Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z tego co wiem i widziałem - sędziował szorstkowłose jamniki w łodzi - wiekszość klas wygrywały psy duńskie niestety nie zawsze były to psy które zasługiwały na wygraną. Stosował cała skale ocen posypały się nie do oceny , dostateczne, db, bdb i niewielka ilość doskonałych. Niestety większość wystawcow i obserwujacych to sędziów zadziwiała ocena tego pana w szczególności wygrywajace psy z jego kraju!
Takze moim zdaniem nie polecam ale nadmieniam to jest tylko moja opinia. Chyba ze ktos ma podobną....

Posted

Nie będę komentować szczegółowo , ale już głośno na forach o łódzkim skandalu.:angryy: Najgorzej było, gdy weszły jamniki - standarty szorstkowłose ( na 24 zgłoszonych aż 8 duńskich od dwóch hodowczyń - nie pamiętam w Łodzi nigdy takiej ilości duńskich jamników szorstkowłosych a oglądam wystawy od lat ). W większości wygrały oczywiście u " swego sędziego " prawie wszystko, mimo średniej klasy i nie najlepszego ruchu. Posłuchałam obserwujących ocenianie sędziów polskich i słowackich od jamników. Byli zaskoczeni i oburzeni ( Np cytat : " Do cholery, co ten Duńczyk wyprawia..." ).Tak to jest, gdy zaprasza się nieznanego za to " układowego" sędziego z zagranicy, który przyjeżdża ze ekipą jamników i znajomych dwóch hodowczyń .Np, taki szczegół : parę razy sędzia POUL ORNEMARK po ocenie poklepywał po plecach wystawiającą Dunkę - istny cyrk.
Można się tylko śmiać, choć trudno pogodzić się z jawną dyskryminacją. Gdyby Duńczyk ogólnie oceniał surowo, no to trudno, ale nagradzanie głównie średniej kasy duńskich psów to już skandal. Ponadto bardzo przeciagał ocenianie i robił przerwy. Spóżnienie doszło do 3 godzin, co zdenerwowało także łódzkich organizatorów wystawy.
Na marginesie dodaję, że nie piszę tego z zemsty za ocenę. Mój jamnik wśród wielu ocen dostatecznych , dobrych i dyskwalifikacjach oceniony został bardzo dobrze. To nie zmienia mego zdania o tendencyjnym sędziowaniu Duńczyka. Mamy wszyscy nadzieję, że ten pan nigdy juz nie będzie zapraszany do Polski.:diabloti::diabloti::diabloti: