Agnes Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 Czy moze byc tak ze u suki jest ropomacicze, ale praktycznie nie ma objawow? Aza ma 13 m-cy w listopadzie miala I cieczke, do tej pory ma ciut powiekszony srom - ciut. Dzisiaj jakby ciagnelo jej sie cos hm zoltego bardzo blade moze przezroczyste - jak glut z nosa za przeproszeniem. Ale bardziej przezroczyste - czy to moze oznaczac ropomacicze?! Normalnie je, ma humorek, pije tez normalnie - nie ma innych oznak no i to pierwsza cieczka, a tu wiem, ze bardzo bardzo rzadko wystepuje ropomacicze. Czy u suki moga wystepowac upławy? Quote
adda Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 U suk może wystąpić ropomacicze ukryte, znajoma sunia tak miała. Poszła na sterylkę, bo niehodowlana, a po otwarciu okazało się, że ma ropomacicze. Jak wrzucisz w wyszukiwarkę "ropomacicze" to na pewno znajdziesz dużo na ten temat. Quote
Agnes Posted January 23, 2005 Author Posted January 23, 2005 ojj o ropomaciczu czytalam bardzo duzo - inaczej nie zadawalabym pytanie tutaj, ale chodzi mi o troszke cos innego...bo to takie dziwne jest - nie smierdzi (jak przy ropomaciczu), pies normalny, a sutki powiekszone. Na innej grupie napisali mi ze to moze byc wlasnie poczatek ciazy urojonej Quote
adda Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 Gdzieś tu na dogo czytałam, że po pierwszej cieczce mogą być większe sutki, że sunia po prostu dojrzała. Chociaż u swojej suni czegoś takiego nie zauważyłam. Quote
Agnes Posted January 23, 2005 Author Posted January 23, 2005 ja tego w ogole u suki nie spotkalam...zeby miala tak po prostu powiekszone sutki...A wet mowil, ze u Azy sie zbliza ciaza urojona, znajomej suka tez miala jakis czas po cieczce ciagle sutki powiekszone i tez jej mowia ze to bliza sie ciaza... Quote
bachar Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 A była dobrze pilnowana w trakcie cieczki, bo taki ciągliwy, półprzezroczysty śluz to mnie się kojarzy z otwieraniem się szyjki macicy na kilka dni przed porodem. Quote
Agnes Posted January 23, 2005 Author Posted January 23, 2005 byla...i nie ma brzuchola...wlasnie cos takiego tez sie moze dziac podobno przy ciazy urojonej - przygotowanie do porodu Quote
Patka Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 A Lilith miała taki sluz po cieczce - glut taki, 2 razy podczas siuiania (matko o czym ja pisze ;) ) i opuchniete sutasy nigdy nie miała mleka ani zachowań typu miśki moje dzieci itp. Poczekaj kilka dni zobaczymu co bedzie ani ropomacicza (ale sa wyjątki, jak temperatura itp objawy w normie?) ani ciązy urojonej chyba nie przgapisz pozdro Quote
Agnes Posted January 23, 2005 Author Posted January 23, 2005 ale po jakim czasie takie hm gluty miala? bo to taki glut byl (a fuj)... Quote
Patka Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 raz przed cieczka a raz po ale żebym ja to pamietała z 2 tygodnie ale Lilith to wogóle dziwna z tymi cieczkami ... :-? przykro mi że nie pamiętam pozdro Quote
Agnes Posted January 23, 2005 Author Posted January 23, 2005 ja juz teraz wiem napewno ze na wiosne robie ciach ciach :evil: bo albo ja zwariuje z ta cieczka albo dgm i rodzina :lol: Quote
Marta/Poznan Posted January 31, 2005 Posted January 31, 2005 no powaznie-idzie zwariowac :tard: tez jestem na tym etapie... Quote
Cortina Posted February 1, 2005 Posted February 1, 2005 ropomacicze moze byc bez wycieku i to jest bardzo grozne, ale z drugiej strony taka sunia szybciej sie robi osowiala, brzuszek sie moze powiekszyc i no i picie wody. Pozdr Monika Quote
Agnes Posted February 1, 2005 Author Posted February 1, 2005 nie, u nas nic sie nie zmienia jesli chodzi o zachowanie Azy...wczoraj znowu miala malego gluciora...jak znowu sie pojawi ide do weta, choc wydaje mi sie, ze to jednak ciaza urojona - wszystko na to wskazuje, niestety Quote
Vidge Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Podnoszę Agnes i co to w końcu było ten wyciek? Bo mojej młodej to się zaczęło zdarzać ostatnio,taki przezroczysty,wiszący śluz (bardzo miłe hmm).Młoda ma teraz 11 miesięcy i ja się duchowo nastawiam na pierwszą cieczkę.Pipuchę ma jakby delikatnie opuchniętą,chociaż może mi się tylko wydaje,ale nie tak jak starsza sunia ma przy cieczce.Zainteresował się nią póki co tylko posokowiec,może lepszy nochal coś wyniuchał? Absolutnie żadnych zmian w zachowaniu nie ma,wariatka jak zwykle,dlatego nie wydaje mi się,żeby młodej coś było.Czy ten śluz to może być zwiastun cieczki? I jeszcze jedna rzecz,starsza suka powinna dostać cieczkę na przełomie styczeń/luty i nie dostała(a zawsze było jak w zegarku) i teraz nie wiem,czy one czekają jedna na drugą. Do weta i tak idę,ale może ktoś mi coś wcześniej podpowie,bo tak się trochę tym śluzem denerwuję. Quote
bajadera Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Może być zapalenie dróg moczowych. Trzebaby złapać mocz i dać na badanie do veta. Ja tak miałam kiedyś. Zabawa przednia. Łaziłam za suką z łyżką wazową i słoikiem. Łyżka po to by podstawić pod tyłek w odpowiednim momencie, słoik by przelać. No i suka na krótkiej smyczy. Razem trzy rzeczy, ręce dwie, ubaw po pachy, szczególnie dla widzów :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
Vidge Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 A ona nie powinna wtedy więcej albo częściej sikać? Quote
bajadera Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Niekoniecznie. Moje podejrzenia wzięły się z tego, że często się lizała (jak w cieczce). No i nasze psy wąchały ją jak w cieczce (z kłapaniem mordą włącznie). W moczu stwierdzono czerwone ciała, białe, nadmiar szczawianów i jeszcze inne rozmaitości. Już dokładnie nie pamiętam. Ale ją wyleczyłam. Quote
Cortina Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 a u moich suniek ten sluz wystepowal przed cieczka i potem po i zawsze wzbudzal we mnie lęk:diabloti: Quote
Vidge Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Cortina a pamiętasz na ile przed cieczką się pojawiał? Quote
bajadera Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Ja nigdy u suki tego nie zaobserwowałam, bo po pierwsze długowłosa, a po drugie zawsze się tak starannie wylizuje, że w czasie cieczki nie mam śladów krwi i spokojnie moze bytować na jasnym dywanie. Quote
Cortina Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 moja ta mlodsza tez jest dlugowlosa, ale krwi nie dalo sie nie zauwazyc, obie krwawily mocno przez cale trzy tygodnie:razz: takze musialy chodzic w majtach Quote
dyziolek Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 A u mojej suni taki śluz /dwa miesiące po cieczce/ był właśnie objawem ropomacicza. Quote
Vidge Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Moja jeszcze cieczki nie miała. Dyziolek,ale to chyba nie był jedyny objaw? Czekam na tą cieczkę,bo chcę młodą jak najszybciej ciachnąć,żeby mi do formy wróciła przed latem:mad: A tak poza tym,to chciałam się dowiedzieć,czy poza sukami Cortiny,jeszcze jakieś mają taki objaw,jako normalny,bo może my tego nie zauważamy przez intensywne wylizywanie się suk:roll: I jeszcze ta starsza flądra sobie przestoje robi,pewnie dostaną razem,żeby mi weselej było. Quote
Recommended Posts