NatiiDzeki Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Cześć ! ;) Własnie od niedawna mam pieska shih tzu dostałam go na urodziny , :loveu: no i kupiłam mu rózne szczotki , grzebyki i kokardki i takie tam inne , no i własnie chcę się was poradzić ile razy dziennie go czesać , co ile go kąpac ( piesek ma 4 miesiące) jakich szamponów używać itp jeżeli ktoś ma pieska tej rasy to informacje i porady mile widziane :lol: Quote
marta23t Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 czesać najlepiej codziennie:cool3: szczeniak nauczy się grzecznego siedzenia na kolankach lub stole podczas zbiegów pielęgnacyjnych. jeśli pieska nie przyzwyczaisz będzie potem ciężko:shake: później można to czesanie ,,ograniczyć,,.. wszystko zależy jak psa czeszesz. jeśli poświęcisz temu więcej czasu i zrobisz to bardzo starannie możesz pieska czesać rzadziej / ja czesałam jak miała długie włoski co 3 dni lub raz w tygodniu:oops:- brak czasu...no i filców nie było:eviltong:/. warto zaopatrzyć się w dobry szampon i odżywkę-dzięki temu piesek się nie brudzi aż tak bardzo i łatwiej rozczesuje. polecam też spraye do rozczesywania- spryskany włos łatwiej się czesze i zapobiega filcowaniu. no i grzebyk i szczotka odpowiednie. grzebień najlepiej jeden z rzadko rozstawionymi zębami i drugi gęsty do starannego-dokładnego czesania. do tego metalowa szczotka z zakrzywionymi ząbkami / mówię na to ,,zgrzebełko,, - nie wiem jak fachowo się nazywa:oops:/. i pamiętaj żeby uczyć od małego mycia oczku i czyszczenia ząbków:evil_lol: aha moją kąpię raz w tygodniu czasem co 10 dni / dzięki temu włos jest czysty, lepiej się czesze/. co do kosmetyków mam teraz szampon i odżywkę Hery-moim psom służy ale z kosmetykami jest tak, że dla każdego psa indywidualnie należy dopasować kosmetyki wiec jeśli spróbujesz kilku różnych to zauważysz co dla Twojego pieska jest najlepsze. i koniecznie odżywka-dopiero dzięki mojej kochanej psiej Fryzjerce nauczyłam się ,że bez odżywki ani rusz. Quote
NatiiDzeki Posted May 6, 2009 Author Posted May 6, 2009 Dzięki Ci bardzo ^^ :D a jeszcze mam takie pytanko - ktoś mi powiedział że jakaś szczotka bez kulek jest najlepsza .... to prawda ??? :] Quote
Talagia Posted May 10, 2009 Posted May 10, 2009 to zalezy ;) Szczotka bez kulek uzywana przez malo doswiadczona osobe, moze podrapać psa. Ale z drugiej strony plastikowe kulki powodują elektryzowanie się włosa i jego kołtunienie... :roll: Quote
NatiiDzeki Posted May 10, 2009 Author Posted May 10, 2009 To jaką mam czesać , bo juz nie wiem ... :/ Quote
Talagia Posted May 10, 2009 Posted May 10, 2009 Ja osobiscie jestem zwolenniczka czesania metalowym (100% bez plastikowej raczki czy cos) grzebieniem + spray ulatwiajacy rozszesywanie wlosa, zeby nic nie wytargac ;) Ale myśle, ze wlasciciele shih tzu wiedza najlepiej :evil_lol: Quote
Recommended Posts