Justa Posted June 15, 2005 Posted June 15, 2005 Hahaha :lol: Myslałam, że Twoje grubiutkie kózeczki (które ostatnio były w galerii) urodziły, a tutaj się okazuje, że to kopytka rodem z Afryki ;) :lol: Quote
szaraduszka Posted June 15, 2005 Author Posted June 15, 2005 [quote name='Evelina'][quote name='szaraduszka']Co do kózek... pytanie o imiona to przykazanie mamy, a rodziców trzeba słuchać 8) :lol:Skad ja to znam ? 8) Rodzicow sie slucha jak sie nie chce zasiasc nad pracka, albo lekcjami :evil: Mnie synkowie z pocalowniem raczki kompa mi oddaja jak tylko przypomne o lekcjach. A jacy sa przy tym grzeczni i uprzejmi... :lol: Biedni :cry: mama komputer zabiera... I dziwna mama, że o lekcjach przypomina :o Mnie nikt o lekcjach przypominać nie musiał... A gdy nie chce mi się pisać... można wyjść z psami na spacer (przecież to ważna sprawa)... poodkurzać (nio przecież ta psia sierść przy komputerze... :lol: )... i jeszcze takie tam... a dogomania jest gdy już nic nie wiem, nic nie widzę i mam wszystkiego dość... Praca jest na etapie sprawdzania więc mam przerwę... skończyłam wczoraj nad ranem... o 4.30 rano poszłam na spacer... wypłoszyłam dziki z parku... znalazłam mnóstwo śladów raciczek... psy pobiegały, i poskakały (na psim placyku)... i spokojnie mogłyśmy iść spać 8) :lol: Quote
szaraduszka Posted June 15, 2005 Author Posted June 15, 2005 ach, co do kózek... to spod Gorzowa... na trasie jest taki zajazd - restauracja, i tam są różne zwierzaki: kózki, kucyki, osioł, dziki... Wracałyśmy z wystawy w Gorzowie... zakochałyśmy się, wybrałyśmy... i kilka dni później rodzice po nie pojechali... Są to kózki afrykańskie (wszędzie można znaleźć oferty sprzedarzy a nigdzie info o gatunku :evil: ), niestety rogate ale za to również miniaturki. Nasze się dopiero rozsypią... jeszcze to chyba trochę potrwa... ja jeszcze nie chcę zapeszać... ma być źrebaczek... a na USG wyszło, że Furia jest szczenna... ale na razie czisza... jak będą maluszki tio się będę chwalić! Quote
Evelina Posted June 16, 2005 Posted June 16, 2005 [quote name='LAZY']Ale z Ciebie straszna terrorystka! :o :wink: [quote name='szaraduszka']Biedni :cry: mama komputer zabiera... I dziwna mama, że o lekcjach przypomina :o Niz terrorystka, nie dziwna, tylko troskliwa 8) [quote name='szaraduszka']Mnie nikt o lekcjach przypominać nie musiał...Dziewczynki tak maja, chlopcy troche inaczej 8) [quote name='szaraduszka']Praca jest na etapie sprawdzania więc mam przerwę... skończyłam wczoraj nad ranem... o 4.30 rano poszłam na spacer... wypłoszyłam dziki z parku... znalazłam mnóstwo śladów raciczek... psy pobiegały, i poskakały (na psim placyku)... i spokojnie mogłyśmy iść spać 8) :lol:Jako dobra mama wierze na slowo :wink: :lol: :lol: :lol: I w ramach przerwy proponuje przestudiowanie ponizszych propozycji. Jako ze Francja szczycila sie kiedys afrykanskimi koloniami, imion stamtad pochodzacych maja pod dostatkiem :D Imiona afrykańskie trzeciego tysiąclecia Niżej na stronie toczy się mała dyskusja. Ktoś przytacza imiona podając kraj ich pochodzenia. Pod napisem : Voici : autres prénoms africains Filles - znajdują się imiona żenskie Pod napisem : Prénoms africains Garçons - imiona męskie Imiona świata Lista imion według najróżniejszych kryteriów : geograficznych, kulturowych, najpopularniejsze z różnych lat itd... W ramach tego znajdują się imiona afrykańskie Les prénoms féminins - Imiona żeńskie Les prénoms masculins - Imiona męskie Imiona Tutaj też znajdują się imiona lecz pewnie się powtarzają. Jakby cos bylo niejasne prosze pytac :wink: :lol: Quote
szaraduszka Posted June 16, 2005 Author Posted June 16, 2005 Evelinko super! Bardzo dziękuję! Wrzuciłam sobie całą listę do Worda i niech teraz musia sobie szuka :lol: kilka nawet jest fajnych 8) jak nie dla kóz to kiedyś się dla koni przydadzą. A może beagle tak po afrykańsku nazwać :hmmmm: Jeszcze raz bardzo dziękuję :fadein: KONIEC przerwy - praca wróciła... boję się ją otworzyć :roll: Quote
Evelina Posted June 19, 2005 Posted June 19, 2005 Towarzystwo wprawdzie przegonilam :roll: , ale nad topikiem czuwam. 8) W temacie kozek znalazlam fotki z wakacji robione na fermie koz na wyspie Noirmoutier. Zobaczcie jaka zaciekawiona publicznosc podczas dojenia :lol: A tu powalajacy straznik porzadku. Rowniez koza.... ojjj chyba koziolek :hmmmm: :lol: Szaraduszko, to zdjecie jest przeurocze. Widac, ze te wszystkie zwierzaki lubia ze soba przebywac :D Quote
Justa Posted June 19, 2005 Posted June 19, 2005 O matkoooooooooooooo i kocur z przepieknym ogonem!!! :angel: szaraduszko uwielbiam Twoje koty!!! A raczej ich ogony :iloveyou: Quote
KaRa_ Posted June 19, 2005 Posted June 19, 2005 Szaraduszka mam pytanie ile daje mleka taka hmmm "przeciętna" koza, bo nie znam się na rasach... Quote
szaraduszka Posted June 19, 2005 Author Posted June 19, 2005 Evelinko dziękuję za dbałość o mój topik :D KaRa_TC z tym pytaniem to do Eveliny :wink: ona wstawia kozy mleczne tutaj :lol: . Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na to pytanie ponieważ mam kozy miniaturki i ich się raczej nie doi. W dodatku młode jeszcze... dziś przyszły u nas na świat pierwsze kózki (Beksa jest mamą)! ale ja nie wiem kiedy je zobaczę :evilbat: i może trochę będziemy Beksę doić. Bo z kozami, krowami itp jest tak, że mleko dają po maluszkach... przy systematycznym dojeniu dają melko nie dojone są zasuszane i mleka na dają 8) Oki teraz wystawa w Szczecinie... Furia srebro :evil: Draka brąz :evil: Ale oczywiście oceny doskonałe i piękne opisy w kartach :P więc jest ok 8) Zdjęcia wklejane są w kilku topikach, wrzuciłam też kilka najważniejszych (zwycięzców i te na prośbę) ale sporo mam głównie beagle i azjaty i coś tam jeszcze. Dziś jestem wciąż w trakcie wojny z dyplomem i humor mam dziwny... Pozy wystawowe beagle :scared: Quote
daga10011 Posted June 19, 2005 Posted June 19, 2005 haha-pozy wystawowe??????? :lol: beagiel na plecach :lol: .u mnie na PT sa 2 weimary-sunia i pies-bardzo szybko sie ucza :o .Ale piesek kopulowal w przerwie na pana nodze :roll: i jak im wyjasnilam,ze to akt dominacji i zapewne piesek podczas tresury chce zaznaczyc swoja wyzszosc-zrobili oczy :roll: moze postawilam mylna diagnoze :oops: Quote
agabass Posted June 20, 2005 Posted June 20, 2005 NO NIEZŁE POZY A IMIONA DLA Kóz : Teqila i Bonetti. Quote
szaraduszka Posted June 23, 2005 Author Posted June 23, 2005 UWAGA UWAGA!!! POWIĘKSZYŁA SIĘ NAM RODZINKA :D KOZY SIĘ "ROZSYPAŁY"!!!! W niedzielę 19 czerwca o godzinie 13 przyszły na świat 2 koziołki. Szczęśliwą mamusią jest Beksa :P Fotki z wtorku (zwróćcie uwagę na uszy, jeden po mamusi ma krótkie, drugi po tacie ma długie. Zobaczymy jak to będzie z rogami :roll: ) widzicie kota? c.d.n. W środę 22 czerwca o godzinie 23 Mesia została mamą. Na świat przyszła jedna, ale za to duża i silna kózka! Bardzo podobna do swojej mamusi. Fotki zostały zrobione godzinę po narodzinach... pół godziny później maleńka już brykała :o :D Quote
tajdzi Posted June 23, 2005 Posted June 23, 2005 :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: Normalnie szok w trampkach! Quote
Patka Posted June 23, 2005 Posted June 23, 2005 cudowoności :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D uwielbiam kózki :D Quote
malawaszka Posted June 23, 2005 Posted June 23, 2005 niesamowite to z tymi uszami :angel: haha mały nietoperek bialutki :-) mój ulubieniec :iloveyou: dobrze że to napisałaś, że tak się urodziły bo juz pomyślałam, że obcięte :-? a Draka jaka opiekunka - super :klacz: Quote
yoshiyuki Posted June 23, 2005 Posted June 23, 2005 slicznosci gratuluje :d tez sobie marze o kozkach :d ale tak jeszcze an pierwszym miejscu z takich malych gospodarkich zwierzat jest stawik z gesiami :D i krowa jakas nie polska ;) u mnie w stadlinie maja taka super co mleka nie daja ale jest taka wielka uuu i sliczna, poezniejsza od polskich ;) i jeszcze o takich owcach... :lol: konia tez oczywsice chce, ale czego ja nie chce :d jeszcze kury ozdobne :lol: te o wielkich opierzonych nogach :lol: Quote
Lotos Posted June 23, 2005 Posted June 23, 2005 yoshiyuki napisał(a):slicznosci gratuluje :d tez sobie marze o kozkach :d ale tak jeszcze an pierwszym miejscu z takich malych gospodarkich zwierzat jest stawik z gesiami :D i krowa jakas nie polska ;) u mnie w stadlinie maja taka super co mleka nie daja ale jest taka wielka uuu i sliczna, poezniejsza od polskich ;) i jeszcze o takich owcach... :lol: konia tez oczywsice chce, ale czego ja nie chce :d jeszcze kury ozdobne :lol: te o wielkich opierzonych nogach :lol: Hehehe :lol: Skąd ja to znam? :wink: Też chcem mieć taki zwierzaki :) Gratuluję małych kózek! Prześliczne :angel: Quote
szaraduszka Posted June 23, 2005 Author Posted June 23, 2005 Jeszcze kilka foteczek białych piękności... i wracamy do kota:) Quote
anetta Posted June 23, 2005 Posted June 23, 2005 Ihaaaaaaaa :lol: A dlaczego jedna kozka ma takie male uszka? :roll: :niewiem: wygladaja jakby mial obciete :lol: :angel: sliczne maluszki i swietna socjalizacja 8) Quote
daga10011 Posted June 23, 2005 Posted June 23, 2005 alez one musza byc malenkie :o :o :o ..ja znam weimary na zywo z PT-jak kozka to pol Weimara to malenkie sa :o :P :P :P slodkosci..a ta jedyna i ciemna-cuudo :P Quote
szaraduszka Posted June 23, 2005 Author Posted June 23, 2005 [quote name='anetta']Ihaaaaaaaa :lol: A dlaczego jedna kozka ma takie male uszka? :roll: :niewiem: wygladaja jakby mial obciete :lol: Przyjrzyj się jeszcze raz zdjęciom... obu mamusiom i trójce maluchów... Ja dorzucę zdjęcie tatusia... A reszta to już genetyka... Kózki są bezrogie i mają krótkie uszy... Kozioł ma normalne uszy, rogi i brodę... Kozy przekazują umaszczenie i uszka. Tylko jeden ma długie uszy po koźle. Teraz będziemy czekać... nie wiadomo co z rogami :roll: chcemy żeby nie urosły ale... :niewiem: może to cecha sprzężona z uszami, wtedy długie uszy będą = rogi :niewiem: Quote
Recommended Posts