Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam :)
mam poltoraroczna suczke niufa. chcialam zapytac, jak Wasze psy radza sobie z upalami? kolezanki mama prowadzi zaklad fryzjerski dla psow i opowiadala mi, ze strzyze rowniez nowofundlandy. czy strzygliscie kiedys swoje psy? mysle ze jest to nienajgorszy pomysl, ale chcialam sie poradzic madrzejszych od siebie :D sama nigdy nie widzialam ostrzyzonego niufa :crazyeye:

Posted

swoje niufy zawsze strzygę,szczególnie staruszki i te ,które nie są już wystawiane robie dośc krótko, z nieznacznym zachowaniem linii. Mieszkam w lesie nad rzeką ale w letnie upały zdjęcie sporej ilości futra sprawia psom duzą ulgę.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Poprawię ;) Niufa się podcina ;) Skracamy równo pióra na łapach, podcinamy portki na tylnych, podgalamy podgardle, skracamy a nawet podgalamy włosy na uszach i pod uszami :) Skracamy włosy pod brzuchem. Można też jak pies ma gęstą sierść troche wytrymowac kark i dupkę ;) Podgolenie podgardla bardzo pomaga. I nie zapominaj, że ogolenie niufa nie pomaga. Sierść jest tez swoistą ochroną przed ciepłem ;)
Masz zdjęcie podciętej na krótko 7-letniej suczki nowofundlanda. Nadal wygląda ładnie ( moim zdaniem jak smarkula ;) ) a nie jest ogolona szpetnie ;)

Posted

czay kazdy zaklad fryzjerski dla psow oferuje ciecie nowofundlandow? [w sensie mam pytanie czy to jest zabieg typowy, czy raczej nie bardzo]. jak sie kasztaltuja ceny? moj pies nie jest wystawiany7, chce po prostu aby bylo mu chlodniej jak sie zaczna upaly. :)

Posted

Agniesia666 napisał(a):
czay kazdy zaklad fryzjerski dla psow oferuje ciecie nowofundlandow? [w sensie mam pytanie czy to jest zabieg typowy, czy raczej nie bardzo]. jak sie kasztaltuja ceny? moj pies nie jest wystawiany7, chce po prostu aby bylo mu chlodniej jak sie zaczna upaly. :)

Nie wiem gdzie mieszkasz. Jak powiesz w jakiej okolicy to Ci mozemy doradzic gdzie jechać. Nie każdy zakład fryzjerski oferuje cięcie niufa i nie każdy potrafi to zrobić. Moje baby też już wystawiane nie są ale mimo to lubię jak niuf wygląda ładnie ;) Jak widzisz na fotce włos jest krótki ale wygląd fajny ;) Wygodnie dla psa, dla mnie i miło dla oka :)

• 2 weeks later...
Posted

najbardziej by mi pasowalo, jakbys mogla polecic kogos z Poznania albo najblizszych okolic. Ile moze kosztowac taki zabieg? czy to dlugo trwa? Czy przed przywiezieniem musze psa wykapac/wyszczotkowac, czy to jest wliczone w cene? :) dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Posted

Agniesia666 napisał(a):
najbardziej by mi pasowalo, jakbys mogla polecic kogos z Poznania albo najblizszych okolic. Ile moze kosztowac taki zabieg? czy to dlugo trwa? Czy przed przywiezieniem musze psa wykapac/wyszczotkowac, czy to jest wliczone w cene? :) dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Sorki, ale nie zawsze mam czas na dogo ;)
Znam kilka osób z okolic Poznania. Zapytam o dobrego fryzjera ;) Tylko musisz troszkę poczekać. Patrz -> brak czasu....

Jak się jedzie do fryzjera z pełnym pakietem obróbki, to nie trzeba wyczesywać ani kąpać. Dobry ( podkreślam - DOBEY!! ) fryzjer wyczesze psa fantastycznie. Ja wiedze jak to robić nabywałam jakieś dwa lata.... Potem wykąpie w odpowiednim szamponie, doda dobrą odżywke i wysuszy dmuchawą. A podetnie tak, żeby nie było widać cięć ;)