Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hahaha :lol: Myslałam, że Twoje grubiutkie kózeczki (które ostatnio były w galerii) urodziły, a tutaj się okazuje, że to kopytka rodem z Afryki ;) :lol:

• Replies 2.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Evelina'][quote name='szaraduszka']Co do kózek... pytanie o imiona to przykazanie mamy, a rodziców trzeba słuchać 8) :lol:Skad ja to znam ? 8)
Rodzicow sie slucha jak sie nie chce zasiasc nad pracka, albo lekcjami :evil:
Mnie synkowie z pocalowniem raczki kompa mi oddaja jak tylko przypomne o lekcjach. A jacy sa przy tym grzeczni i uprzejmi... :lol:

Biedni :cry: mama komputer zabiera...
I dziwna mama, że o lekcjach przypomina :o

Mnie nikt o lekcjach przypominać nie musiał...

A gdy nie chce mi się pisać... można wyjść z psami na spacer (przecież to ważna sprawa)... poodkurzać (nio przecież ta psia sierść przy komputerze... :lol: )... i jeszcze takie tam... a dogomania jest gdy już nic nie wiem, nic nie widzę i mam wszystkiego dość...

Praca jest na etapie sprawdzania więc mam przerwę... skończyłam wczoraj nad ranem... o 4.30 rano poszłam na spacer... wypłoszyłam dziki z parku... znalazłam mnóstwo śladów raciczek... psy pobiegały, i poskakały (na psim placyku)... i spokojnie mogłyśmy iść spać 8) :lol:

Posted

ach, co do kózek... to spod Gorzowa... na trasie jest taki zajazd - restauracja, i tam są różne zwierzaki: kózki, kucyki, osioł, dziki...

Wracałyśmy z wystawy w Gorzowie... zakochałyśmy się, wybrałyśmy... i kilka dni później rodzice po nie pojechali...

Są to kózki afrykańskie (wszędzie można znaleźć oferty sprzedarzy a nigdzie info o gatunku :evil: ), niestety rogate ale za to również miniaturki.

Nasze się dopiero rozsypią... jeszcze to chyba trochę potrwa...
ja jeszcze nie chcę zapeszać... ma być źrebaczek... a na USG wyszło, że Furia jest szczenna... ale na razie czisza... jak będą maluszki tio się będę chwalić!

Posted

[quote name='LAZY']Ale z Ciebie straszna terrorystka! :o :wink:
[quote name='szaraduszka']Biedni :cry: mama komputer zabiera...
I dziwna mama, że o lekcjach przypomina :o Niz terrorystka, nie dziwna, tylko troskliwa 8)

[quote name='szaraduszka']Mnie nikt o lekcjach przypominać nie musiał...Dziewczynki tak maja, chlopcy troche inaczej 8)

[quote name='szaraduszka']Praca jest na etapie sprawdzania więc mam przerwę... skończyłam wczoraj nad ranem... o 4.30 rano poszłam na spacer... wypłoszyłam dziki z parku... znalazłam mnóstwo śladów raciczek... psy pobiegały, i poskakały (na psim placyku)... i spokojnie mogłyśmy iść spać 8) :lol:Jako dobra mama wierze na slowo :wink: :lol: :lol: :lol:

I w ramach przerwy proponuje przestudiowanie ponizszych propozycji.
Jako ze Francja szczycila sie kiedys afrykanskimi koloniami, imion stamtad pochodzacych maja pod dostatkiem :D

Imiona afrykańskie trzeciego tysiąclecia
Niżej na stronie toczy się mała dyskusja. Ktoś przytacza imiona podając kraj ich pochodzenia.
Pod napisem : Voici : autres prénoms africains Filles - znajdują się imiona żenskie
Pod napisem : Prénoms africains Garçons - imiona męskie

Imiona świata
Lista imion według najróżniejszych kryteriów : geograficznych, kulturowych, najpopularniejsze z różnych lat itd...
W ramach tego znajdują się imiona afrykańskie
Les prénoms féminins - Imiona żeńskie
Les prénoms masculins - Imiona męskie

Imiona
Tutaj też znajdują się imiona lecz pewnie się powtarzają.

Jakby cos bylo niejasne prosze pytac :wink: :lol:

Posted

Evelinko super! Bardzo dziękuję!
Wrzuciłam sobie całą listę do Worda i niech teraz musia sobie szuka :lol: kilka nawet jest fajnych 8) jak nie dla kóz to kiedyś się dla koni przydadzą. A może beagle tak po afrykańsku nazwać :hmmmm:

Jeszcze raz bardzo dziękuję :fadein:

KONIEC przerwy - praca wróciła... boję się ją otworzyć :roll:

Posted

Towarzystwo wprawdzie przegonilam :roll: , ale nad topikiem czuwam. 8)

W temacie kozek znalazlam fotki z wakacji robione na fermie koz na wyspie Noirmoutier.
Zobaczcie jaka zaciekawiona publicznosc podczas dojenia :lol:

A tu powalajacy straznik porzadku. Rowniez koza.... ojjj chyba koziolek :hmmmm: :lol:

Szaraduszko, to zdjecie jest przeurocze.
Widac, ze te wszystkie zwierzaki lubia ze soba przebywac :D

Posted

Evelinko dziękuję za dbałość o mój topik :D

KaRa_TC z tym pytaniem to do Eveliny :wink: ona wstawia kozy mleczne tutaj :lol: .
Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na to pytanie ponieważ mam kozy miniaturki i ich się raczej nie doi. W dodatku młode jeszcze... dziś przyszły u nas na świat pierwsze kózki (Beksa jest mamą)! ale ja nie wiem kiedy je zobaczę :evilbat: i może trochę będziemy Beksę doić. Bo z kozami, krowami itp jest tak, że mleko dają po maluszkach... przy systematycznym dojeniu dają melko nie dojone są zasuszane i mleka na dają 8)

Oki teraz wystawa w Szczecinie...
Furia srebro :evil:
Draka brąz :evil:
Ale oczywiście oceny doskonałe i piękne opisy w kartach :P więc jest ok 8)

Zdjęcia wklejane są w kilku topikach, wrzuciłam też kilka najważniejszych (zwycięzców i te na prośbę) ale sporo mam głównie beagle i azjaty i coś tam jeszcze.
Dziś jestem wciąż w trakcie wojny z dyplomem i humor mam dziwny...

Pozy wystawowe beagle

:scared:

Posted

haha-pozy wystawowe??????? :lol: beagiel na plecach :lol: .u mnie na PT sa 2 weimary-sunia i pies-bardzo szybko sie ucza :o .Ale piesek kopulowal w przerwie na pana nodze :roll: i jak im wyjasnilam,ze to akt dominacji i zapewne piesek podczas tresury chce zaznaczyc swoja wyzszosc-zrobili oczy :roll: moze postawilam mylna diagnoze :oops:

Posted

UWAGA UWAGA!!!

POWIĘKSZYŁA SIĘ NAM RODZINKA :D
KOZY SIĘ "ROZSYPAŁY"!!!!

W niedzielę 19 czerwca o godzinie 13 przyszły na świat 2 koziołki. Szczęśliwą mamusią jest Beksa :P

Fotki z wtorku (zwróćcie uwagę na uszy, jeden po mamusi ma krótkie, drugi po tacie ma długie. Zobaczymy jak to będzie z rogami :roll: )

widzicie kota? c.d.n.

W środę 22 czerwca o godzinie 23 Mesia została mamą. Na świat przyszła jedna, ale za to duża i silna kózka! Bardzo podobna do swojej mamusi.

Fotki zostały zrobione godzinę po narodzinach... pół godziny później maleńka już brykała :o :D

Posted

:laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola: :laola:
Normalnie szok w trampkach!

Posted

niesamowite to z tymi uszami :angel: haha mały nietoperek bialutki :-) mój ulubieniec :iloveyou: dobrze że to napisałaś, że tak się urodziły bo juz pomyślałam, że obcięte :-?

a Draka jaka opiekunka - super :klacz:

Posted

slicznosci gratuluje :d tez sobie marze o kozkach :d
ale tak jeszcze an pierwszym miejscu z takich malych gospodarkich zwierzat jest stawik z gesiami :D
i krowa jakas nie polska ;) u mnie w stadlinie maja taka super co mleka nie daja ale jest taka wielka uuu i sliczna, poezniejsza od polskich ;)
i jeszcze o takich owcach... :lol:
konia tez oczywsice chce, ale czego ja nie chce :d jeszcze kury ozdobne :lol: te o wielkich opierzonych nogach :lol:

Posted

yoshiyuki napisał(a):
slicznosci gratuluje :d tez sobie marze o kozkach :d
ale tak jeszcze an pierwszym miejscu z takich malych gospodarkich zwierzat jest stawik z gesiami :D
i krowa jakas nie polska ;) u mnie w stadlinie maja taka super co mleka nie daja ale jest taka wielka uuu i sliczna, poezniejsza od polskich ;)
i jeszcze o takich owcach... :lol:
konia tez oczywsice chce, ale czego ja nie chce :d jeszcze kury ozdobne :lol: te o wielkich opierzonych nogach :lol:

Hehehe :lol: Skąd ja to znam? :wink: Też chcem mieć taki zwierzaki :)

Gratuluję małych kózek! Prześliczne :angel:

Posted

Ihaaaaaaaa :lol:
A dlaczego jedna kozka ma takie male uszka? :roll: :niewiem: wygladaja jakby mial obciete :lol:

:angel: sliczne maluszki i swietna socjalizacja 8)

Posted

[quote name='anetta']Ihaaaaaaaa :lol:
A dlaczego jedna kozka ma takie male uszka? :roll: :niewiem: wygladaja jakby mial obciete :lol:

Przyjrzyj się jeszcze raz zdjęciom... obu mamusiom i trójce maluchów...
Ja dorzucę zdjęcie tatusia...

A reszta to już genetyka...
Kózki są bezrogie i mają krótkie uszy... Kozioł ma normalne uszy, rogi i brodę... Kozy przekazują umaszczenie i uszka. Tylko jeden ma długie uszy po koźle. Teraz będziemy czekać... nie wiadomo co z rogami :roll: chcemy żeby nie urosły ale... :niewiem: może to cecha sprzężona z uszami, wtedy długie uszy będą = rogi :niewiem: