Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
Niedawno podjelam decyzje o wyjezdzie. W zwiazku z tym poltoraroczna Emilka, suczka wilkowata, ktora urodzila sie u mnie, musiala zmienic dom. Jej mama zostala pod opieka znajomych, a Emilka znalazla nowych wlascicieli, bardzo opiekunczych straszych panstwa. Zasygnalizowali mi tylko jedno: Emilka nie szczeka. Ani w domu, ani na podworzu. Jak Pan domu wychodzi, to tylko poszczekuje i wyje, a tak na codzien, to nic. Jak byla ze swoja mama, u mnie, 80 % czasu w ogrodzie i 20 % w domu, to zawsze obie szczekaly na kazdego przechodnia. Dodam jeszcze, ze Emilka byla bardzo zdominowana przez swoja mame.
I teraz prosba o rady i pomysly: co zrobic, zeby zaczela szczekac? Pokazac jej samemu, ze powinna? Przypuszczam, ze wczesniej szczekala, bo jej mama sczekala. A jak jest sama, to nie ma kto jej dac sygnalu do tego... Czekam z niecierpliwoscia na Panstwa odzew!
wiktoria

Posted

wiktoria napisał(a):
Witam,
co zrobic, zeby zaczela szczekac? Pokazac jej samemu, ze powinna?

a po co ma szczekać ??? jak nie chce to niech nie szczeka, jesli nabierze ochoty, to sama zacznie.

Napisałas że suczka była zdominowana przez matkę. Szczekanie, które sygnalizuje "nie wchodź tu, ja tu rządze" np. obszczekiwanie przechodniów jest cechą dominującego osobnika (przynajmniej ja to zaobserwowałem z moimi 3 psami). Gdy osobnik alfa szczekał inne też zaczynały. Jednak wystarczył jeden gest, aby zdominowane psy przestały szczekać, a sygnały ostrzegawcze dla przechodniów "wykrzykiwał" tylko osobnik alfa.

Gdy suczka nabierze pewnosci siebie w nowym domu, to sama zacznie szczekać.

Pozdrawiam 8)

Posted

Ja strasznie sie cieszę, że moje psy nie szczekają, czasem im się zdarzy... w bloku to problem.
Fakt, że w domku fajnie jak czasem oznajmi, że jest.
Ale to przyjdzie z czasem, jak już poprzednicy pisali :)