnili :wink: Za tydzien wroci moj tata i rozwazymy wszystkie opcje :;d: A czy kazde biuro podrozy to zalatwi..? Paulina trzymamy kciuki! :wink: Quote
paolinka Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Zalatwi za 300zł... chyba, ze u Was jest inaczej. To chyba bardziej juz sie oplaca jechac samemu i wszystko zalatwic na miejscu :roll: Quote
Asiaczek Posted May 20, 2005 Author Posted May 20, 2005 Dzwoniłam dzisiaj do K. i paniusia powiedziała mi, że wystawa zaczyna się od 9 godziny, po obiedzie będzie II wystawa, potem klubowe, a na samym końcu Champion Show. Płatność na wystawie w normalnej cenie. Ale ponieważ paniusia nie była zbyt rozmowna, więc dowiedziałam się tylko, że w poniedziałek-wtorek powinny już być potwierdzenia. Mnie obiecała wysłać faksem (dla Martyny i Paolinki też). Zobaczymy. Pzdr. Quote
Martyna Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Kurcze szkoda, ze jest ta rejonizacja, bo mam w tym tyg w sumie troche czasu i moglam zlozyc za Paulinke :-) ale mam nadzieje, ze sie wszystko uda!!!! Asiaczek dzieki za pamiec i informacje :D cos czuje, ze te 3 wystawy jednego dnia to bedzie dla mnie traumatyczne przezycie :D juz nie mowiac o moim suczysku ;-))) Quote
króliczek Posted May 21, 2005 Posted May 21, 2005 cos czuje, ze te 3 wystawy jednego dnia to bedzie dla mnie traumatyczne przezycie juz nie mowiac o moim suczysku )) Już na samą myśl także robi mi się słabo...Jakoś nie mogę tego ogarnąć myślami. :roll: dosłownie nie mogę wyobrazić sobie tego szalonego maratonu.Hmmm,może mam problem z przetwarzaniem danych? :wink: A przecież nas czekają aż 4 wystawy :o Quote
króliczek Posted May 21, 2005 Posted May 21, 2005 A czy kazde biuro podrozy to zalatwi..? Nie wiem czy każde ,ale warto popytac ,można w ten sposób zaoszczędzić czas na staniu w kolejce. :wink: Biuro vis a vis Ambasady pobiera opłatę za pośrednictwo 60 zł ,a nie jak napisała Paolinka 300zł. Ja naprawdę stałam tam dwa dni i powiem szczerze ,że momentami miałam dosyć.Teraz w S.Petersburgu zaczynają się "Białe Noce"więc sporo osób chcąc to zjawisko doświadczyć stoi w kolejce po wizę.Zresztą sezon urlopowy tuż ,tuż .... 8) Quote
Agasia Posted May 21, 2005 Posted May 21, 2005 W przyszlym tygodniu podzwonie, popytam... mam nadzieje ze uda sie bez wycieczki do Warszawy... ;) Quote
paolinka Posted May 21, 2005 Posted May 21, 2005 Króliczek - no wlasnie.... vis a vis Ambasady a nie kilkaset km od Ambasady :) I podobno tanszego sie nie znajdzie.... jakby co: Toruń Agencja Turystyczna "Kompas" ul. Kopernika 5 87-100 Toruń tel. 056 621 00 16 fax. 056 821 04 29 :roll: tam bylismy.... Dzisiaj w poludnie ten gosc ma dzwonic. Jak nie to w pon jade z tata i zalatwiamy w tepie expresowym, innego wyjscia juz nie bedzie :wink: Quote
Asiaczek Posted May 23, 2005 Author Posted May 23, 2005 Dzisiaj faksem dostałam potwierdzenia dla mnie i dla Martynki. Potwierdzenie Paolinki praktycznie nieczytelne. Tak więc jutro będę dzwoniła z prośbą o powtórzenie potw. dla Paolinki. Króliczek, a Ty dostałaś? Wystawa zaczyna się o godz. 9.oo (pamiętajcie, że w K. jest godzina do przodu). Teren: Kaliningrad, ul. Gorkiego 83, Stadion "Trudowyje rezerwy". Pzdr. Quote
Matagi Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 Uwaga! przeczytajcie tu: http://fakty.interia.pl/news?inf=626708 :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Quote
Asiaczek Posted May 23, 2005 Author Posted May 23, 2005 Dzięki za uprzedzenie o takim zjawisku. My będziemy jechać przez Bagrationowsk, ale to oczywiście w niczym nie umniejsza potencjalnego zagrożenia. Trzymaj więc kciuki za jazdę tam i z powrotem. Pzdr. Quote
króliczek Posted May 24, 2005 Posted May 24, 2005 Króliczek, a Ty dostałaś? Niestety nie :( Ale tak jak pisałam wcześniej ,na wystawie w Dobrym Mieście zaczepiła mnie Pani Rosjanka mówiąc ,że Nobis jest do nich zgłoszony na wszystkie cztery.No i chyba muszę uwierzyć Jej na słowo,bo potwierdzenia na piśmie nie mam co sie spodziewać. :roll: Quote
króliczek Posted May 24, 2005 Posted May 24, 2005 Hmmm,coś mi się przypomniało,więc muszę Was zapytać .Czy przy wyjeżdzie do obw.kaliningradzkiego potrzebne jest zaświadzenie od powiatowego lub jakiś wpis lub adnotacja w pieskowym paszporcie? :confused: Quote
nikit1 Posted May 24, 2005 Posted May 24, 2005 Rozmawiałam dziś ze znajomą o wyjeździe do Kaliningradu na wystawę (była już tam) i zacznam sie trochę tego obawiać... trzeba podobno mieć: ok. 60zl. na ubezp. sa\m. - 60 rubli na ubezpieczenie kazdej osoby - 60- 120 rubli na ubezpieczenie psa - 45 euro n a zgloszenie 1 psa - 10 euro na ewentualny championat na ulicach nie ma oznaczen, drogowskazow, nigdzie nie kupi się mapy, trzeba zaplacic taksówkarzowi za dowiezienie na miejsce wystawy i wywiezienie z kaliningradu mowia po rosyjsku ... jak ktos nie rozumie to jego problem !!! na granicy nie ma ubikacji, nie ma dostepu do wody i nie można wypuszczac psów. Kupa policji, która czeka na darmową kaskę. Generalnie masakra! Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Naprawdę jest tak strasznie, stoi się w masakrycznych kolejkach, wszędzie daje sie w łapę? Quote
Asiaczek Posted May 24, 2005 Author Posted May 24, 2005 [quote name='nikit1']Rozmawiałam dziś ze znajomą o wyjeździe do Kaliningradu na wystawę (była już tam) i zacznam sie trochę tego obawiać... trzeba podobno mieć: ok. 60zl. na ubezp. sa\m. - 60 rubli na ubezpieczenie kazdej osoby - 60- 120 rubli na ubezpieczenie psa - 45 euro n a zgloszenie 1 psa - 10 euro na ewentualny championat na ulicach nie ma oznaczen, drogowskazow, nigdzie nie kupi się mapy, trzeba zaplacic taksówkarzowi za dowiezienie na miejsce wystawy i wywiezienie z kaliningradu mowia po rosyjsku ... jak ktos nie rozumie to jego problem !!! na granicy nie ma ubikacji, nie ma dostepu do wody i nie można wypuszczac psów. Kupa policji, która czeka na darmową kaskę. Generalnie masakra! Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Naprawdę jest tak strasznie, stoi się w masakrycznych kolejkach, wszędzie daje sie w łapę? Jezu, Nikit1, kto Ci naopowiadał takich głupstw? Gdyby tak było, to po kiego grzyba ludzie by tam jechali? No, dobra. teraz będzie na spokojnie. 