Jump to content
Dogomania

Kaliningrad 2xCAC, 28.05.2005 r.

Recommended Posts

Posted

A teraz ja. Trasa do K. - OK. Na granicy ok. 1,5 godziny załatwiania wszelkiej dodatkowej dokumentacji. Nasze wstępne finansowe obliczenia +/-. Dojazd do wystawy - brak jakichkolwiek wskazówek, ale w naszym przypadku wskazówką był po prostu "koniec języka". I po 2-3-krotnym korygowaniu drogi znaleźliśmy się przed terenem wystawowym. Facecik obsługujący bramę chciał 50 rubli za wpuszczenie nas do środka, ale umówilismy się, że przy wyjeździe z wystawy zapłacimy. A przy wyjeździe był już ktoś inny i nawet nas o to niepytali. I bardzo dobrze.

Organizacja wystawy trochę szwankowała, bo organizatorami były 2 kluby. Przy wejściu - zamieszanie, bo przy tych samych stolikach kupowało się bilety (zwiedzający) i my-wystawcy opłacaliśmy wystawę, pobieraliśmy numerki, katalogi itp. + wszelkie informacje nt. wystawy. Tak więc zamieszanie było.

Ringi duże, ale, niestety, spora część ringów była w oszałamiającym słońcu. Na ringach troche trawy + piach. I do tego wiaterek. Nasze nogi, buty, spodnie wyglądały... (co się będę wyrażała).

Na I wystawie - sędziowie (chyba małżeństwo) z Bułgarii: Anton Todorov i Galina Todorova. Mnie sędziowała "ona" i wg mnie wyłapała wady i zalety każdego mojego psiaka prawidłowo. Natomiast "on" naraził się wystawcom swoim sposobem zachowania się na ringu; musztrował ich jak wojsku i komentował wygląd psów w niegrzeczny sposób. I na pewno nie było to swoiste poczucie humoru. Nie wiem, jak sędziował (tzn. czy znał się na sędziowanych rasach), ale parę razy dostał oklaski, a parę razy gwizdy.
Moje osiągi z I wystwy:
Abotere's ADUNBI - CWC, NPwR (I "dorosły" wniosek na Ch.Rosji)
FARIQUE FOR CHRISTMAS EVE Asiaczek - r.CAC
HERE AND THERE - CAJC (drugi wniosek na Mł.Ch.Rosji), Best Junior
FELMERIA FOR CHRISTMAS EVE Asiaczek - CAC, NSwR,BOB (nowy Champion Rosji)
Para hodowlana - I miejsce
Grupa hodowlana - II miejsce.

Na II wystawie - sędziowie Kiril Barbosov/Rosja i Elena KULESHOVA/Rosja. Mnie oceniał p. K. Barbosov i - mimo wcześniej usłyszanego jego przezwiska - "kamienna mina" do mnie uśmiechał się nader często. No cóż, urok osobisty...
A oto wyniki jego sędziowania basenji:
Abotere's ADUNBI -CAC (drugi "dorosły wniosek" na Ch.Rosji),
FARIQUE FOR CHRISTMAS EVE Asiaczek - CAC, NPwR
HERE AND THERE Asiaczek - CAJC (III wniosek na Mł.Ch.Rosji), Best Junior, na BIS Junior - pierwsza piątka!
FELMERIA FOR CHRISTMAS EVE Asiaczek - CAC, NSwR, BOB, BOG1.
Para hodowlana - II miejsce,
Grupa hodowlana - I miejsce.
Ogólnie - zadowolona, choć zmęczona. Ale warto było. Do domu przywieźliśmy 4 piękne pucharki, w sumie 15 kg karmy Hill's, płytę CD pt. "Najlepsze wystawy psów w Kaliningradzie" (jeszcze nie oglądałam), no i masę wrażeń i już, niestety, wspomnień.

Jak się na miejscu (i w czasie jazdy też) dowiedzieliśmy, do Kaliningradu przyjechało kilkoro wystawców z Polski (W-wa, Gdańsk, Koszalin). Były jamniki, beagle, whippet, goldenka, flat coated retriever, shar-pei, basenji, labrador. To całkiem sporo. I wszyscy wróciliśmy zadowoleni, choć - jak zawsze - pewien niedosyt pozostał: mogło byc jeszcze lepiej.

Z Koszalina do Kaliningradu przyjechał nasz młody kolega Rafał Z. z whippetem White Charlie Filisart (czyta DGM, ale jeszcze nie jest tu zalogowany) i też ma się czym chwalić. A mianowicie:I wystawa - CWC, NPwR, BOB, BOG1, BIS. II wystawa - CWC. A więc i w tym przypadku do Polski wrócił nowy Champion Rosji. Poza tym na Młodym Prezenterze -I i II miejsce. Ja jestem pod wrażeniem jego prezentacji (samego siebie) i psa podczas konkurencji MP. Naprawdę warto było popatrzeć, trzymać kciuki a potem klaskać z radości. "Chłopaki" naprawdę wspaniale się prezentowali!!! Gratulacje.
Króliczek + Martyna - napiszą same o swoich osiągnięciach. A też mają się czym chwalić - 2 nowe Championy Rosji!!! Zawszec to miło pochwalić się swoimi psiakami, prawda?

Obiecano nam przesłać certifykaty pod koniec czerwca br. Zobaczymy.

I jeden ogromny minus dla organizatorów - WC to był po prostu KOSZMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A z jamnikami prawdopodobnie spotkamy się za 2 tygodnie podczas wystawy CACIB-Kaliningrad. A więc do zobaczenia.

• Replies 289
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jezu, Nikit1, kto Ci naopowiadał takich głupstw? Gdyby tak było, to po kiego grzyba ludzie by tam jechali?
No, dobra. teraz będzie na spokojnie.

Asiaczek,
Dzięki wielkie! Uspokoiłam się....
Także jedziemy!!!

Posted

Asiaczku jak pooglądasz płytę to daj znać :lol:
I nie nazywaj tego przybytku ubikacją,jeszcze pamiętam.
W Kijowie natomiast były coś w rodzaju wspólnych ubikacji tzn. bez dzwi przy ściankach działowych.Wchodzisz i wszystkich widzisz.Odechciewa się siusiania.

Posted

Ojj ale fajnie mialyscie... tylko pozazdroscic :(
Znalezliscie sie z Rafalem na granicy? Dzwonil do mnie i podalam nr do Ciebie, Asiaczku.... :wink:
A fotki mozna bedzie gdzies znalezc?
Jeszcze raz gratuluje :drinking: zaszalalyscie pieknie :drinking: :drinking: :drinking:

Posted

Brawo brawo brawo!! :drinking: :drinking: :D Pięknie sie spisaliscie - jak zawsze zreszta :)

I mam pytanko - ile przed wystawa dostaliscie mniej wiecej potwierdzenie? Ja pomimo tego ze z CACIBowki wycofalam mojego psa (mailem) nie jestem pewna czy wycofany zostal, a transport bysmy mieli wiec moze i bysmy sie skusili i pojechali gdyby jednak w katalogu widnial i potwiedzenie doszlo ... ;) Tylko problem wiz... :roll:

Posted

warg2003warg napisał(a):
Asiaczku jak pooglądasz płytę to daj znać :lol:
I nie nazywaj tego przybytku ubikacją,jeszcze pamiętam.
W Kijowie natomiast były coś w rodzaju wspólnych ubikacji tzn. bez dzwi przy ściankach działowych.Wchodzisz i wszystkich widzisz.Odechciewa się siusiania.

No, tutaj, to przynajmniej był haczyk na drzwiach i nikt nikogo nie podglądał...
Pzdr.

Posted

[quote name='paolinka']Ojj ale fajnie mialyscie... tylko pozazdroscic :(
Znalezliscie sie z Rafalem na granicy? Dzwonil do mnie i podalam nr do Ciebie, Asiaczku.... :wink:
A fotki mozna bedzie gdzies znalezc?
Jeszcze raz gratuluje :drinking: zaszalalyscie pieknie :drinking: :drinking: :drinking:
Z Rafałem spotkałam się dopiero na wystawie. Bardzo miło wspominam nasze wspólne rozmowy w przelotach między jedna wystawą a drugą, między jednym porównaniem a drugim, między jedną konkurencją finałowa a drugą itp. Może uda nam się wspólnie wyjechać do Lwowa?

Ja nie mam żadnych fotekz Kaliningradu; nie było Savannah i to dlatego :lol: Aparat miała tylko Martyna i zdjęcie jej suki jest w jednym z wcześniejszych postów.

Ponieważ otrzymałam katalog dla KAŻDEGO mojego psa, to na adres domowy wyślę Ci katalog z I i II wystawy, OK?
Pzdr.

Posted

No powiem czy wypada czy nie,ale panie nie były skrępowane jeszcze rozmawiały ze sobą.Ja zamknęłam główne drzwi na zawias i swoje szybciutko.Były pukania,coś do mnie mówiono po wyjściu,ale.W innym pawilonie znalazłam później normalną ubikację,ale naprawdę szczotka do muszli była zrobiona z drewnianych wiciek.
Wszystko da się przeżyć,w nagrodę stawka mojej rasy - importy z GB lub ich potomstwo.

Posted

Agasia napisał(a):
Brawo brawo brawo!! :drinking: :drinking: :D Pięknie sie spisaliscie - jak zawsze zreszta :)

I mam pytanko - ile przed wystawa dostaliscie mniej wiecej potwierdzenie? Ja pomimo tego ze z CACIBowki wycofalam mojego psa (mailem) nie jestem pewna czy wycofany zostal, a transport bysmy mieli wiec moze i bysmy sie skusili i pojechali gdyby jednak w katalogu widnial i potwiedzenie doszlo ... ;) Tylko problem wiz... :roll:

Potwierdzenie dla Martyny + Paolinki + dla mnie przyszło faksem (tak się umówiłam z panią z K.) na tydzień przed wystawą, tzn. w poniedziałek/wtorek (23, 24.5.2005 r.).

Na wizę czeka się 5-7 dni (W-wa) i jest ona wielokrotna na 3 miesiące (?).

Co do Kaliningrad CACIB to jeszcze cisza z potwierdzeniami. Ja postaram się tam dodzwonić i dopytać.
Pzdr.

Posted

Asiaczkowym basenji nie udalo mi sie pstryknac foty :((((

Kroliczkowy Bulinek vel Nobis

porownanie - na fotce tez sedzia burak!

Ch Pol DOUBLE QUESTION z Krainy Szczescia

Ch POL GOLDWINA Litus

Ch Pol QUAINT TACO Herbu Zadora

Moja Af:

wiecej Afcikowych fot na naszej stronie w nowosciach :-)

Posted

[quote name='Martyna']Asiaczkowym basenji nie udalo mi sie pstryknac foty :((((

Kroliczkowy Bulinek vel Nobis

porownanie - na fotce tez sedzia burak!

Ch Pol DOUBLE QUESTION z Krainy Szczescia

Ch POL GOLDWINA Litus

Ch Pol QUAINT TACO Herbu Zadora

Moja Af:

wiecej Afcikowych fot na naszej stronie w nowosciach :-)
Pewnie, że nie mogłaś zrobić, bo albo spałaś, albo łazikowałas gdzieś i poznawałaś Kaliningrad z Afcią, a ja - no cóż - obca krew. Gdzie moim piewotniaczkom to takich sław i ras jak golden, labek, beagle, shar-pei. "Prymitywki" i tyle.
Pzdr.

