LSDisland Posted May 3, 2009 Posted May 3, 2009 Witam Dzisiaj dostałem 8 miesięczną amstafkę. I problem polega na tym, że jak założe jej smycz i chcę wyjść z nią na pole to ona się kładzie i leży tak dopóki nie zdejmę smyczy. A jak już zdołam ją namówić do przekroczenia progu to widzi windę i to samo - kładzie się i leży. Z ulicą też jest problem, przed południem gdy odbierałem pieska to położył mi się na przejściu dla pieszych i nie chciał iść dalej. Smakołyki nie działają. Tak więc podsumuję: -Nie chcę przejść przez ulicę -Nie chcę wejść do windy Co mam robić? Doradzi mi ktoś coś? Dodam, że u poprzednich właścicieli chodziła na smyczy. Jest to mój pierwszy pies. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Quote
jolawigor Posted May 3, 2009 Posted May 3, 2009 Witam! Myślę,że to jest związane ze stresem i dlatego tu zwykłe smakołyki nie pomogą ponieważ w stresie pies ich nie przyjmie. Przerabiałam coś podobnego , otóż mój czteromiesięczny piesio nie chciał chodzić w miejsca nie znane, do tego stopnia,że nawet problem był wtedy ,gdy chciałam iść po drugiej stronie ulicy, którą nie akceptował. To był koszmar ale pomogły ćwiczenia np.odwracanie uwagi zabawką i biegiem wtedy nie zdążył się zorientować. Dużo było pochwał okazywania cierpliwości i tak to przezwycięzyliśmy ten problem. A jeśli chodzi o smakołyki muszą być wyjątkowe, nie jakieś chrupki, które dostaje na codzień,spróbuj kiełbaskę, ser lub rybę. Życzę powodzenia i wytrwałości, z pewnością się uda, ale nigdy się nie denerwuj na psa. Powodzenia Jola i Wigor. Quote
WŁADCZYNI Posted May 3, 2009 Posted May 3, 2009 Mogą być też miękkie smaczki, wręcz hm ciekłe lub półpłynne - mielone mięso, przepuszczone przez blender mięso na papkę, pasztet, rozgnieciony tuńczyk. Ewentualnie wet - jeżeli coś niepokoi bardzo, a ja panikara jestem:oops: Quote
puli Posted May 3, 2009 Posted May 3, 2009 [quote name='LSDisland'] Dodam, że u poprzednich właścicieli chodziła na smyczy. Widziałeś to na własne oczy czy tylko słyszaleś? Jest to mój pierwszy pies. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Polecam Mój pies sie nie boi. - Jak pomóc psu pokonać jego lęki Quote
Recommended Posts