PumaX Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Na początku myślałam że ze strachu sika,bo jak ją wzięłam była nieśmiała itd wiadomo nowy dom :) ale już jest ok bawi się,rozrabia itd Mała ma dwa miesiące ,ale nie idzie jej pogłaskać, wziąć na ręce czy mówić do niej bo od razu jest wielki potop :crazyeye: Co robić by przestała? Quote
mala_czarna Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Moja niunia robiła tak nawet do 3 miesiąca życia. Najśmieszniej było wtedy jak jakaś rodzina przyjechała, a ona, że jeszcze maleńka była to z radości sikała ile wlezie. Wystarczyło podrapać ją za uszkiem, albo po prostu odezwać się w pieszczotliwym tonie. Przeszło samo ;) Quote
Martens Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Szczeniaki często sikają na znak uległości, żeby okazać właścicielowi szacunek ;) Nie należy za to karcić, bo pies sika wtedy jeszcze bardziej, żeby nas udobruchać. Najlepiej nie zwracać uwagi, przeczekać, powinna z tego wyrosnąć. Tylko dla pewności poradziłabym się weterynarza, czy nie jest to zapalenie pęcherza - wystarczy złapać troszkę moczu do zbadania. Przy chorym pęcherzu sikanie na pewno nie przejdzie i mogą być poważniejsze problemy ze zdrowiem. Quote
mala_czarna Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Chciałam sprostować bo chyba niefortunnie się wyraziłam :D Oczywiście przeszło nie od drapania za uszkiem. Przeszło tak samo z siebie. Quote
Recommended Posts