Jump to content
Dogomania

Niufki: Zmorka, Szelma[*], kot Tommy[*], collak Aris[*] i puli Luśka .

Recommended Posts

Posted

Maga100 napisał(a):
no i co, Waszka dzwoniła?

Dzwoniła. Ona i ja - obie dzwoniłyśmy. Zdjęcie jest zmienione w ogłoszeniu. Jak widzę je to nie dziwię im się ze ukradli komuś fotke....
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/97043.html Zobaczcie sami " nowofundlanda".....Widzieliscie zdjęcia niufów małych więc macie porównanie. To kundelek za 750 zł. Trochę drogo....

Posted

No rzeczywiście na niufka to nie wyglada :-? i rzeczywiście bardzo drogo Ja do nich napisze żeby mi przesłali zdjęcie matki szczeniaka :) ;) ciekawe czy prześlą

Taką informacje do nich napisałam :)
Dzień dobry jestem zainteresowana ale przed podjęciem decyzji czy mogłabym dostac zdjęcie matki szczeniat :) serdecznie pozdrawiam

Posted

Pysia trochę???dla mnie to kupa forsy.. :o za psa bez papierków :o to po pierwsze,po drugie mam mega doła,mąż od stycznia zostaje bez pracy :evil: :evil: bez prawa do zasiłku :x a po trzecie szukam w Dąbrowie ul. Wysokiej na której jest gimnazjum nr.4(szkoła z basenem) czy wiesz może gdzie to jest??? :roll: i daj mi fotki "mega szczeniaków" na "mega doła",żeby mi dały"mega radochę" :cry: :cry: bo coś mi dzisiaj nie do śmiechu!!! :cry:

Posted

o rany jak sobie przypomnę zdjecia twoich niufków malutkich, to ten piesek na zdjęciu w ogóle nie jest podobny :-? Ma zupełnie inną mordę :o
Obawiam się jednak, że wiele osób się na to nabierze, a po pół roku "sunia z domowego howu" :evil: znowu bedzie miała szczenięta :evil: i interes sie kręci :roll:

Posted

Ania-k napisał(a):
Pysia trochę???dla mnie to kupa forsy.. :o za psa bez papierków :o to po pierwsze,po drugie mam mega doła,mąż od stycznia zostaje bez pracy :evil: :evil: bez prawa do zasiłku :x a po trzecie szukam w Dąbrowie ul. Wysokiej na której jest gimnazjum nr.4(szkoła z basenem) czy wiesz może gdzie to jest??? :roll: i daj mi fotki "mega szczeniaków" na "mega doła",żeby mi dały"mega radochę" :cry: :cry: bo coś mi dzisiaj nie do śmiechu!!! :cry:

Nie mam pojęcia gdzie jest ul. Wysoka :o A co do męża to napisz ile ma lat itp na priva to moze cos sie da zrobić... Nic nie obiecuje ale spróbuje.

Guest bernulka
Posted

Pysia napisał(a):
To moja słodka dziewczynka śniąca o kosciach...( pewnie tych pod smietnikiem leżących których jej nie dałam zjesć :evilbat: )

hihi jakie cudo :loveu: , jeśli chodzi o kości śmietnikowe to widocznie Hera nie jest odosbniona :evilbat:

paździoszki

Posted

Cudny czarny nosek Zmorki! Ona jest cudna...

Czy jest jakakolwiek szansa na to, że ludzie w końcu zrozumieją ze kupując kundelka za 700 złotych masakrycznie przepłacaja??? :evil:

Posted

jackx napisał(a):
LAZY napisał(a):

Czy jest jakakolwiek szansa na to, że ludzie w końcu zrozumieją ze kupując kundelka za 700 złotych masakrycznie przepłacaja??? :evil:

A moze tych ktorzy przeplacaja stac na to ? przepraszam ze sie wtracam ale .. nie rozumim cie troche, psy bez rodowodu nie sa wcale kundelkami. po drugie to ze pies nie ma rodowodu moze zalezec od wlasciciela ktoremu jest to niepotrzebne moze byc po rodowodowych rodzicach a ktos takiego typu jak ja olewa przywilej posiadania rodowodu i tyle...., zreszta ty masz swoje podejscie do rodowodow a kto inny mysli o tym inaczej, psa kocha sie nie za rodowod a za to jaki jest....
Akurat te kundelkami są...Zaręczam Ci. Wiem doskonale jak wygląda szczeniak niufa :) Ten to nawet " nieudany" nie jest. A przeciw kundelkom nikt z nas nic nie ma. Chodzi tylko o to ze mozna je ze schroniska wziąść za 20 zł a nie przeplacac 750....No i jak ktoś kupuje psa rasowego to chciałby aby pies choc przypominał daną rase. O to nam wszystkim chodzi ....

a psiak to jest wrecz cudowny ;] czarna mgielka ;D SweeeT

Posted

jackx napisał(a):
LAZY napisał(a):