Posted

warg2003warg napisał(a):
mnie w zeszłym roku z Kaliningradu- międzynarodówki nie przysłali zgłoszenia,sama prosiłam o nie e-mailem.i coś podobnego przysłali,wydrukowałam i to wszystko.

Piszesz "zgłoszenie", a myślisz "potwierdzenie"? Bo inaczej nie rozumiem.
Pzdr.

Posted

Asiaczku to mialabym wielka prosbe - gdybys dzwonila do Kaliningradu spytaj czy pies, beagle Dares znad Pichny jest zgłoszony :) A jesli tak - w jakiej klasie (bo to skomplikowana historia i sama juz nie wiem ;) )

Jakie ladne rozetki byly :D

Posted

gwiezdny-wyslannik napisał(a):
Asiaczku jeszcze ja mam prośbę - mogłabyś się dowiedzieć czy pies GWIEZDNY WYSŁANNIK Dostojne Szałaputy - Seter Irlandzki jest zgłoszony? Wszelkie koszty zwróce, bo sama nie mam jak zadzwonić....

OK.
Pzdr.

Posted

Asiaczek i Martynka już zdały relacje po wystawie,widać tylko my z Nobisem takie śpiochy ,co odsypiają do wieczora. :wink:
Możemy także pochwalić się swoimi sukcesami ,a nie było łatwo.Na tej wystawie ilość sharpków była naprawdę imponująca :o Nobis zdobył 2x CAC ,1xBOB i powrócił z tytułem CHAMPION ROSJI :lol: .Ot maładjec!!!
Temat ringów ,upału ,piachu i rewelacyjnej :evil: toalety poruszony został już wcześniej .Nie pozostało mi nic innego jak tylko zgodzić się z przedmówcami i dodać ,że nie ma co narzekać na "nasze podwórko" ,ponieważ okazuje się ,że nasze wystawy nie wypadają tak strasznie jakby je z innymi porównać :wink:
Wystawa zakończona .Wszyscy polscy wystawcy ( z którymi udało mi się porozmawiać) wracali zadowoleni z sukcesów swoich psiaków .Można więc wystawę podsumować jako bardzo udaną .Wszak wszystkim o to chodziło :D :P

Posted

paolinka napisał(a):
Zdjecia super :)
Asiaczku - dla mnie ten katalog?? Acha i mniej wiecej o ktorej moj tata moze do Ciebie dzwonic?

No przecież pisałam, że wyślę na aTwój dres domowy.
Tata może do mnie zadzwonić nawet jutro, 22.00-22.30 lub pojutrze od 21.00. Generalnie zawsze po 21.00 jestem w domu.
Pzdr.

Posted

Hejki!
Mam małe pytanko... Czy orientuje się ktoś w jaki dzień CACIB-owskiej wystawy za 2 tygodnie sędziowana jest grupa V ( gł. chodzi o Husky i Akity)??? Mamy zgłoszone pieski, ale jest kłopot z transportem...

Z góry dziękuję

Gratulacje dla sobotnich zwycięzców!!!

pozdrawiam Magda

Posted

[quote name='yahoo']Hejki!
Mam małe pytanko... Czy orientuje się ktoś w jaki dzień CACIB-owskiej wystawy za 2 tygodnie sędziowana jest grupa V ( gł. chodzi o Husky i Akity)??? Mamy zgłoszone pieski, ale jest kłopot z transportem...

Z góry dziękuję

Gratulacje dla sobotnich zwycięzców!!!

pozdrawiam Magda
Sprawy wystawy CACIB-Kaliningrad prowadzonesąt na osobnym topiku pt. CACIB-Kaliningrad, 11-12.6.2005 r. I tego typu pytania tam należałoby zadać. Ale ulituję się nad lekkim pechowcem i powiem, że grupaV jest sędziowana w niedzielę, 12.6.2005 r.
Pzdr.