Paulina87 Posted January 22, 2005 Posted January 22, 2005 Chciałabym wystawić moją suczkę na wystawie w Kaliszu w tym roku... zobaczyć jak to jest i wogóle... no tylko nie wiem czy mam wogóle sie za to brać... i czy warto bo będę musiała ją nauczyć wielu rzeczy do tego czasu które pominęlam w jej wychowaniu np postawa, pokazywanie zębów... Dlatego proszę was o pomoc... bo opinie ludzi którzy mają choć trochę obycia z haszczymi wystawami bardzo się mi przydadzą... Dla mnie to też będzie pierwsza w życiu wystawa i od kąd postanowiłam ją wystawiać nie robię nic innego jak tylko czytam o różnych wystawach i wogóle..... ale nigdzie nie mogę znaleść informacji o wystawianiu haszczaków tylko ogólne informacje co do wystaw Nie są to najświeższe fotki Teraz Jura ma troszkę gęstrze i jaśniejsze futro AHAaaa... i mam jeszcze pare pytań żeby nie rozpoczynać nowego tematu... czy np jeżeli zgłoszę ją na wystawe i uraguluje płatności to czy jest możliwość że zgłoszenie zostanie odrzucone?? No i jeszcze czy podczas prezentacji husky musi biegnąć przy nodze czy może np biegnąć z przodu?? Quote
HUSKYTEAM Posted January 22, 2005 Posted January 22, 2005 Cześć, Po pierwsze szczera rada: nie dawaj do oceny zdjęć swojego psa na forum i w internecie. Powodów jest kilka, najważniejsze to takie, że: a) zdjęcia nie pokazują prawdy (np. mało osób wie, że robienie zdjęcia z ujęciem szerokokątnym wypacza proporcje modela) b) Twojego psa będą oceniać sędziowie, a nie znajomi. Znajomi Ci nie powiedzą o wadach, ale będą wychwalać psa. c) Niektórzy napiszą Ci o wadach, które nie są wadami ;-) Będziesz miała wątpliwości, bała się że coś jest nie tak itd. A zatem po kolei. Jak wystawiać, jak przygotować. Niezbędne info znajdziesz na mojej stronce (jestem zwolennikiem równej, uczciwej walki) www.huskyteam.pl w dziale Wystawianie. Ucz suczkę cierpliwie, małymi kroczkami. Na początku dosłownie sesja po 30 sekund co kilka godzin lub kiedy masz chwilę czasu. Co do biegania na ringu: pies przy lewej nodze, nie chodzi o to, żeby biegł równo obok nogi: ważne, żeby nie skakał. Każdą próbę podskoczenia karć słowem i błyskawicznym malutkim gestem (np. szarpnięcie ringówką). Podstawa to skarcenie w ułamku sekundy od "przewinienia". Na ringu nie stresuj się - pies to wyczuje. Co do opłat: zgłoś na wystawę, zadzwoń po tygodniu do oddziału organizującego i spytaj, czy doszło. W tygodniu poprzedzającym wystawę dostaniesz pisemne potwierdzenie. Wpłać co najmniej 1 dobę przed wystawą, np. na poczcie. Powodzenia!!! Quote
Paulina87 Posted January 23, 2005 Author Posted January 23, 2005 Po pierwsze to dziękuje za strone... poczytałam sobie i jestem wzbogacona o nową wiedzę... bo właśnie takiej strony poszukiwałam 8) Po drugie to właśnie dlatego tutaj umieściłam fotki, żeby wypowiedzieli sie ludzie którzy wystawiają husky, znają sie na nich. No i wiem, że zdjęcia to nie to samo co prezentacja psa na żywo... ale mi chodzi o to żeby dogomaniacy napisali czy mój pies ma szanse na sukcesy wystawowe... Quote
HUSKYTEAM Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 Witam, Generalnie wady dzielą się na dyskwalifikujące i nieporządane ;-) Zerknij do wzroca i zobacz, czy Twoja suczka nie ma czegoś, co jest kwalifikowane do dyskwalifikacji (np. zgryz nie nożycowy, jedno jądro o psa itd.). Druga grupa wad to te, o których Ci powie sędzia, bo często zdjęcia ich nie pokazują. Na przykład: prznoszony ogon, zbyt szeroko rozstawione uszy, słabo zaznaczony stop, słąbe kątowanie kończyn, nadpobudliwość itd. Pamiętaj, że jeżeli pies nie ma wad dyskawlifikujących, to zawsze może być wystawiany. To czy się będziesz cieszyła z 1 miejsca (może będziesz sama w klasie?) czy z 7 ale w bardzo dobrej stawce zależy od Ciebie. Pzdr Quote
SH Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 wiem, że zdjęcia to nie to samo co prezentacja psa na żywo... ale mi chodzi o to żeby dogomaniacy napisali czy mój pies ma szanse na sukcesy wystawowe... Sporo napisał już HUSKYTEAM, ja swojej strony dodam tylko kilka słów o Twojej suni w odniesieniu do wzorca. Oczywiście opinię swoją opieram wyłącznie na fotkach, więc możliwe są błędy w ocenie wynikające z niedosonałaości ujęć i jakosci technicznej zdjęć. Głowa o ładnym, suczym wyrazie, choć uszy mogłyby być nieco mniejsze i wyżej osadzone; stop wystarczająco zaznaczony. Dobre proporcje; linia grzbietu raczej dobra (słabo widać to na fotce); ogon dobrze osadzony. Kątowanie kończyn przednich i tylnych nieco zbyt strome jednak zrównoważone; ciekawe jak sunia prezentuje się przy takich kątach w ruchu :roll: Szata wygląda na typową a o zgryzie nie da się nic powiedzieć :wink: Po szczegółową opinię sędziego trzeba się jednak wybrać na jakąś wystawę, a najlepiej na kilka aby uzyskać w miarę obiektywny obraz własnego psiaka. Quote
HUSKYTEAM Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Heloł, No więc masz pierwszą, w dodatku fachową opinię (SH). Tak mniej więcej będzie wyglądał opis w karcie, którą dostaniesz od sędziego. Pamiętaj, żeby suczkę ładnie zaprezentować (a więc trochę ćwiczeń Cię czeka ;-). Ze swojej strony dodam, że ma ciekawą, dość oryginalną maskę - to stanowi atut. Powodzenia! Quote
Paulina87 Posted January 24, 2005 Author Posted January 24, 2005 HUSKYTEAM napisał(a):Pamiętaj , żeby suczkę ładnie zaprezentować (a więc trochę ćwiczeń Cię czeka ;-) hehe no wiem i zaczełam z nią już ćwiczyć... bardzo mi sie przydała Twoja stronka SH bardzo dziękuje za fachową opinię... mam nadzieje, że opinię sędziowskie będą równie dobre Quote
Billa Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 A ja polecam jeszcze jedną stronkę z której sama dużo się nauczyłam: (a w zasadzie 2) www.anana.w.pl www.huskyzone.w.pl Mam nadzieję że właścicielki tych stron niepogniewją sie jak je tu zaprezętuje :D Quote
ETM Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 I nie wiem, czy przedmowcy wspomnieli- nie przejmowac sie wynikami. 8) Quote
Śnieżna-Rakieta Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 To może, ja też polecę jeszcze jedną stronę. :D http://www.ols.vectranet.pl/~husky/jakwyst.htm Quote
Paulina87 Posted January 25, 2005 Author Posted January 25, 2005 Dziękuje wszystkim którzy starają się mi pomóc i tym co jeszcze dorzucą swoje trzy grosze :wink: do tego tematu :P Quote
Recommended Posts