Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem z Katowic,ale niestety do Związku nie naleze.Planuje jednak kupno owczarka z hodowli,której własciciel jest w Związku w Bytomiu(miasto praktycznie obok).Może jakoś mogę jego zapytac o pomoc?Chyba ze sama mogę tez coś zrobic,mieszkam blisko siedziby związku,ale nie wiem czy cos wskóram skoro do niego nie naleze :roll: ??

Posted

Martussia83, a możesz zadzwonić do ZK, albo pójść i spytać się, co trzeba zrobić, jeśli dowiedziało się o łamaniu regulaminu ZK przez hodowcę?

Posted

Przede wszystkim trzeba mieć świadka "przestępstwa", czyli osobę, która nabyła od danej osoby szczeniaka bez metryki. I ta osoba musi złożyć zeznanie przed sądem koleżeńskim.

Posted

bachar napisał(a):
Przede wszystkim trzeba mieć świadka "przestępstwa", czyli osobę, która nabyła od danej osoby szczeniaka bez metryki. I ta osoba musi złożyć zeznanie przed sądem koleżeńskim.

No to kicha. :(

Posted

Jasne że mogę.Zrobię to jutro.Zapytać tylko o to czy podawać konkretne szczegóły sprawy(że szczenie bez metryki itd)??

No właśnie.Wątpie czy to sie uda :roll:

Posted

AdamAgata tu naprawde nie chodzi tylko o Waszą sytuację.Rozumiem Was doskonale-sama bardzo przywiązałam sie do psiaka znajdki chociaż planuje kupno rasowego.Miłość nie wybiera :wink:
Jest jednak bardzo wiele ludzi którzy nie znają sie na psach,przepisach itd i taka właśnie hodowczyni moze im wcisnąć pieska chorego albo np za malego albo z krycia matki synem :o :o co też sie zdarza-wiem bo dzwonie po hodowlach i pseudo hodowlach i ludzie mówią bez ogródek :evil: kto jest "reproduktorem".A później wyrastają pieski bojaźliwe,z dysplazją albo agresywne i w końcu dołączają do swoich braci w schroniskach niestety :cry: :cry:

Pozdrawiam :)

Posted

Dopiero teraz odkrylam, ze powstał ten temat, więc wklejam to co napisałam już wczesniej.....
Chodzi mi o pewien, o ile słyszałam praktykowany proceder, dotyczy to w szczegolnosci modnych, popularnych ras....

Hodowca, a raczej producent szczeniąt sprzedaje szczeniaki a bywa, że i cały miot handlarzowi. Handlarz odbiera szczeniaki z ksiązeczkami zdrowia, często metryki nie sa mu wcale potrzebne, a te jako cenny dokument zostaja w hodowli.
Po co? Metryke mozna wykorzystac na rozne sposoby - mozna sprzedawac szczeniaki z rownoleglego nielegalnego miotu jako szczeniaki papierowe. Wystarczy je odpowiednio wytatuowac. Po drugie można użyć taką metrykę do wyrobienia rodowodu i wystawiania innej suki. Po trzecie można z inna suka (np z niewyraznym tatuazem, zreszta malo kto u nas na wystawach sprawdza tatuaz) zrobic uprawnienia hodowlane dwa razy - raz z jej własnymi dokumentami, za drugim razem uzywając do tego tej zachowanej po szczeniaku metryki i potem bedzie mozna ją mnozyc co cieczke - używając do tego jej własnych dokumentow oraz tych lewych - czysty interes z jednej suki ma się dwa papierowe mioty rocznie.....
0X :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: 0X

Mam wrażenie, że hodowla w której najpierw kradną szczeniaki, a potem można w niej nabyc 6tygodniowego malucha bez metryki - śmierdzi.... Może warto by ją prześwietlic?
Chociaż doświadczenie uczy, ze osoby które robią przekręty bardzo dbaja o zacieranie śladow :evil:

Posted

Posłuchajcie, bo ja się zastanawiem, czy ta hodowla na pewno jest zarejestrowana w oddziale w Katowicach?
Bo Abra chyba miała literkę H na końcu, czyli Kielce?

Posted

bachar napisał(a):
Jest zarejestrowana w Katowicach, a literka była na początku.

Acha, to nie muszę zmieniać tytułu.
Czy można coś z tym fantem zrobić, jeśli AdamAgata nie zdecydują się (na razie nie wiedzą jak postąpią) świadczyć?
Może Martussia się dowie, czy są jakieś szanse...

Posted

Jak pomyślę, że faktycznie robi się takie przekrety to aż człowieka krew zalewa!!! :evil: Jak można tak suki exploatować??? Co cieczkę? Niech taka baba rodzi dzieci co 9 miesiecy...wrrr....

Tak tego zostawić nie można..tylko czy w naszym pięknym kraju da się kogokolwiek pociągnąc do jakiejkolwiek odpoweidzialnosci?

Posted

[quote name='martussia83']No właśnie...mam coś robić czy nie?Bo jak już pójdę to moze z tego niezła zadyma być.A jeśli się okaze ze babka niewinna jest?Co robić?
Niewinna to ona nie jest, bo ktoś przyjechał do jej hodowli po psa, a ona sprzedała mu szczeniaczka bez metryki.
Martussia, chodzi o to, abyś zapytała się, co można zrobić w takiej sytuacji, jeśli nie ma bezpośrednich świadków. Nie musisz od razu podawać nazwy hodowli.
Dziwi mnie tylko, że tak mało "owczarkarzy" zaangażowało się w ten temat :o

Posted

Zawsze można (i napewno to doradzą) złożyć pismo do rzecznika sądu koleżeńskiego. Jednak tak samo można byłoby pójść do prokuratora i oskarżyć sąsiada o włamanie do swojego mieszkania (przepraszam za porównanie, ale tak mi się nasunęło). Bez dowodów (świadków) sprawa zostanie poprostu umożona.

Posted

wklejam tu wypowiedx jaka zostala zamieszczona na innym forum psim a dotyczy tego wątku, tam tez rozgorzała dyskusja

--------------------------------------------------------------------------------------
Owa PANI HODOWCZYNI już dawno postępowała nieuczciwie.Zarejestrowała w ZOND sukę- Omegę z nad strumyka,którą wystawiała na wiosennej i jesiennej wystawie organizowanej przez ZOND w roku 2000 i w tym samym roku owa suka była wystawiona na wystawie ZK w Chorzowie dn.17 09 2000r.Następnie 12 05 2002 wystawiona zostaje znowu na wystawie ZOND.Na tej wystawie PANI HODOWCZYNI sprzedawała szczenięta po tej suce z metrykami ZK.Na szczęście do ZOND PANI HODOWCZYNI już nie należy.

Posted

[quote name='mch']wystawiała na wiosennej i jesiennej wystawie organizowanej przez ZOND
Proszę oświećcie mnie, co to jest ZOND?
Rozumiem, że jak się wystawia w ZOND to nie można w ZK?
Przepraszam owczarkarzy, po prostu nie znam się na tej rasie.