Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Dzisiaj dostałem 8 miesięczną amstafkę. I problem polega na tym, że jak założe jej smycz i chcę wyjść z nią na pole to ona się kładzie i leży tak dopóki nie zdejmę smyczy. A jak już zdołam ją namówić do przekroczenia progu to widzi windę i to samo - kładzie się i leży. Z ulicą też jest problem, przed południem gdy odbierałem pieska to położył mi się na przejściu dla pieszych i nie chciał iść dalej.
Smakołyki nie działają.

Tak więc podsumuję:
-Nie chcę przejść przez ulicę
-Nie chcę wejść do windy

Co mam robić? Doradzi mi ktoś coś?
Dodam, że u poprzednich właścicieli chodziła na smyczy.
Jest to mój pierwszy pies.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Posted

Witam!
Myślę,że to jest związane ze stresem i dlatego tu zwykłe smakołyki nie pomogą ponieważ w stresie pies ich nie przyjmie. Przerabiałam coś podobnego , otóż mój czteromiesięczny piesio nie chciał chodzić w miejsca nie znane, do tego stopnia,że nawet problem był wtedy ,gdy chciałam iść po drugiej stronie ulicy, którą nie akceptował. To był koszmar ale pomogły ćwiczenia np.odwracanie uwagi zabawką i biegiem wtedy nie zdążył się zorientować. Dużo było pochwał okazywania cierpliwości i tak to przezwycięzyliśmy ten problem. A jeśli chodzi o smakołyki muszą być wyjątkowe, nie jakieś chrupki, które dostaje na codzień,spróbuj kiełbaskę, ser lub rybę.
Życzę powodzenia i wytrwałości, z pewnością się uda, ale nigdy się nie denerwuj na psa. Powodzenia Jola i Wigor.

Posted

Mogą być też miękkie smaczki, wręcz hm ciekłe lub półpłynne - mielone mięso, przepuszczone przez blender mięso na papkę, pasztet, rozgnieciony tuńczyk.
Ewentualnie wet - jeżeli coś niepokoi bardzo, a ja panikara jestem:oops: