Pysia Posted September 30, 2005 Posted September 30, 2005 Mój facet ma bzika na punkcie tej podusi:) Jrest podobna do tej: ale duzo ładniejsza :) Mój wygrał ją i zegar ze zdjęciem Zmorki w konkursie na zdjęcie roku niufa :) Wygrał cos po raz pierwszy a na dodatek ja mu ciągle gadałam ze nie potrafi fotografowac psa....To jakby dowód na to że ja tez sie mylę :wink: Quote
Alicja Posted September 30, 2005 Posted September 30, 2005 No to teraz rozumię sentyment obojga do tej podusi :wink: Quote
Pysia Posted September 30, 2005 Posted September 30, 2005 Odgrzebałam kilka starych zdjęć :) Nie pamiętam czy są wstawione :oops: To zlot w DG Zmorka jest juz tutaj w błogosławionym stanie :) A tutaj az dwa widać :) Szaleństwa w sniegu ( gwoli przypomnienia co nas niedługo czeka ... :evilbat: ) Mozna zmęczyc haszczaka :) A to z koleżanką Dianką :D Podusia i zegar są dzięki temu zdjęciu : Królowa Pogorii Rzeczywiscie mu wyszło :) W normalnym rozmiarze jest piękne :D Quote
daga10011 Posted September 30, 2005 Posted September 30, 2005 i w dogomaniackim rozmiarze tez piekne :P :D ...ona ma brazowych przodkow :o ..i to potem jakos wychodzi w dzieciach???????? :oops: ...interesuje mnie genetyka umaszczenia :oops: :D Quote
Pysia Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Napiszę najprościej jak potrafię. Zmorka ma brązowego tate. Jeżeli miałaby dzieci z brązowym niufkiem to najprawdopodobniej ( ale nie na 100%) miałaby niewielki % dzieci brązowych. Ale tylko pod warunkiem że jest genotypowo brązowa ( genotypowo - czyli że odziedziczyła gen odpowiadający za brązowy kolor umaszczenia). Fenotypowo jest czarna ( fenotypowo - czyli to co widać). Mogłyby być też brązowe dzieci ale w mniejszym % jezeli tata szczeniąt miałby któregoś z rodziców brązowego i byłby nosicielem genu tego koloru czyli gdyby był genetycznie brązowy a fenotypowo czarny. Gen czarny jest zawsze genem dominującym, więc jezeli brązową suczkę dopuścimy do fenotypowo i genotypowo czarnego psa to zawsze będą czarne dzieci. Część z nich odziedziczy gen brązowy po mamie ( lub tacie jeżeli jest odwrotnie) i będą genotypowo brązowe. Tak samo jest z umaszczeniem biało - czarnym. Jeżeli mama i tata sa fenotypowo i genotypowo czarne to zawsze szczenieta mają tylko gen czarny i są czarne. Jeszcze jakies pytania ? Quote
Alicja Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 No proszę i z genetyką jesteśmy ,, na TY'' :wink: Ozzy miał czarnego dziadka ze strony mamy i w tej jasnej sierści wyrastają mu pojedyncze czarne włoski 8) Quote
Pysia Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Alicjarydzewska napisał(a):No proszę i z genetyką jesteśmy ,, na TY'' :wink: Musimy być na TY jezeli chcemy hodowac pieski :) Zwłaszcza jezeli dana rasa kolorowa nie wyglada dobrze :lol: Quote
Alicja Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Pysia napisał(a):Alicjarydzewska napisał(a):No proszę i z genetyką jesteśmy ,, na TY'' :wink:] Musimy być na TY jezeli chcemy hodowac pieski :) Zwłaszcza jezeli dana rasa kolorowa nie wyglada dobrze :lol: a ja to genetykę w szkole na fasolkach przerabiałam :wink: :lol: ale podobno te czarne włoski u mojego mordulca to tez genetyka/ :wink: / Quote
Pysia Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 No kurcze daga serio temat rozpoczęła :) Ale tak szczerze to chyba kolorowe niufki wyglądałyby bardzo zabawnie :lol: Wyobraźcie sobie białego niufa z plama na jednym oku czarną, na drugim brązowa a na grzbiecie kropki jak u dalmatynczyka tylko jedne czarne a drugie brazowe :evilbat: Do tego dwie lapy ze skarpetkami czarnymi a dwie - brazowymi :lol: Rewelacja :wink: Quote
Alicja Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Pysia napisał(a):No kurcze daga serio temat rozpoczęła :) Ale tak szczerze to chyba kolorowe niufki wyglądałyby bardzo zabawnie :lol: Wyobraźcie sobie białego niufa z plama na jednym oku czarną, na drugim brązowa a na grzbiecie kropki jak u dalmatynczyka tylko jedne czarne a drugie brazowe :evilbat: Do tego dwie lapy ze skarpetkami czarnymi a dwie - brazowymi :lol: Rewelacja :wink: no Pysia to byłby pełny luzik Nev Doog :wink: Quote
