Ania_P Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Często na forum spotykam się z "psim przedszkolem". Na czym ono wogóle polega? Quote
Chippewa1 Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Psie przedszkole to takie wstępne szkolenie dla psa , a właściwie szczeniaka . Mogą na takie zajecia chodzić pieski już w wieku 3-4 miesięcy ( górna granica to zdaje się 7-8 miesiecy , ale widziałam też starsze psy które miały problemy socjalizacyjne). Moim skromnym zdaniem jest to jednak szkolenie dla właścicieli psa:) Można sie tam nauczyć czego i w jaki sposób wymagać od pieska , zeby chętnie wykonywał nasze polecenia. Taka nauka przez zabawę. Psiaki uczą się komend: siad , waruj , do mnie itp. , są także podstawowe zajęcia z obrony ( głównie zabawa w przeciąganie z pozorantem - dla tych które wymieniły uzębienie) , troche agility ( pokonywanie różnych przeszkód). No i co najważniejsze...pieski poznają swoich rówieśników i uczą się obcowania ze sobą , tak więc jest to wspaniała socjalizacja z innymi przedstawicielami swojego gatunku , szczególnie że to wszystko dzieciaki i nie są narażone z góry na "ustawianie" ze strony dorosłych osobników. Quote
Ania_P Posted January 25, 2005 Author Posted January 25, 2005 A czy w takim przedszkolu można zostawić pieska na parę godzin i czy tam mógłby się nim ktoś zająć (gdybym np. była w pracy)? Czy są wytyczone dni i godziny? Quote
AniaP Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 [quote name='AniaP'] A czy w takim przedszkolu można zostawić pieska na parę godzin i czy tam mógłby się nim ktoś zająć (gdybym np. była w pracy)? Oj, nie, nie. :shake: To nie jest tak jak w ludzkim przedszkolu. Do psiego przedszkola idziesz, żeby trochę popracować ze szczeniaczkiem, nauczyć go różnych komend, no i przede wszystkim samemu się wiele nauczyć, nauczyć się skupiać psiaka na sobie i czytać jego zachowanie, jego reakcje. My mieliśmy zajęcia 1 godz. w sobotę i 1 godz. w niedzielę. Poczytaj np. tutaj http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=16671 mam nadzieję, że dowiesz się czegoś więcej. A w razie czego pytaj. :P Quote
Dorota_64 Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 dzień dobry, czy ktoś z was mógłby mi polecić psie przedszkole w okolicach Grochowa w Warszawie oczywiście. Interesują mnie tez koszy związane z takim szkoleniem. Przyda sie każda informacja. :roll: Quote
Mokka Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 Tu będzie chyba najbliżej - i miło :D http://www.baritus.com.pl/teren.php Quote
Dorota_64 Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 wielkie dzięki za informację. Jak tylko odczytałam wiadomość zadzwoniłam i zapisałam się. Zaczynamy w sobotę. pozdrawiam :angel: Quote
Recommended Posts