Jagoda Posted May 28, 2003 Posted May 28, 2003 Drache, serdeczne dzięki :D , nie miałam o tym pojęcia. Mam nadzieję, ze trafi mi się rozgarnięty hodowca :D Quote
Ania i Salma Posted August 30, 2003 Posted August 30, 2003 Myślę nad kupnem kolejnego dalmatyńca, tym razem z Wlk Brytanii. Jak to jest ze sprowadzeniem szczeniaka z tego kraju ? Quote
czikot Posted November 8, 2003 Posted November 8, 2003 Odnawiam temat myślę ,że część osób które wtedy chciały się dowiedzieć coś na temat sprowadzania pieska z zagranicy już mogą powiedzieć coś więcej. To jak jest z import. szczeniaczka np. z Czech? Wystarczy przy wyjeździe : 1.tylko zaświadczenie od weta oraz metryka i już w Polsce oczekiwać na przesłanie rodowodu czeskiego celem nostryfikacji? czy 2.zaświadczenie od weta ,metryke oraz tzw.pedigree export i dalej już się my martwimy o nostryfikację u nas ,czy może jeszcze inaczej? Myślę ,że pomożecie :D Pozdrawiam :D Quote
dixie_s Posted November 11, 2003 Posted November 11, 2003 Na pewno musisz miec ksiazeczke zdrowia i zaswiadczenie od weta. Metryki nie mozesz miec rownoczesnie z rodowodem, poniewaz to metryka jest potrzebna do wyrobienia rodowodu. Hodowca musi zlozyc w swoim zwiazku kynologicznym metryke w celu wyrobienia export pedigree - czyli rodowodu miedzynarodowego. Wazne - na granicy nie trzeba koniecznie miec rodowodu! Rodowod to dokument potwierdzajacy rasowosc psa, a nie wymagany przez celnikow. Gdy dostaniesz rodowod miedzynarodowy, idziesz z nim do oddzialu i skladasz go w celu nostryfikacji. Quote
Sajko Posted November 12, 2003 Posted November 12, 2003 Najlepiej tez wziac od hodowcy xero rodowodu rodzicow, czesto baaardzo przyspiesza procedure nostryfikacji... :wink: Quote
Agasia Posted November 13, 2003 Posted November 13, 2003 Mnie tez import psiaka dosc interesuje ;) Chcialabym w przyszlosci importowac Czecha (beagle)....a moze i Czeszke :P Quote
Recommended Posts