Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Haska , ale forum jest po to żeby dyskutować i żeby krytykować.
Oglądałam śnieżne psy, film , a życie to coś zupełnie innego.
Rozumiem jeszcze podpięcie silnego kundelka, ale afgana sobie nie wyobrażam poprostu, ot tak taka bariera wyobraźni.

• Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja powiem, że afgan z racji, że jest chartem może biegać w zaprzęgu, podobnie jak wyżły. Ostatnio ogladałam program o psach w, którym mówiono, że na jednych zawodach startował w zaprzęgu nawet duży pudel.

Jednak nie powinno się łączyć huskych i malamutów w jednym zaprzęgu.

Posted

Paulinka, zaprzęg można zrobić z kazdej rasy, nawet z Yorków (oczywiście odpowiednio mniejszy :evil_lol: ) ale nie powinno się mieszać ras!

co do całej dyskusji to moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu ponieważ Haska już kilkukrotnie udowodniła jak wielkiem jest laikiem a ma sie prawie za specjalistę.... poprawianie jej, bądź wykazywanie błędów prowadzi do robienia z Nas "rzucających się na wszystko wściekłych psów":lol:

po prostu bez sensu...

Posted

[quote name='aga.aksa']Paulinka, zaprzęg można zrobić z kazdej rasy, nawet z Yorków (oczywiście odpowiednio mniejszy :evil_lol: ) ale nie powinno się mieszać ras!

co do całej dyskusji to moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu ponieważ Haska już kilkukrotnie udowodniła jak wielkiem jest laikiem a ma sie prawie za specjalistę.... poprawianie jej, bądź wykazywanie błędów prowadzi do robienia z Nas "rzucających się na wszystko wściekłych psów":lol:

po prostu bez sensu...
po raz kolejny zgadzam sie z Tobą w stu procentach ;)

Posted

Oczywiście, że zaprzęg można z robić z każdej rasy o ile w tym zaprzęgu będzie tylko jedna rasa.

no a co do rugiej cześci wypowiedzi, to właśnie po to jest forum aby uświadamiać ludzi, dawać rady mniej doś wiadczonym osobom nawet wtedy kiedy one twierdzą, że mają racje :cool3:
Haska jest jeszcze młodą osobą i mam nadzieje, że za kilka lat będzie się śmiała ze swojej wcześniejszej "wiedzy". Jednak puki co zachowuje sie jak typowa osoba w jej wieku (np moja siotra 2 lata temu ;) ) czyli na każda krytykę odbija piłeczkę z różnymi dziwnymi lub mniej dziwnymi tłumaczeniami.

Czywi w ten sposób.

-A ja zrobiłam to i to i tamto
- Nie powinno się tak robić
- ale ja to zrobiłam bo to to i tamto, a tak w ogóle to ktos tez tak zrobil i mi powiedzial ze mozna

I ot cała dyskusja bo coś tam, bo ktoś tam :cool3:

To tak samo jak moja rozmowa z dziewczyną też w wieku 12-13 lat na GG. Napisała mi pewną madrość na GG dotyczącą husky a ja jen napisałam, że niekoniecznie tak jest i wytłumaczyłam jej na czym to polega a ona do mnie, że nie znam się na psach bo ona wie lepiej, po tym jak kazałam jej udowodnić to wkleiła pierwszy lepszy tekst ze wzorca rasy znaleziony w google, który niby miał być dowodem na to, że ona ma racje a w sumie pokzal moja racę w końcu napisała mi, że jestem głupia i nie znam się na psach a ona się zna bardzo bo codziennie czyta po kilka ksiażek o psach :lol: niestety nie potrafiła podać tytułu żadnej z nich :evil_lol: .

Dlatego uważam, że nikt nie powinien uznawać sie za znawcębo człowiek uczy się przez całe życie i każdy powinien potrafić przyznać się do swojej wiedzy.

Moja wiedza też nie jest ogromna, cały czas sie dokształcam, ale w pewnych sprawach soje wiem i potrafie pomóc, ale jeśli czegoś nie jestem pewna to albo tego nie piszę, albo piszę z podkreśleniem, że nie jestem pewna.

Posted

Nathaniel - piona:cool3:

Paulinka18 - uświadamianie, uświadamianiem ale czasami zdarzają się przypadki niereformowalne.... i wiek tu nie gra roli.:roll:

a co do Ciebie, Haska12 to podaj mi przepis na to jak przeczytać dwie (już nie mówię więcej) dziennie ksiązki o psach i coś z nich wynieść?

Posted

ale to nie haska pisała o tych ksiażkach :cool3: tylko jakaś inna dziewczynka na gg do mnie, ale tamta to jest w ogóle ciemna masa nie do wyrobienia

Z Haski będą jeszcze ludzie :cool3: jeżeli tylko będzie tego chcieć i da sobie niektóre rzeczy uswiadomić

Posted

Mialam podobny przypadek dziewcze z husky ktoremu tłumacze (dziewczynie) coś tam o hodowli (nie pamietam dokladnie) i o tym ze z husky trzeba postępować tak a nie inaczej ... a co potem slysze ? ze ja sie nie znam na psach bo przecież ona wie LEPIEJ :diabloti:
coż postanowilam sie nie wtracać .. jej pies jej sprawa jak z nim postępuje
mimo tego że czasem idzie się zalamać na to co z nim wyrabia ..

z haski12 bedą ludzie być może ... tylko że haska musi zrozumieć ze tutaj nie ma zabawy w "mam husky i jest fajnie" (ale wymyslilam na poczekaniu) pies to nie jest zabawka typu miś puchatek... teraz haska 12 musi zamienic sie w słuch i UWAŻNIE czytać co piszemy na temat rasy.

ja też nie jestem jakimś specem od sh (zwlaszcza ze mam malamuta - ale interesuję sie od kilku lat wszystkimi szpicami) caly czas zdobywam wiedze o tych fascynujacych psach .. jak i o psach ogolnie :)

serdecznie was wszystkich pozdrawiam
Eliza

Posted

Ech...nie rozumiem was... :shake: dużo czytałam o tych rasach i wiem troche ale jak pisałam nie najwięcej.A wy mi tu mówicie,że ja nic nie wiem i moim rozumowaniem jest tak,że jakbyście chcieli powiedzieć,że ja jestem głupia,niczego się nie nauczę i nic nie wiem o hodowlach,bo jestem dzieckiem.Co do mojego wujka to ja się cieszę,że te psy mają treningi i startują w zaprzęgach itp.Chce mieć hodowle-będę mieć hodowlę...będę starsza i dużo się nauczę, ale ja mam taki harakter,że chce dopnąć swego i udowodnić,że mam rację - chociaż czasem jej nie mam :evil_lol: :eviltong: :evil_lol:
Dziwi mnie jedna osoba na tej galerii, która najpierw podziwia pieska a potem "gada" nie tylko na tym forum, ale i na innym niestworzone rzeczy i się czepia :shake: Ale mniejsza z tym...każdy jest jaki jest...to też człowiek :eviltong:

Posted

Kamel napisał(a):
Widze, że się tu niezła dyskusja rozwija :razz:

ale nie koniecznie do czegoś prowadzi... a szkoda
tyle tłumacznień, wyjaśnień i co?? i nic...

Posted

karlaaa napisał(a):
ale nie koniecznie do czegoś prowadzi... a szkoda
tyle tłumacznień, wyjaśnień i co?? i nic...

no wlasnie... i wychodzi na to ze sie czepiamy ... :roll:

Posted

Haska, specjalnie dla Ciebie krótki kurs:

to jest forum.

na forum sie dyskutuje.

dysusja to argument kontra argument.

racjonalny argument się przyjmuje, nieracjonalny odrzuca.

a teraz głowna kwestia:

MY TU DYSKUTUJEMY

Posted

[quote name='aga.aksa']Haska, specjalnie dla Ciebie krótki kurs:

to jest forum.

na forum sie dyskutuje.

dysusja to argument kontra argument.

racjonalny argument się przyjmuje, nieracjonalny odrzuca.

a teraz głowna kwestia:

MY TU DYSKUTUJEMY
Brawo ! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: