Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zgadzam się ze wszystkim co napisała Magdina. Państwo byli bardzo mili i szczerzy jak opowiadali o Rufusie. teraz potrzebna Rufuskowi diagnostyka i nowa buda przydałaby się. Ale się nagłaskałam Rufuska, on jest cudowny :lol:

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak sobie myślę, że ta nowa buda przydałaby się w celu edukacji chociażby sąsiadów, jak można dbać o estetykę wokół domu. A Rufus miałby piękne mieszkanko :roll:

Posted

aneta355 napisał(a):
Tak sobie myślę, że ta nowa buda przydałaby się w celu edukacji chociażby sąsiadów, jak można dbać o estetykę wokół domu. A Rufus miałby piękne mieszkanko :roll:

świetny pomysł :loveu:

Posted

Anetta i Magdina po pierwsze, to wspaniale, ze tam pojechalyscie z Myrkurkiem:Rose:. Mam teraz piekny wieczor, jak milo przeczytac takie wiesci! Rufus zadowolony, machal ogonem, a wlasciciele okazali sie byc normalnymi ludzmi. Coz bardziej milego mozna uslyszec? Lza zakrecila mi sie w oku ... jednak zdarza sie cos dobrego na tym podlym swiecie.

Pomysl z wizyta weterynarza jak najbardziej popieram. Z nowa buda oczywiscie tez, przeciez to Rufusa nowy dom, niech wejdzie z jakims dobytkiem w swoje nowo rozpoczete zycie.

Myrkurku, dziekuje Ci za wklad Twojej pracy i za zaangazowanie w sprawe Rufusa. Odwalilas kawal dobrej roboty. W poniedzialek dosle 100 zlotych, ktore zabralysmy Rufusowi na poczet Logana.

Pozdrawiam i sciskam Cioteczki. Ciotka Freya.

Posted

[quote name='Freya73']Myrkurku, dziekuje Ci za wklad Twojej pracy i za zaangazowanie w sprawe Rufusa. Odwalilas kawal dobrej roboty. W poniedzialek dosle 100 zlotych, ktore zabralysmy Rufusowi na poczet Logana.
Pozdrawiam i sciskam Cioteczki. Ciotka Freya.
:loveu: , piekny gest w kieruku Rufuska, widac że ten psiak leży Ci wyjątkowo na sercu. Z resztą nam też.
Wiadomosci na prawdę dobre, ale mam pytanie czy ten domek to ten sam co oglądałaś Myrkurku za pierwszym razem z daleka????? który wzbudził w nas tyle wątpliwości ??? czy wtedy adres był nie kompletny????
Odnosnie biegunki ( wiem , że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale ja swojemu psu oprócz leków daję gotowany ryż z wątróbką i oczywiście 'węgiel':evil_lol:. Może by pomogło???
Dziękuję wszystkim cioteczkom za wizytę u Rufuska :buzi:

Posted

Wspaniałe jesteście, dziewczyny :loveu::loveu::loveu:. Z całej Waszej relacji najbardziej podoba mi się, że Rufus przywiązany jest do nowych Państwa. Pies nie kłamie, jego zachowanie zawsze prawdę powie.
I - z ciekawością - przyłączam sie do pytania - to naprawdę był ten sam adres?

Posted

Witajcie Cioteczki i przepraszam, że dopiero teraz jestem. Ale widzę, że Aneta i Magdina napisały już sporo od siebie. Jeszcze raz dziękuję Wam za wsparcie :loveu::loveu::loveu:

Jeśli chodzi o sam dom - tak, to ten który widziałam wcześniej. I rzeczywiście jest tam jakiś mało urodziwy garaż. Podwórko nie jest może najpiękniejsze, ale z tyłu Państwo mają ogród i tam Rufus biega, gdy jest wypuszczany z kojca.

Co do samych ludzi - rozmawiałyśmy ze starszym małżeństwem. Oprócz nich na podwórku byli jeszcze inni ludzie - może syn z żoną, jakieś dziecko i ktoś jeszcze. Prawdą jest, iż z rozmowy z Państwem można było wyczuć, że zależy im na Rufusie. Opowiadali o tym, jak mu gotują, mówili, że bardzo się do niego przywiązali. Nowi właściciele Rufusa są jak najbardziej w porządku.

Kolejna sprawa - trwająca już dwa miesiące biegunka Rufusa. Tak sobie myślę, iż Pan z przytuliska popełnił niestety błąd wydając chorego psa, a powinien poważniej potraktować tę dolegliwość. Tymczasem ciągle powtarzał mi, że to wynik wygłodzenie. Gdy miałam go zabrać do Naa, powiedział, że Rufus miał biegunkę, ale już jest lepiej, i że pies dojdzie do siebie. Jak widać nie doszedł... Teraz muszę jakiegoś weterynarza załatwić, który zrobi mu dokładne badania, a nie będzie podawał kolejnych leków.

Teraz sprawa budy i kojca... Niestety, ta buda nie wygląda najlepiej (według Pana z przytuliska była solidna :cool1:) i jeszcze łańcuch, fakt - długi i cieńki, ale trochę mnie to wszystko zmartwiło... Przy czym, gdy dłużej porozmawiałyśmy z tym Państwem, zrozumiałam, że Rufus jest u dobrych ludzi.

Opowieść o Rufusie będzie trwać nadal - przede wszystkim trzeba załatwić weterynarza - dzisiaj to uczynię. Następna sprawa - buda - trzeba zakupić Rufusowi nową. I tak się teraz zastanawiam... a gdyby zamienić ten łańcuch na jakiś solidny smyczo-sznurek? Rozumiem, że chodzą ludzie, brama otwarta i Rufus musi być przypięty, ale niech może będzie przypięty na czymś innym. (Mój sądziad ma owczarka południoworosyjskiego i on zazwyczaj biega po sporym terenie, ale czasem ten Pan przypina go przy budzie i używa czegoś w rodzaju sznurka i choć psiak czasem mocno ciągnie, to wszystko się trzyma...)

Na koniec dodam, iż Rufus rzeczywiście wydaje się być szczęśliwy - macha ogonem, skacze, jest wesoły.

Posted

Myrkurku...wypunktowałaś wszystkie moje wątpliwości.
Czytałam sprawozdanie z wizyty u Rufuska już wczoraj i niezmiernie cieszyłam się,że ludzie,u których jest pokochali go i pozwolili się mu pokochać!Nawet mimo braków Rufus może być u nich szczęśliwy...naprawdę szczęśliwy.
Jednak zaniepokoiło mnie to o czym piszesz-biegunka,łańcuch,buda.
Jeśli możemy coś dla smyka jeszcze zrobić,to zróbmy to!
A jeśli jeszcze da się z ludźmi pogadać,to jeszcze lepiej!Nie zawsze wszyscy patrzą na psy tak jak my,a nie znaczy to wcale,że im nie zależy,czy nie kochają!Rozmowa,pokazanie losu(uwiązany i zagłodzony!) może przynieść więcej dobrego niż pouczenia i strofowanie.Możecie im też pokazać zdjęcia Rufusa po zabraniu...ludzie o czułych sercach jeszcze bardziej pokochają psa!

Teraz rzeczywiście najważniejsze,to szybko dobrze zdiagnozować przyczyny tej notorycznej biegunki i skutecznie wyleczyć Rufusa.
Myrkurku,porozmawiaj z sąsiadem nt,tej linki,albo zajdz do sklepu alpinistycznego i tam znajdziesz cieńkie i bardzo mocne!Ja taką linkę mam jako smycz dla moich beniów...nie mają szansy zerwać:evil_lol:,a jej średnica ledwie 5mm!

Nie przenoś też jeszcze wątku do Ma dom...a jeśli będziesz musiała,to jest dział Ma dom,ale potrzebuje wsparcia(jakoś tak!) i tu bardziej kwalifikuje się sytuacja Rufusa.

Dziękuję,że zajechałyście do Rufuska!Już mi lżej,bo widzę,że żadna z nas nie odpuściła !Rufus wart zainteresowania!:loveu:

Posted

aneta355 napisał(a):
Właśnie, przecież ja też mam taką linkę. Nie wiele kosztuje. Podpowiedzcie mi ile metrów mam kupić. To kupię i wyślę :roll:

Mniej więcej tyle, ile miał ten łańcuch, plus jakiś zapas. A na oko to byłoby... no właśnie nie jestem pewna :oops:

Posted

Kamien z serca :lol: !
Nawet, jesli Rufusek jest uwiazany, to i tak jego zycie jest o niebo wspanialsze od tego, ktore mial..... Dobrze, ze w ogole bude i lancuch zna, bo najgorzej, gdy psiak mieszkajacy w domu, kochajacy i rozpieszczany, mimo ze np duzych gabarytow.... z roznych przyczyn losowych trafi do schroniskla...... Zostaje zaadoptowany i .... trafia do budy, ktorej zupelnie nie zna ....... :-(.... to jest nieszczescie.....:-(
( u mnie jest teraz Semir... mix boksia/labradora .... i jestem pewna, ze kiedys byl czyims ukochanym pieszczoszkiem.... a u mnie musi byc w budce i kojcu :shake:.... serce mi sie kraje, kiedy po kilkugodzinnej wolnosci w ogrodzie, musze go zamykac....:-(... a on patrzy na mnie, jakby pytal : " dlaczego mnie zamykasz ? ... czy bylem niegrzeczny ? ....a to najgrzeczniejszy piesio pod sloncem i taka przylepa kochana :placz:..... )
Dziewczyny, nie martwcie sie.
Z opisu widac, ze Rufusek jest szczesliwy :lol:.

A co do biegunki..... koniecznie potrzebne wyniki pod wzgledem enzymow trzustkowych i watrobowych. Wtedy bedzie konieczna specjalistyczna karma.
I to niestety tez z wlasnego doswiadczenia wiem :shake:.
Od ponad 2 lat mam tymczasowiczke Kasie, ON-ke bez lapki. Byla , jak Rufus ... zaglodzona koszmarnie :-(... wazyla 14,5 kg ! ! ! I mimo, ze trzustka i watroba OK, to Kasia nie przyswaja po prostu niczego !
Jej organizm "nie nauczyl sie" normalnego jedzenia .....To tzw. "zespol uposledzonego wchlaniania" . Kasia moze jesc wylacznie Royal Canin Intestinal lub Eukanube Intestinal.
Byc moze, ze i u Rufusa jest podobna sytuacja :roll:.

Posted

zuzlikowa ma rację, jak będziecie jechać następnym razem, to weźcie ze sobą pierwsze zdjęcia Rufusa i pokażcie obecnym właścicielom.Dobrze,że mamy takie info z nowego domku Rufusa, tylko ta biegunka, buda i łańcuch wymagają koniecznie Waszej "interwencji".Powodzenia:loveu:

Posted

[quote name='zuzlikowa']Jeśli możemy coś dla smyka jeszcze zrobić,to zróbmy to!

Cieszę się, że tak piszesz zuzliku.

[quote name='zuzlikowa']A jeśli jeszcze da się z ludźmi pogadać,to jeszcze lepiej!Nie zawsze wszyscy patrzą na psy tak jak my,a nie znaczy to wcale,że im nie zależy,czy nie kochają!Rozmowa,pokazanie losu(uwiązany i zagłodzony!) może przynieść więcej dobrego niż pouczenia i strofowanie.Możecie im też pokazać zdjęcia Rufusa po zabraniu...ludzie o czułych sercach jeszcze bardziej pokochają psa!

Nowy Pan powiedział nam, iż nie wiedział o tym, że Rufus był głodzony - o ile dobrze pamiętam. Troszkę dziwi mnie, że Pan z przytuliska nie opowiedział mu jego historii...

To prawda, nie wszyscy patrzą na psy, tak jak my... czasem ciężko mi się z tym pogodzić... A nowi właściciele Rufusa to dobrzy ludzie, tylko pewne sprawy widzą inaczej... buda, łańcuch - dla nas to zło :roll:

[quote name='zuzlikowa']Teraz rzeczywiście najważniejsze,to szybko dobrze zdiagnozować przyczyny tej notorycznej biegunki i skutecznie wyleczyć Rufusa.

Mam nadzieję, że wieczorem będę mogła przekazać Wam jakieś wiadomości w sprawie weterynarza.

[quote name='zuzlikowa']Nie przenoś też jeszcze wątku do Ma dom...a jeśli będziesz musiała,to jest dział Ma dom,ale potrzebuje wsparcia(jakoś tak!) i tu bardziej kwalifikuje się sytuacja Rufusa.

Zapomniała o tym przenoszeniu wątków... Ale faktycznie samo "ma dom" tu nie wystarczy :roll:

[quote name='zuzlikowa']Dziękuję,że zajechałyście do Rufuska!Już mi lżej,bo widzę,że żadna z nas nie odpuściła !Rufus wart zainteresowania!:loveu:

Oj wart! Cały czas po głowie mi chodzi... Zasypiałam myśląc o nim i obudziłam się z myślą o nim.

Posted

zachary napisał(a):
zuzlikowa ma rację, jak będziecie jechać następnym razem, to weźcie ze sobą pierwsze zdjęcia Rufusa i pokażcie obecnym właścicielom.Dobrze,że mamy takie info z nowego domku Rufusa, tylko ta biegunka, buda i łańcuch wymagają koniecznie Waszej "interwencji".Powodzenia:loveu:

Mam nadzieję, że w miarę szybko uda się to wszystko załatwić... Tak abyśmy mogły być spokojne o naszego Rufusa.

Posted

[quote name='zuziaM']
A co do biegunki..... koniecznie potrzebne wyniki pod wzgledem enzymow trzustkowych i watrobowych. Wtedy bedzie konieczna specjalistyczna karma.
I to niestety tez z wlasnego doswiadczenia wiem :shake:.
Od ponad 2 lat mam tymczasowiczke Kasie, ON-ke bez lapki. Byla , jak Rufus ... zaglodzona koszmarnie :-(... wazyla 14,5 kg ! ! ! I mimo, ze trzustka i watroba OK, to Kasia nie przyswaja po prostu niczego !
Jej organizm "nie nauczyl sie" normalnego jedzenia .....To tzw. "zespol uposledzonego wchlaniania" . Kasia moze jesc wylacznie Royal Canin Intestinal lub Eukanube Intestinal.
Byc moze, ze i u Rufusa jest podobna sytuacja :roll:.

Dziękuję za te informacje zuziaM. Boję się tylko, że jeśli Rufus będzie mógł jeść tylko jeden pokarm - tego typu karmę, to będzie to dość kosztowne i nie wiem, jak ci Państwo będą się na to zapatrywać...

Posted

[quote name='MyrkurDagur']Dziękuję za te informacje zuziaM. Boję się tylko, że jeśli Rufus będzie mógł jeść tylko jeden pokarm - tego typu karmę, to będzie to dość kosztowne i nie wiem, jak ci Państwo będą się na to zapatrywać...
To prawda może być z tym problem, wtedy trzeba będzie ewakuować Rufusa :shake:

Posted

[quote name='MyrkurDagur']Dziękuję za te informacje zuziaM. Boję się tylko, że jeśli Rufus będzie mógł jeść tylko jeden pokarm - tego typu karmę, to będzie to dość kosztowne i nie wiem, jak ci Państwo będą się na to zapatrywać...

No tak .... ta karma, o ktorej pisalam, to koszt 235,- zl za worek 14-kg :shake:.
I dla Rufusa bedzie tyle samo, bo on duzy , jak moja Kasia.
A dawka dzienna tej karmy dla psa o tych gabarytach, to 300 gr ..... wiec latwo wyliczyc, na ile wystarczy 1 worek.....

Posted

Wszystko wtedy będzie zależało od tego jaki kontakt z ludźmi nawiążemy i jeśli będą w nas widzieć partnera,nie przemądrzałe smarkule ładujące się z buciorami w ich życie i poglądy, i jeśli rzeczywiście dobro Rufusa leży im na sercu, i poznają diagnozę od samego weta...albo będą mu tę karmę kupować,albo stwierdzą,że nie stać ich na nią.
To wtedy nie będą mieli oporów...albo będą mieli mniejsze,żeby poszukać mu domu,który zabezpieczy mu potrzebny pokarm i ew.leczenie!

Naprawdę myślę,że warto tym ludziom nie tylko opowiedzieć historię Rufusa,ale i pokazać!Większość ludzi jest wzrokowcami.

Posted

To ja mam jeszcze jeden pomysl.
Zeby ludzi od razu nie straszyc.
Nie wiadomo, jaka oni karma sucha karmia teraz Rufusa ? ? ?
Jesli jakas z tych z dolnej polki, to moze sie okazac, ze zmiana na taka nieco lepsza juz moze dac efekty. w koncu jakies ponad 8 lat zoladeczek Rufusa nielada walke toczyl z paskudnym zarciem..... albo glodem ... I to sie odbilo na jego pracy.
Pewnie i jesli chodzi o karmy, to zdania sa podzielone .... ktora dobra, ktora zla..... Ale generalnie to sprawa indywidualna przeciez dla kazdego psiego przewodu pokarmowego :lol:.

Moj tymczasowicz Karo tez ma " niezbyt ladne kupki " :cool3:. Staruszek ma 10 lat..... i chudy jest tez niemilosiernie ... Doberman 22,6 kg !
Probowalam wszystkiego.
Najlepiej oczywiscie gotowany ryz lub makaron ( jest lekkostrawny i dobrze przyswajany przez wszystkie psy ) z kurczakiem i marchewka.
Ale jesli chodzi o suche karmy, to podawalam Purine z jagniecina i ryzem ... katastrofa byla :shake:.
Zmienilam na Acane Senior.... lepiej, ale jeszcze nie to :shake:.
I teraz mam Purine Senior .... znaczna poprawa i idzie ku lepszemu :lol:.
Po nocy w kojcu jest czysto. Psiak czeka na spacery, zeby sie zalatwiac.
Ewentualnie zaproponowac Purine Light. Tez dla starszych psow polecana.
Ta karma nie jest az tak droga. 15 kg kosztuje przez internet 99,- zl.
A w sklepach zoologicznych jest w 3 kg-owych opakowaniach po 26,- zl.
Moze kupcie takie 3 kg. Powiedzcie Panstwu, ile dziennie psiakowi podawac ( z instrukcji na opakowaniu - najlepiej zabrac miarke, zeby bylo ludziom latwiej .... np. wiaderko plastykowe po twarozku ... ja takich uzywam, jako miarki na suchy pokarm dla swoich psiakow ).
Taka dzienna porcje dzielic najlepiej na 3 lub chociaz 2 razy.
I wtedy niech poobserwuja, jak ta karma sie spisuje.
No, gotujac dla psa pewnie tez w granicach ponad 100 zl maja koszty.....:roll:.

Posted

Rozumiem, że łańcuch szokuje, ale zapytanie mam takie - czy on nie przegryzie linki i nie pójdzie sobie któregoś pięknego dnia na spacer? Na przykład do sąsiadki z cieczką :razz:?

Posted

Ninti napisał(a):
Rozumiem, że łańcuch szokuje, ale zapytanie mam takie - czy on nie przegryzie linki i nie pójdzie sobie któregoś pięknego dnia na spacer? Na przykład do sąsiadki z cieczką :razz:?

O tym nie pomyślałam, ale jeśli będzie to "coś" solidnego to raczej sobie nie poradzi...

Dzwoniłam do weterynarza - Pan powiedział, że skoro pies już dostawał leki i niewiele pomogło, to kazał przywieźć wymaz kału. Dzoniłam więc do tych Państwa, ale odebrał ich syn - wyjaśniłam mu o co chodzi, co powiedział weterynarz i co należy zrobić, nagadałam się, nagadałam, po czy usłyszałam tylko "proszę zadzwonić później, bo rodziców nie ma teraz w domu" :cool1: Czyli teraz już na pewno wiemy, że tylko ci starsi Państwo zajmują się Rufusem. A ich syn i żona chyba nie są za bardzo zainteresowani...