Jump to content
Dogomania

moze glupie pytanie, ale...wazne

Recommended Posts

Posted

Czy moze byc tak ze u suki jest ropomacicze, ale praktycznie nie ma objawow? Aza ma 13 m-cy w listopadzie miala I cieczke, do tej pory ma ciut powiekszony srom - ciut. Dzisiaj jakby ciagnelo jej sie cos hm zoltego bardzo blade moze przezroczyste - jak glut z nosa za przeproszeniem. Ale bardziej przezroczyste - czy to moze oznaczac ropomacicze?! Normalnie je, ma humorek, pije tez normalnie - nie ma innych oznak no i to pierwsza cieczka, a tu wiem, ze bardzo bardzo rzadko wystepuje ropomacicze.
Czy u suki moga wystepowac upławy?

Posted

U suk może wystąpić ropomacicze ukryte, znajoma sunia tak miała.
Poszła na sterylkę, bo niehodowlana, a po otwarciu okazało się, że ma ropomacicze.
Jak wrzucisz w wyszukiwarkę "ropomacicze" to na pewno znajdziesz dużo na ten temat.

Posted

ojj o ropomaciczu czytalam bardzo duzo - inaczej nie zadawalabym pytanie tutaj, ale chodzi mi o troszke cos innego...bo to takie dziwne jest - nie smierdzi (jak przy ropomaciczu), pies normalny, a sutki powiekszone. Na innej grupie napisali mi ze to moze byc wlasnie poczatek ciazy urojonej

Posted

Gdzieś tu na dogo czytałam, że po pierwszej cieczce mogą być większe sutki, że sunia po prostu dojrzała.
Chociaż u swojej suni czegoś takiego nie zauważyłam.

Posted

ja tego w ogole u suki nie spotkalam...zeby miala tak po prostu powiekszone sutki...A wet mowil, ze u Azy sie zbliza ciaza urojona, znajomej suka tez miala jakis czas po cieczce ciagle sutki powiekszone i tez jej mowia ze to bliza sie ciaza...

Posted

A była dobrze pilnowana w trakcie cieczki, bo taki ciągliwy, półprzezroczysty śluz to mnie się kojarzy z otwieraniem się szyjki macicy na kilka dni przed porodem.

Posted

A Lilith miała taki sluz po cieczce - glut taki, 2 razy podczas siuiania (matko o czym ja pisze ;) ) i opuchniete sutasy nigdy nie miała mleka ani zachowań typu miśki moje dzieci itp.
Poczekaj kilka dni zobaczymu co bedzie ani ropomacicza (ale sa wyjątki, jak temperatura itp objawy w normie?) ani ciązy urojonej chyba nie przgapisz
pozdro

Posted

raz przed cieczka a raz po ale żebym ja to pamietała z 2 tygodnie ale Lilith to wogóle dziwna z tymi cieczkami ... :-? przykro mi że nie pamiętam
pozdro

• 2 weeks later...
Posted

ropomacicze moze byc bez wycieku i to jest bardzo grozne, ale z drugiej strony taka sunia szybciej sie robi osowiala, brzuszek sie moze powiekszyc i no i picie wody.

Pozdr
Monika

Posted

nie, u nas nic sie nie zmienia jesli chodzi o zachowanie Azy...wczoraj znowu miala malego gluciora...jak znowu sie pojawi ide do weta, choc wydaje mi sie, ze to jednak ciaza urojona - wszystko na to wskazuje, niestety

• 1 year later...
Posted

Podnoszę
Agnes i co to w końcu było ten wyciek?
Bo mojej młodej to się zaczęło zdarzać ostatnio,taki przezroczysty,wiszący śluz (bardzo miłe hmm).Młoda ma teraz 11 miesięcy i ja się duchowo nastawiam na pierwszą cieczkę.Pipuchę ma jakby delikatnie opuchniętą,chociaż może mi się tylko wydaje,ale nie tak jak starsza sunia ma przy cieczce.Zainteresował się nią póki co tylko posokowiec,może lepszy nochal coś wyniuchał?
Absolutnie żadnych zmian w zachowaniu nie ma,wariatka jak zwykle,dlatego nie wydaje mi się,żeby młodej coś było.Czy ten śluz to może być zwiastun cieczki?
I jeszcze jedna rzecz,starsza suka powinna dostać cieczkę na przełomie styczeń/luty i nie dostała(a zawsze było jak w zegarku) i teraz nie wiem,czy one czekają jedna na drugą.
Do weta i tak idę,ale może ktoś mi coś wcześniej podpowie,bo tak się trochę tym śluzem denerwuję.

Posted

Może być zapalenie dróg moczowych. Trzebaby złapać mocz i dać na badanie do veta. Ja tak miałam kiedyś. Zabawa przednia. Łaziłam za suką z łyżką wazową i słoikiem. Łyżka po to by podstawić pod tyłek w odpowiednim momencie, słoik by przelać. No i suka na krótkiej smyczy. Razem trzy rzeczy, ręce dwie, ubaw po pachy, szczególnie dla widzów :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Niekoniecznie. Moje podejrzenia wzięły się z tego, że często się lizała (jak w cieczce). No i nasze psy wąchały ją jak w cieczce (z kłapaniem mordą włącznie).
W moczu stwierdzono czerwone ciała, białe, nadmiar szczawianów i jeszcze inne rozmaitości. Już dokładnie nie pamiętam. Ale ją wyleczyłam.

Posted

Ja nigdy u suki tego nie zaobserwowałam, bo po pierwsze długowłosa, a po drugie zawsze się tak starannie wylizuje, że w czasie cieczki nie mam śladów krwi i spokojnie moze bytować na jasnym dywanie.

Posted

Moja jeszcze cieczki nie miała.
Dyziolek,ale to chyba nie był jedyny objaw?
Czekam na tą cieczkę,bo chcę młodą jak najszybciej ciachnąć,żeby mi do formy wróciła przed latem:mad:
A tak poza tym,to chciałam się dowiedzieć,czy poza sukami Cortiny,jeszcze jakieś mają taki objaw,jako normalny,bo może my tego nie zauważamy przez intensywne wylizywanie się suk:roll:
I jeszcze ta starsza flądra sobie przestoje robi,pewnie dostaną razem,żeby mi weselej było.