Pysia Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Fajnie byłoby :) Jutro jedziemy sobie z Malawaszką po kotka :) Kochana dziewczyna znalazła dla niego - a raczej dla niej - domek :) Bardzo się cieszę bo martwiłam sie okropnie :( Zmorka dzisiaj załatwiła mi kompletnie pościel :evilbat: Prosto z błota na dworze poszła sobie na łóżko... :evil: Muszę zmienic posciel :lol: Jak jej owiedziałam aby zeszła to popatrzyła na mnie zdziwionym wzrokiem i... spała dalej !! Zaczynam zastanawiać się czy sobie nie przygotowac legowiska na przedpokoju :wink: Quote
Pysia Posted October 3, 2005 Posted October 3, 2005 Cichutko się zrobiło :cry: Na dworze tez. Zaczyna wiac wieczorami. Czekamy ze Zmorka z niecierpliwoscia na śnieg :wink: Wtedy dopiero zacznie się zabawa :) Quote
LAZY Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Rodzice zmorki są przecudowni! Nic dziwnego, ze i dziewczyna taka piękna!!! :angel: Quote
asher Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Skoro już jesteśy przy genetyce - zgarzają się niufy biało brązowe? Quote
Pysia Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Zdardzają się. Miałam kilka linków ze zdjęciami takich ale gdzieś mi się zagubiły....Wyglądaja uroczo :D Quote
asher Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 A to dopuszczalne umaszczenie, czy wada? I koniecznie pozukaj zdjęć :modla: Ja mam jakąś słabość do czekoladek (dosłownie również :roll: :oops: ) Quote
Pysia Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Umaszczenie dopuszczalne to tylko brązowy niuf z białymi znaczeniami. Nigdy takiego nie widziałam na zywo. Białe znaczenia to skarpetki, plama na klatce i koniec ogona. Wszystko wiecej jest nieprawidłowe. Biało- brązowy niuf to podobno koszmar w/g FCI wiec jest niedopuszczalny :) Tutaj link http://www.newfoundlanddog.biz/DeutschStartseite1.htm Mozna na tej stronie poszukać nieprawidłowo umaszconych niufów. :o Życzę powodzenia :wink: :lol: Quote
Guest bernulka Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Nio nio nio Pyssiaaacek pikny :lol: Jak bedzie jakies zlot niufkow Psyiu to mi powiedz bo moja kolezanka ma niufka :D Quote
Pysia Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 No dobra :) Stwierdzilam ze nieładnie być złosliwym :wink: Tutaj link do nieprawidłowych umaszczeń http://www.newfoundlanddog.biz/DeutschFarbgenetik.htm . Są tutaj też srebrne niufy :) I srebrno - białe :) Czyli szaro białe :)Fajne :) Taki niuf to rewelka w USA ale u nas raczej to nie powod do szczęścia...Chyba ze ktoś ma dojście do USA wtedy mozna sprzedać za duzą kasę :evilbat: :lol: :wink: Quote
Pysia Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 bernulka napisał(a):Nio nio nio Pyssiaaacek pikny :lol: Jak bedzie jakies zlot niufkow Psyiu to mi powiedz bo moja kolezanka ma niufka :D To musisz raczej do zimy poczekać :wink: Dopiero co były zawody niufów na Pogori....Spóźnilas sie :D Quote
asher Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Hahaha, fajne są. A czarny podpalany wygląda ja mega hovawart :lol: Tylko czemu kurde tekst po niemiecku? :-? Pysia, nie przetłumaczyłabyś? 8) Quote
Guest bernulka Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Martyna (moja kol.) Była na zawodach niufków pooglądać ale bez Boryska. On jest nie rodowodwy i chyba ma nieprawidłowe umaszczenie... Pozwole sobie wstawic kilka fotek Boryska, oki? Mam jeszcze kilka;) paździoszki Quote
Pysia Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Borysek to raczej landseera przypomina a nie niufa :o Tekst przetłumaczyc? Który?? Wklej to co chcesz chociaż to kynologiczny język a takich słów to nawet w słowniku nie ma... :cry: Wiem bo nie raz próbowałam :-? A co do zawodów to akurat do takich jak były rodowód potrzebny nie jest ani 100% wygląd niufowy :wink: Quote
asher Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 No jak to jaki tekst??? ten o umaszczeniu do którego link wkleiłas :lol: Ale ja żartowałam :wink: Quote
Recommended Posts