paw-tim Posted May 7, 2009 Posted May 7, 2009 Mój 3-letni nicpoń-szybowiec-:evil_lol: jest z natury niestety lękliwym psem. Boi się wszelkich hałasów typu-burza,wiertarka,głośne krzyki itp.-Jednak największym problemem jest jego urzędowanie w szafie kiedy zostaje sam. Szafa ma przesuwane drzwi, które on z łatwością otwiera i wszystko wygarnia na przedpokój, czasami coś porwie bo namiętnie drapie i kopie.:placz:. Nasila się to w okresie cieczek. Muszę nadmienić , że po porannym spacerze (ok.1/2 godz) zostaje na 8 godz.Kiedyś wygryzł mi pół drzwi do ubikacji - nie wiem czy się czegoś przestraszył i chciał schować? Nie mam już siły i nie wiem co robić. Może ktoś mi coś podpowie.:razz: Quote
kslawin Posted May 7, 2009 Posted May 7, 2009 A pamiętasz ile miał jak został odłączony od matki i rodzeństwa? Quote
paw-tim Posted May 7, 2009 Author Posted May 7, 2009 miał 10 tygodni, mieszkałem wtedy z rodzicami a problem z szafą i tego typu demolkami zaczął się odkąd mieszkamy sami Tj.od 1,5 roku w mniejszym niestety mieszkaniu. Quote
kslawin Posted May 7, 2009 Posted May 7, 2009 Myślałem, że powodem jest zbyt wczesne odłączenie psa od stada. W tym przypadku, szybowiec ma problemy z zaadoptowaniem się do nowych warunków. Myślę, że bez pomocy behawiorysty się w tym przypadku nie obejdzie. Quote
Gosia Posted June 20, 2009 Posted June 20, 2009 Ale co w tym dziwnego? :razz: Wszystkie shiby mieszkają w szafach, a niektóre kopią dziury w kanapach. :mad: Zapraszam- mam do okazania takie miejsca- Marki, Strzelecka 12. Poza tym lęk przed burzą czy innymi odgłosami nie jest związany z lękliwością, tylko nadwrażliwością na dźwięki. Bardzo dobrze działa Kalm Aid. Doradzam kupić, bo będzie problem z Sylwestrem. W ogóle to proszę o kontakt, poradzę, co robić. Namiar na nas www.shiba.pl Quote
Recommended Posts