A moze tych ktorzy przeplacaja stac na to ? przepraszam ze sie wtracam ale .. nie rozumim cie troche, psy bez rodowodu nie sa wcale kundelkami. po drugie to ze pies nie ma rodowodu moze zalezec od wlasciciela ktoremu jest to niepotrzebne moze byc po rodowodowych rodzicach a ktos takiego typu jak ja olewa przywilej posiadania rodowodu i tyle...., zreszta ty masz swoje podejscie do rodowodow a kto inny mysli o tym inaczej, psa kocha sie nie za rodowod a za to jaki jest....

a psiak to jest wrecz cudowny ;] czarna mgielka ;D SweeeT

Obiecałam sobie, ze ze względu na sąsiedztwo i ewentalne wspólne spacery w przysżłosci nie bede się wtrącac w Twoje podejscie do psów rodowodowych badz nie, ale sam mnie prowokujesz!
Jewżeli nie widzisz różnicy między psem z rodowodem a psem bez rodowodu to bardzo mało wiesz o kynologi. Z góry zaznaczam, ze mam psa bez papierów (niestety była ciemna jak kupowałam Lazy). Kocham ja najbardziej na swiecie, ale to nie zmienia faktu, ze mój nastepny pies będzie rodowodowy, a jak nie to będzie wziety ze schroniska. Tam tez można znalezc bardzo duzo "rasowych" pitów, astów, niufków, onków itd. Różnice są znaczne. poczawszy od wyglądu (przykro mi to stwierdzic, ale o prawidziwego Ona, czy pięknego ASTa albo pita bardzo trudno! Te psy w coraz mniejszym stopniu sa podobne do wzorca. Nie tweirdzę ze sa brzydkie, ale to nie ten pies za ktoego placimy. Niuf z ogloszenia jest kundlem!!! Nie da się tego podwazyc. Czy on jest podobny do szczeniaków Zmorki? NIE! Wygląd to jedna kwestia. Ale dochodzi jeszcze sprawa charakteru. Nikt mi nie wmówi, ze pies z pseudohodowli (rozmnażalni!) jest psem zdrowym psychicznie, odpowiadajacym wymogom wzorca. Jak kupuje sie okreslona rase psa to robi się to przede wszystkim dla okreslonych cech fizycznych i psychicznych psa. kupujac psa bez rodowodu nie mamy zadnej gwarancji ze ten pies bedzie choc podobny do tego, o jakim marzylismy.
To kwestia kynologi. A teraz czysta matematyka. Pseudohodowle wypuszczaja na rynek tyle psów, ze teraz schroniska pejaja w szwach. Dzieje sie tak, bo piesek, ktory byl sliczny jak byl maly robi sie brzydki i jeszcze problemowy jak podrosnie. Nie byl zsocjalizowany jak trzeba. Bo jak mozna zadbac o psa sprzedajac go np. za 200 złotych?? Nie da sie go dorbze wyzywic, ani zadbac o opieke weterynarza, bo jest to finansowo neimozliwe.
A skoro piszesz o tym, ze ci ktorzy paca za szczeniaka 700 złotych poprostu maja na to srodki, to niech dołoża jeszcze troche i nie kupuja kota w worku.
Niedorbze mi sie robi jak widze kolejengo pseudopita, pseudoasta czy pseudoona na ulicy. Lubie kunedlki, ale "rasowe kundelki" a nie pseudorodowodowe.

Posted

Zaraz nas Pysia pogoni za te paplanie. Przepraszam z apodneisony ton. Ale mam całkiem inne zdanie niz Ty. Dla mnie gdyby nie pseudohodowcy nie byloby tyle psich nieszczesc. Bo chyba przyznasz mi racje, ze łatwiej kupic dziecku psa za 200 złotych bo chciało i potem wyrzucic, niz psa za 2000 złotych. Pies powinien byc dobrem luksusowym, które byłoby szanowane. Teraz niestety psy są traktowane strasznie. Nie chodzi mi o to, ze nie podobaja mi sie kundle. Sa sliczne, ale nie podoba m sie tyo co sie teraz dzieje. Nie mam tu na mysli tylko astow i pitów (chociaz ostatnio to plaga!), ale zawsze pisałam tez o ONach.

Nie bedziemy zasmiecac tematu Zmorki. Masz tutaj linki do kilku tematów na forum, w których były nasze przemyslenia i wymiana zdan w tej kwesti. Miłej lektury. A ja mieszkam rzut beretem od Agrafki:)
http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=21280&highlight=rasowe
http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=20647&highlight=rasowe
http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=21964&highlight=rasowe

Posted

sylwiaskalska napisał(a):
No rzeczywiście na niufka to nie wyglada :-? i rzeczywiście bardzo drogo Ja do nich napisze żeby mi przesłali zdjęcie matki szczeniaka :) ;) ciekawe czy prześlą

Taką informacje do nich napisałam :)
Dzień dobry jestem zainteresowana ale przed podjęciem decyzji czy mogłabym dostac zdjęcie matki szczeniat :) serdecznie pozdrawiam

Słuchajcie dostałam zdjęcia tych niufków i matki co są w sprzedaży wysłałam zdjęcia do Pysi bo ja nie wiem czy moge tu je wkleić. Pysia sama zadecyduje

Ps. Wysłałam Pysia do Ciebie te zdjęcia na : edytafala@o2.pl

Posted

Własnie je odebrałam :) Mama nawet wyglada na niufa gdyby nie brak piór na łapach ( zupełny) Ma cieniutkie łapki. Szczeniaki mają długie mordeczki i za krótkie uszy jak na szczeniaki. Będa na pewno do niufa podobne ale każdy na ulicy w przyszłosci zobaczy różnice. To naprawde nie chodzi o to ze nikt kundelków tutaj nie lubi. Ale o uczciwosć takich " sprzedajacych". To sa kundelki a takie za ta cene sie nie sprzedaje. A od 1978 roku wszystkie szczenieta w miocie dostaja rodowód nawet te wadliwe . Tylko ze wadliwe z adnotacją " niehodowlany". Zreszta każdy z hodowców mógł się zwrócic do ZG z proźbą o wydanie matryk całemu miotowi. I ZG zgadzał sie na to.... Serio...Bo w przepisach było ze pozostałe nalezy usypiac i niestety szanujace sie hodowle miały tylko dwa wyjscia: albo napisac do ZG albo uspić " naddatek". Ten proceder został na szczęście zniesiony.
A wychować w miescie szczeniaki mozna i to bardzo dobrze. Sunia oszczeniła mi sie w bloku. Pod nosem miałam kilka lecznic jakby co. Bardzo dużo ludzi mnie odwiedzało co jest od pierwszego dnia życia szczeniąt bardzo ważne. Po 2 tygodniach wyjechałam do naszego domu z nimi i ciagle bałam sie ze tam jest za cicho. Włączałam im telewizor, ciagle chodziła kosiarka spalinowa, zrzucałam chałaśliwe garnki na podłogę byleby tylko chłopaki nie rosły na dzikusów...Łatwiej byłoby mi w bloku....A co do pracy to kazdy sobie pracę ustawia tak aby mieć przez 7 tygodni wolne dla maluchów - tak jak ja ;)

Posted

Oj gorąco na Zmorkowej galeryjce :-? , fotka śpiącej i sniacej 8) rozbrajająca .
Co do tych ogłoszeń :x też przejżałam , ten maluszek na pewno nie wyrośnie na Niufka :-? , ale poszłam dalej zaczęłam przeglądać ogłoszenia / patrząc pod kątem posiadanego psa / o sprzedarzy ASTów .Brak słów w niektórych sytuacjach :-?

Posted

jackx...a wiesz, ze teraz mozna kupic psa na raty? :wink: W ten sposób ktos kogo nie stac na psa moze meic upragniona rase. Zawsze mozna tez odkładac miesiecznie tyle ile kosztuje wyzywienie psa. Na pewnoi zmeinisz zdanie. Ja tez je zmeiniłam, ale to nie zmienia faktu, ze Lazy jest dla mnie najpiekniejszym Onkopodobnym psiakiem :P

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
Oj gorąco na Zmorkowej galeryjce :-? , fotka śpiącej i sniacej 8) rozbrajająca .
Co do tych ogłoszeń :x też przejżałam , ten maluszek na pewno nie wyrośnie na Niufka :-? , ale poszłam dalej zaczęłam przeglądać ogłoszenia / patrząc pod kątem posiadanego psa / o sprzedarzy ASTów .Brak słów w niektórych sytuacjach :-?

Gorąco oj goraco ;)
A mi nie przysłali wczoraj zdjęć zmorkowatych synków :( Ale niedarowałam ;) Wytłumaczono sie i wybaczono :drinking:
Moze uda sie dostać je jutro ;)
Jestem ciekawa czy rodzice dzieci z przedszkola mieliby cos za złe gdybym wstawiła zdjęcia ich pociech ze Zmorką :niewiem: :hmmmm:

Posted

Pysia napisał(a):
Alicjarydzewska napisał(a):

Gorąco oj goraco ;)
A mi nie przysłali wczoraj zdjęć zmorkowatych synków :( Ale niedarowałam ;) Wytłumaczono sie i wybaczono :drinking:
Moze uda sie dostać je jutro ;)
Jestem ciekawa czy rodzice dzieci z przedszkola mieliby cos za złe gdybym wstawiła zdjęcia ich pociech ze Zmorką :niewiem: :hmmmm:
hmmm nie powinni , my na stronie internetowej przedszkola wstawiamy foty i nikt nie ma nic przeciwko , inaczej wręcz chcą aby dzieci były na fotkach :wink: 8)

Posted

A to fajnie :) Na tych zajęciach uczymy mlodziutkie pokolenie szacunku do psa, bezpiecznego zachowania w przypadku spotkania obcego psa, jak należy dbać o psa itd :)