Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a jak stoi Rufusik finansowo, skoro kolejny miesiąc uregulowany ? Chodzi mi o saldo, bo ja jakoś cienka w obliczeniach jestem ;) choć wszystko na pierwszej stronie tak ładnie opisane :/

Posted

izulkabu napisał(a):
a jak stoi Rufusik finansowo, skoro kolejny miesiąc uregulowany ? Chodzi mi o saldo, bo ja jakoś cienka w obliczeniach jestem ;) choć wszystko na pierwszej stronie tak ładnie opisane :/

Zaraz podliczę wszystko, bo faktycznie tylko wypisuję wpłaty i opłaty, a sumy brakuje :oops:

Posted

MyrkurDagur napisał(a):
Zaraz podliczę wszystko, bo faktycznie tylko wypisuję wpłaty i opłaty, a sumy brakuje :oops:

Zrobione! ;)

Zerknijcie proszę - mam nadzieję, że wszystko się zgadza...

Posted

Przede wszystkim melduję, że od kilku dni są na moim koncie pieniążki od Agaty51 dla Rufusa - dziękuję :loveu:

Zuzliku i Marinko - dziękuję Wam za ogłoszenia :loveu: Martwi mnie tylko, że pomimo tych ogłoszeń nikt się na razie Rufusem nie zainteresował... :shake: Ale może i na niego przyjdzie kolej... nie on jeden długo na dom musiał czekać... :roll:

[quote name='izulkabu']No ślicznie podsumowane :loveu: to ja w listopadzie dorzucę do hoteliku :lol: a może już nie będzie potrzeby, bo Rufusik w nowym domku się znajdzie :razz:

Dziękuję Ci izulkabu :loveu:

[quote name='Kaja i Aza']To ja ponawiam pytanie, co z kastracja Rufusa?
Chyba nie zamierzacie go wyadoptowac niekastrowanego.

Nikt nie ma takich zamiarów... ale w sprawie adopcji nic się niestety nie dzieje... żeby chociaż ktoś zapytał, zainteresował się... a tymczasem cisza... :shake: Poza tym, zanim wydamy komukolwiek Rufusa, trzeba będzie zorganizować wizytę przedadopcyjną, a to potrwa...

Posted

chciałbym dać opiekunom Rufusa zmartwionych postawą wobec innych psów parę słów na pocieszenie
sama aoptowałam psa o potrzebie dominacji Gromka
znanego niektórym z was jako Dramek
pies jest bardzo spokojny i łagodny jednak mino że staruszek nie ma już prawie zębów po przybyciu do mnie na spacerach wdawał się w utarczki z każdym psem który przyjął jego wyzwanie
jednak czas wspólnie spędzony zaufanie i zrozumienie które udało nam się zbudować wydało wspaniały plon
Gromek wie że nie życzę sobie okazywania agresji i chwalę go za każdym razem kiedy nie zareaguje na zaczepki albo sam ominie szerokim łukiem psa którego łatwo sprowokować poza tym dużo lepiej jest odkąd chodzi bez smyczy jest pewniejszy bo inne psy biegające na naszym osiedlu luzem nie atakują go wykorzystując jego słabsza pozycję.
Myślę że zachowanie Rufusa wobec spotykanych na neutralnym terenie psów jest do naprostwania tylko jednego nie da się przeskoczyć napewno nie zniesie spokojnie drugiego psa dominującego na swoim domowym terytoium tylko z psem dyplomatycznie reaguje na jego zaczepki może się to udać.
osoba adoptująca musi mieć świadomość że to pies o chęci dominacji i odpowiednio z nim postępować zachować spokój nie krzyczeć na niego nie wpadać w panikę przy konflikcie tylko dać mu do zrozumienia że nie akceptuje takiego zachowania
mocno wierze ,że to mądry pies i zrozumie o co chodzi ale szansę ma na to pewnie dopiero w nowym domku
podzielam opinię że w dużym skupisku psów będzie zestresowany i trudno będzie mu zmienić zachowanie

Posted

Randa napisał(a):
Myrkur, zamierzamy kastrować, czy nie? A jeśli tak, to moze zacznijmy zbierać kasę.

Tak, kastrujemy Rufusa - przecież nigdy nie pisałam, że jestem temu przeciwna.
Jeśli chodzi o finanse na tę kastrację, to wyglądają one następująco:

332 zł od anonimowego darczyńcy i 200 zł od Ati.

Ale to może być mało... bo to nie tylko kastracja, ale także pobyt psa w klinice przez kilka dni, a także transport jamora.

Posted

Randa napisał(a):
A ile jeszcze brakuje?

To zależy, gdzie go będziemy kastrować... W klinice zaproponowanej przez jamora, kastracja psa wielkości Rufusa kosztuje około 450 zł (jeśli dobrze pamiętam), do tego 5 dni na obserwacji - muszę odnaleźć post, w którym podawałam dokładnie, czego dowiedziałam się od weterynarza z tej kliniki.

Posted

nie wiem, transport daleko, czy to dodatkowo Rufusa za bardzo nie zestresuje
chyba to nie najlepszy pomysł, może niech skorzystają z tego psy z bliższej okolicy
nie macie jakiśch znajomych ciotek z okolicy jamora, które znałyby dobre kliniki po niższych cenach

Posted

NamahsChild dobrze mówi.
Słuchajcie,o ile się nie mylę, to hotel Jamora jest w okolicach Warcki tak ? a to tylko ok 60 km od Warszawy, może lepiej załatwić mu kastrację na SGGW w Warszawie ? Z tego co wiem na uczelni zawsze mozna poprosic, zeby pies byl "pacjentem dydaktycznym" wtedy koszty sa sporo nizsze, bo przypadek omawiany jest na zajeciach ze studentami...... spróbujcie, tam zadzwonić,może się uda

Posted

Naa, dziękuję za tę propozycję w sprawie kastracji, ale to faktycznie byłoby za daleko... Koszty niewielkie, ale pozostałby poważny problem z transportem...

A jeśli chodzi o kliniki w Warszawie, to mam jeszcze od Ati namiary na osobę z Dogo, która może mogłaby pomóc w sprawie tej kastracji...

Odnalazłam także post, w którym podawałam informacje z tej kliniki zaproponowanej przez jamora: zabieg psa ważącego do 25 kg kosztuje 380 zł (powyżej 25 kg to już 470 zł), a doba hotelowa dla psa do 30 kg to 50-60 zł.