Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój Leoś w końcu otrzymał taką diagnozę 8)
czy wiecie co to jest?
i jak dalej sie to bedzie rozwijać?

oczywiście mamy ustalone leczenie, ale jako osóbka anty- medyczna, po raz pierwszy spotkałam sie z taką nazwą :o
czy ktos miał takie doswiadczenia 8)

Posted

Tsode... Ja ponad 4 miesiące walczyłam z tym cholerstwem. Diana miała stan zapalny jelit. Zwłaszcza grube szwankowało. Do tej pory pani dr nie jest 100% pewna jakie było podłoże choroby (było spore podejrzenie, że autoimmunologiczne). Za 2 tygodnie idziemy na badanie kontrolne - mam nadzieję, że kupa będzie idealna :)

A jaka była terapia? Przede wszystkim zmiana karmy na weterynaryjną - Royal Canin Sensitivity, a także długa kuracja metronidazolem. Odpukać udało się :D

Na pocieszenie. Równie dobrze może okazać się, że u Ciebie leczenie pójdzie szybko, łatwo i przyjemnie. Wiele zależy od stanu zaawansowania schorzenia.

Kiedy zaczęły pojawiać się pierwsze objawy? I jak dokładnie wyglądały?

Posted

Godelaine,
my wróciliśmy wczoraj od weta - na razie nie ma jeszcze wszystkich wyników
Nero, ma 1,5 roku,cierpni na chroniczny brak apetytu i miał często rozwolnienie, ale dotychczasowi weci to olewali
dopiero hodowczyni poleciła mi Pania Renate z Gliwic -Sosnicy i ona zrobiła badania krwi i kupy
na razie dostał mertonidazol, a reszta po wynikach
a karme polecono mi Hill'sa I/D i chyba kupię w necie, bo w okolicznych lecznicach jej nie sprowadzają

mam nadzieję, że wyniki Twojego malucha będą OK

Posted

Ada, Arima - ależ macie godziny pytań :o

Nero ma problemy z jelitami - stąd niejadek i rozwolnienia.
I oczywiście Kaja nadała mi wetkę, która go będzie leczyć.
Na razie - czekamy na resztę wyników.

Posted

No więc,
na podst. badań - serce, wątroba, ogólnie krew i OB - w porządku

natomiast pies ma obnizony poziom białka i podwyższoną diastazę
i wetka na razie nie potrafi stwierdzić, czy to ma podłoże autoimmunologiczne, czy autoagresji

zwariuję, nic nie rozumiem

powiedzcie mi gdzie szukać jakichś ludzkich wyjaśnień :o

Posted

Chciałam zapytać jaka w końcu jest diagnoza? Moja sunia tez ma wieczne problemy z kupami. Miała robione tez badanie krwi i kupy na trawienie. Ostatnie badanie wykazało, że ma właśnie niskie białko we krwi (5,1) i niską almylazę (274). pani wet powiedziała, że przejdziemy chyba na karme dla "jelitowców". jednak czytajac ten temat zastanawiam się czy zmiana karmy ma sens i czy wystarczy??

Posted

tsode napisał(a):
powiedzcie mi gdzie szukać jakichś ludzkich wyjaśnień :o

Tsode, najlepiej jak dokładnie wypytasz weta. Umów się z nią, ale nie tak, żeby za drzwiami przytupywał następny pacjent, tylko na spokojnie niech Ci wytłumaczy.

Posted

Ada, masz racje ale do wetki mam ponad 50km i jestem w kontakcie telefonicznym, a powiedziała, że po 2 tyg brania tabletek ponowimy badania i wtedy zobaczymy co jest grane i co można wykluczyć.

Ana, z tego co się dowiedziałam, to dieta jest istotna - ale leczenie również.
Pies dostał metronidazol 2 x d i powinien być na diecie jelitowej -
odpowiednia karma lub ryz z bardzo chudym mięsem.
Karmę będę mieć za 2 dni ale 5 dni brania tabletek już 'związało' kupę.
Może powinnaś zasugerowac wetce leczenie, bo ja u dotychczasowych jak gadałam to jak grochem o ścianę.

Posted

Bardzo Ci Tsode wspólczuję, że Neruś choruje, ale wszystko będzie dobrze zobaczysz.
Alf też mial straszne biegunki, ale okazalo się, że przyczyną byla lamblia gardia, bardzo dlugo leczyliśmy i zaczynaliśmy od karmy weterynaryjnej Royal Canin. W Warszawie jest jej pelno, więc jak masz klopoty z kupieniem to powiedz, kupie i wyslę Ci pocztą, albo pociągiem (będzie szybciej). Po tej karmie i lekach od razu się polepszylo. My tez początkowo chodziliśmy do lekarza, który faszerowal go tylko antybiotykami i dlatego zmienialam kliniki jak rękawiczki, a teraz od pól roku chodzimy tylko do jednej. Bardzo dobrzy lekarze,wszystko mi tlumaczą i mają dobre podejście.
Trzymam bardzo mocno kciuki :wink:

Posted

Alfik, wielkie dzięki :D
ale zamówiłam już Hill'sa, mam nadzieję, że szybko dotrze.

A w przypadku Neruchy, najtrudniej będzie znależć przyczyny, ale zobaczymy.
Nasi weci są beznadziejni, większe kliniki są nastawione wyłącznie na operacje a w małych to jest metodą prób i błędów.
Ale na szczęscie jest Kaja, która okazała się niezastapiona również w tym przypadku.
:P

Posted

No Kaja jest nieoceniona :D ..Mi tez zawsze radzi co mam zrobic ze swoim urwiskiem-chcialabym zeby moj hodoffca tak czasem sie zainteresowal :evil: ...Mam nadzieje,ze nigdy go nie spotkam na wystawach-bo nie wiem jakby sie skonczyla taka konfrontacja :evilbat: