Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

haska_12 napisał(a):
Ale Elza ma kantarek i dzięki niemu Karolina się nigdy nie przewróciła z nią na rowerze :) Mój Oskar ma kolczatke,więc też się nie przewróciłam :lol: Myślę,że wystarczą hamulce w rowerze i w droge :evil_lol:

to mial byc taki niesmaczny zart, tak?? :crazyeye:

• Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Daisunia napisał(a):
ja nie mam nic przeciwko kolczatce , na spacerze Ok ale nie gdy pies ciagnie na rowerze albo sankach ..... :mad:
proponuje kupic szelki

Jak pisałam "przy rowerze" to przy rowerze :evil_lol: A nie przed :) Kantarek poleciła Karolinie bardzo dobra hodowla i trzeba se kupić lupe,żeby stwierdzić to co wy mówicie ! Dla mnie to jest chore,co wy uważacie.Oskarowi bardzo żadko zakładam zwykłą obrożę...no ale sory nie chce się zabic :eviltong: A na sankach ciąga mnie w szelkach :)

Posted

Miśka napisał(a):
to mial byc taki niesmaczny zart, tak?? :crazyeye:

nie to nie był żart.Elza się nie męczy w kantarku jak biega,bo ona jej nie ciągnie na rowerze tylko biegnie przy rowerze!

Posted

Paulinka18 napisał(a):
Pies biegnący przy rowerze na kantarku może sobie skręcić kark, bo zobaczy coś interesującego, będzie chciał się zatrzymać/ skręcić/ przyspieszyć... smcz pociągnie automatycznie skręcając głowę i o skręcenie karku nietrudno :shake:

Pies na kolczatce - husky stworzony do biegania chcąc ciągnać będzie odczuwał ból.

haska_12 wszystkim na forum dajesz rady a zobacz jaką krzywdę sama robisz psu.

Wypisujesz, że jak ktoś chce mieć ładny ogród to nie moze mieć husky, jak ktoś mieszka w bloku też nie może mieć husky... :evil_lol:

A ja Tobie napiszę, że ktos kto nie ma wyobraźni i odrobiny rozsądku nie powinien mieć husky.

Chodzi mi o ogród,że albo musi zrezygnować z psa albo mdać wolną ręke psu,bo takiego szaleńca nie da rady oduczyć kopania dołów,tunelow czy innych.Nie rozumiecie o co mi chodzi co do tego kantarka i o kolczatke :shake:

Posted

Kamel napisał(a):
:klacz: Paulika18! masz w 100% rację. Czasami aż się za głowe łapie jak czytam co niektórzy wypisuja i co potrafia wymyśleć. Rower i kantarek czy kolczatka= męczenie zwierząt. I niech ta dziewczynka lepiej przestanie jezdzić z tymi psami przy rowerze, bo jeśli myśli, ze sprawia im przyjemność to zapewne jest wręcz odwrotnie.:angryy:

Sorry ale nasze psy biegają przy rowerze i są wychowane,bo wiedzą kiedy ciągać a kiedy nie! Nawet jeśli coś zobaczą to mój Oskar się zatrzymuje i zaczyna polować a ja wtedy mówie "chodź!" czy cos w tym stylu a Elza się zatrzymuje i zaczyna szczekać ( ma luźno kantarek )
Poprostu trzeba zrozumieć to co inni piszą...

Posted

Ale wszyscy tutaj Ci tłumaczymy że pies nie może biec przy rowerze w kolczatce a co gorsza w kantarku !
to nie jest zlosliwośc tylko taka jest prawda
widzisz moj pies też ma kolczatke ale nosi ją tylko i wyłącznie na spacery
A mam pytanie skąd wiesz ze dożyca nie meczy sie w kantarku ? pytalas sie jej o to ? :lol:

Posted

haska_12 napisał(a):
Kantarek poleciła Karolinie bardzo dobra hodowla

czy mozemy sie dowiedziec coz to za bardzo dobra hodowla? wiesz, brakuje nam troche doswiadczenia, chcielismy sie poradzic...

Posted

Jak sie boisz,ze Cie husky zabije,to trzeba bylo sprawic sobie jamnika,chociaz one tez potrafia ciagnac. A psiaka da sie rowniez wychowac tak,zeby ciagna i jednoczesnie nie zabijal czlowieka;) Ja Azje dostalam jak mialam 12 lat i na rowerze jezdzilam z nia tylko w szelkach i nawet jeszcze zyje. Jezdzilam tez z psiakami znajomych,ktore ciagnely mocniej niz Azja i tez mnie nie zabily:multi:

Posted

Daisunia napisał(a):
Ale wszyscy tutaj Ci tłumaczymy że pies nie może biec przy rowerze w kolczatce a co gorsza w kantarku !
to nie jest zlosliwośc tylko taka jest prawda
widzisz moj pies też ma kolczatke ale nosi ją tylko i wyłącznie na spacery
A mam pytanie skąd wiesz ze dożyca nie meczy sie w kantarku ? pytalas sie jej o to ? :lol:

Przede wszystkim byłyśmy tylko raz w takim czymś na rowerze a tak noszą szelki lub obroże! I 2 razy w tyg. jeździmy poza nasze miasto na specjalne wybiegi i naszej koleżanki tata szkoli nasze psy.nawet jak jeździmy w szelkach czy w obroży one i tak biegną na rozkaz przy rowerze a nie przed.

Posted

agacia napisał(a):
Jak sie boisz,ze Cie husky zabije,to trzeba bylo sprawic sobie jamnika,chociaz one tez potrafia ciagnac. A psiaka da sie rowniez wychowac tak,zeby ciagna i jednoczesnie nie zabijal czlowieka;) Ja Azje dostalam jak mialam 12 lat i na rowerze jezdzilam z nia tylko w szelkach i nawet jeszcze zyje. Jezdzilam tez z psiakami znajomych,ktore ciagnely mocniej niz Azja i tez mnie nie zabily:multi:

Jestem zachwycona Syberianami i Malamutami a nie mniejszymi psami.I uwierz nam,że nasze psy są zadowolone z naszych rajdów rowerowych przy których praktycznie jeżdżą w szelkach lub obrożach :)

Posted

sh_maniak napisał(a):
Nic dziwnego, że psy biegna przy rowerze a nie przed nim, instynkt samozachowawczy, nie chca sobie same krzywdy zrobić. Brawo pieski!

Nom nic dziwnego,bo są tego nauczone,że jak mówimy " biegnij" to biegną a jak mówimy "zwolnij" to zwalniają itd.Więc ja was poprostu nie rozumiem...

Posted

[quote name='

haska_12 wszystkim na forum dajesz rady a zobacz jaką krzywdę sama robisz psu.
[/quote']
Jaką krzywde ? Krzywda,że nauczyłam psa na rozkaz biegania przy rowerze ? I,że raz był w kolczatce na rowerze a Elza w kantarku ??? Boże...:roll:

Posted

Miśka napisał(a):
hehe :-) hodowla dogow niemieckich. i'm impressed.

no a co takie zdziwienie? Elza jest dogiem niemieckim i napisałam,ze to Elza nosi kantarek i to ta hodowczyni jej poradziła i prosiłes/as o strone ... to masz

Posted

Kamel napisał(a):
[quote name='Paulinka18'] I tak ku mojemu WIELKIEMU zaskoczeniu od pierwszej chwili kiedy założyłam Kamelowi tą obroże jeszcze na wystawie w Krakowie, po 2,3 mocniejszych szarpnieciach smyczą od razu zrozumiał o co w tym chodzi. .

obrożą uzdową nie wolno ABSOLUTNIE szarpać!!!!!!!!!!!!! ona sama w sobie powstrzymuje psa przed ciągnięciem a takim działaniem można mu tylko zrobić krzywdę. (odnotowano przypadki skręcenia karku -nigdy nie jesteśmy w stanie przewidzieć z jaką siłą szarpnąć aby zachować bezpieczeństwo). w przypadku samego psa, posiada on instynkt samozachowawczy i napewno nie będzie wyrywał się na tyle aby zrobić sobie coś złego.

Posted

haska może i ta hodowla poleciła kantarek Twojej koleżance, ale nie do biegania przy rowerze :shake:

Najpierw piszesz, że pies miał kolczatke bo nie chcesz aby Cię zabił a za chwilę, że Twój pies sie ślucha i biegnie przy rowerze na rozkaz a ogólnie to jeździcie na rajdy rowerowe.

Skoro Twój pies jest taki ułozony to po co go prowadzasz na kolczatce? Przeiceż reaguje na zwolnij :cool3: .

Kantarka i kolczatki trzeba umiejętnie używać. Ja tyle się naczytałam o kolczatkach, że teraz chodzimy tylko na zwykłej obroży, czasami zakładamy kantarek.
Bo stwierdziłam, że jak ktoś jest zafascynowany husky czy malamutami ;) to musi pogodzić się z tym, że są to rasy stworzone do ciągnięcia a nie do biegania wolniutko przy rowerze i chodzenie przy nóżce (chyba, że ktoś sobie psa wyszkoli żeby chodził przy nodze :cool3: ).

Posted

Może wyjaśnie to raz a pożądnie ( nie powinnam się tłumaczyć,ale w tym przypadku odczuwam,że musze )... Więc... musiałam źle napisać tego pierwszego posta i wyszłam na idiotke ( ale to już na marginesie ) ... Kiedyś Karolina pożyczyła obroże swojemu wujkowi,bo jego owczarek przegryzł obroże ( a to była sobota wieczorem i sklepy zoologiczne były zamkniete i nie mógł kupić ) Nasze psy są przyzwyczajone,że jeździmy na rajdy ok.19:00 i wracamy po 3-4 godzinach.Moja obroża niestety się przerwała a szelki były za małe ( naszczęście kupiłam nowe nie do rozerwania ;) ) No to musiałam wziąć kolczatke a Karolina kantarek. ( nasze psy niestety reagują tylko na rowerze na zwolnij a na spacerach czują się "pewni" no i na spacery zawsze zakładamy kolczatke a Karolina kantarek.No i nie chcieliśmy im zrobić krzywdy i za każdym razem muwilysmy "zwolnij" Ale założyłysmy im to tylko jeden raz ... rozumiem,że napisałam źle tego komentarza czy jak to sie mówi i pisaliście,że robimy krzywde itp.no ale ja cały czas tłumaczyłam! A wy nadal pisaliście takie rzeczy a nam coraz bardziej robiło sie przykro,że uważacie, że źle traktujemy swoje psy.A na spacerach musimy to dziadostwo im zakładac,bo oni reagują tylko na rowerze na "zwolnij" wiem możecie nam nie wierzyć,ale to prawda.I nie chce mieć jakiegoś jamnika czy coś,bo moją pasją są psy zaprzęgowe i mam takiego bzika na punkcie tych psów,że już nawet narysowałam plan mojej hodowli ( wiem,że mi odbiło,ale taka moja natura ;) ) I uwierzcie mi... mój Husko-Malamut sie u mnie nie męczy,bo ma codzienne wybiegi na działce,codzienne rajdy i 2 razy w tyg.jest tresowany :) Mam nadzieję,że wszystko się wyjaśniło a jak macie mi jeszcze coś do zażucenia to to wyjaśnię :)

Posted

sorry ale jeśli tak kochasz psy północy to dlaczego

a) masz kundla którego nazywasz hasko-malamutem, a jest tak samo "rasowy" jak większość psów w schroniskach
b) nie akceptujesz ich naturalnych instynktów i próbujesz je zachamować?

jeśli nie dajesz sobie rady z psem to może to jest znak by zmienić rasę?

Posted

haska_12 napisał(a):
... i mam takiego bzika na punkcie tych psów,że już nawet narysowałam plan mojej hodowli ( wiem,że mi odbiło,ale taka moja natura ;) ) I uwierzcie mi... mój Husko-Malamut...

i chcesz zrobić hodowle takich Husko-Malamutów ? :-? Mam nadzieje, że Cię źle zrozumiałem.....

Posted

aga.aksa napisał(a):
sorry ale jeśli tak kochasz psy północy to dlaczego

a) masz kundla którego nazywasz hasko-malamutem, a jest tak samo "rasowy" jak większość psów w schroniskach
b) nie akceptujesz ich naturalnych instynktów i próbujesz je zachamować?

jeśli nie dajesz sobie rady z psem to może to jest znak by zmienić rasę?

To,że mnie obrażacie to jeszcze Oskara! Oskar nie jest kundlem tylko mieszańcem! Zaraz zaczniecie gadać: " Jak tak kochasz te psy to czemu masz mieszańca Husky'go i Malamuta ? " Wiec odrazu odpowiadam: Niestety mam upartą mamę i nie chciała kupić mi psa z hodowli.Akceptuje ich instynkty i jeżdże z nim na rowery itp ( już pisałam i nie będe pisać tego jeszcze raz ) Daje sobie z nim doskonale rade a wy o nim nic nie wiecie.