1/ o ubezpieczeniu samochodu pisałam w jednym z pierwszych postów. Za osobowy (Renault Clio) zapłacilam 21 Euro. Jest to opłata jednorazowa. I nie ma znaczenia nasze ubezpieczenie czy Zielona karta. Ich to nie obchodzi. I o tym tez pisałam. 2/ o ubezpieczeniu osób - PIERWSZE SŁYSZĘ!!! Byłam tam w grudniu ub.r. i niczego takiego nie słyszałam i nie płaciłam. 3/ za psy płaci sięopłatę za ichniejszy "przegląd weterynaryjny". Jest to oczywista fikcja, ale aby wjechać do K., trzeba zapłacić. Ja za 3 psiaki zapłaciłam 10 Euro. Ta opłata dotyczy zarówno wjazdu, jak i wyjazdu. Jest to oczywista głupota, no, ale cóż. Chcesz wjechać - płacisz, chcesz wyjechać - płacisz. 4/ o wysokości opłat za zgłoszenie psa pisałam wcześniej. Inne sa stawki gdy zgłaszasz psa na 2 wystawy, a inne gdy tylko na jedną. To jasne. Przeczytaj sobie pierwsze posty na ten temat. 5/ za ichniejszy championat (młodzieżowy i dorosły) płaci się nie 10 Euro, lecz 20 Euro lub 20 USD. Połowa tej kwoty idzie do ichniejszego ZG, a druga połowa - dla oddziału w K. Nam opłaca się mieć przygotowane 20 USD, bo u nas dolar jest tańszy. Ale oni tego nie musza wiedzieć. 6/ drogowskazy na K. są. Ale, niestety, trzeba znać cyrylicę. Co do ich braku uprzejmości lub wyciągania łapy po pieniądze - ja tego nie zauważyłam. Kogokolwiek się nie spytałam, każdy nas informował z dużą ilością szczegółów. Naprawdę nie było problemów. I NIKT nie chciał od nas jakichkolwiek pieniędzy, nawet indagowani w tej sprawie taksówkarze! 7/ ja na granicy korzystałam z WC (w budynku inspekcji wet.), woda w kranach była. A powiedz mi, na jakiej granicy można wypuszczać psy?! Które państwo reprezentowane przez swoich funkcjonariuszy (tzn. celników i pograniczników) na to pozwala? Psy można wysikać przed granicą lub tak wyliczyć czas, aby mogły bez opuszczania samochodu ją przekroczyć. 8/ jadąc do K. w grudniu ub.r. w tamtą stronę - zajęło nam to 1,5 godziny. Głownie spowodowane to było załatwianiem odpowiedniej dokumentacji w inspekcji wet. i ubezpieczeniem. Niektóre z tych dokumentów są wypisywane ręcznie i dlatego to trwa. Droga powrotna - czas załatwiania dokumentów na granicy - godzina. Obecnie jedziemy busem, w kilka osób. Wiadomym więc, że trzeba dodać ok. godziny, bo każda z nas będzie musiała swoje odstać. 9/ co do policji - obcokrajowcy w Rosji generalnie musza uważać na szybkość poruszania się. Ale znając język "wroga" zawsze można się dogadać i to bez pośrednictwa pieniędzy. 10/ moje psiaki miały tylko paszporty z aktualną wścieklizną (info dla Króliczka) 11/ Paolinka - dla Ciebie też już mam potwierdzenie. Champion Show będzie przed BIS-em; taką informację otrzymałam. Jeżeli Twoja koleżanka potrafi obronić swoją tezę, niech nadal rozsiewa takie informacje. To świadczy tylko o tym, że nie potrafi załatwić swojej sprawy, nie zna przepisów, ma kiepskie informacje i na dodatek nie zna języka kraju, do którego jedzie. A pamiętac należy, że to jeszcze nie UE. Pzdr. ciepło i optymistycznie wszystkich uczestników wyjazdu. Quote
Recommended Posts