Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

bety napisał(a):
No to przetestujecie sędziego przed Światówką ;) napiszcie potem jak wrażenia. Powodzenia.
Pzdr

oj, na pewno "przetestujemy" ;) aż dziw bierze,ze tak mało AA do niego się zgłosiło? przecież to okazja jak nigdy! ale cóż...my jedziemy...mamy nadzieje,ze dojedziemy ;)

Opowiemy w szczegółach jak było ;)

Pozdrawiamy
J&K

Posted

sędzia:Alfonso Thovar Del Solar (E)

Psy
Kl.młodzieży
Robin Hood Etruria Polonia -Zw MŁ

Kl.championów
Anshee No Stone Unturned - CAC, NDPwR, CACIB

Suki
Kl.otwarta
Sondaisa's Star of Oregon at Dan Danilo - CAC, NDSwR, CACIB, BOB, BOG 2m.

Tiger alias Tadziu, tym samym ukończył Interchampionat, Championat Ukrainy - stając się Multichampionem!!!
Gratulujemy ogromnie i bardzo się cieszymy:)
Spritunia - w końcu zasłużone miejsce na BOG-u.:multi::multi::multi:

Pozdrawiamy

Posted

Wielkie Brawka dla SPRITE za Bobka , i dla Tadka za Intera :multi:
Czekamy na fotorelację ( szybką )

pozdro.

I gratutuje za Pudełko !!

jeszcze raz pozdrawiamy !

Posted

Dziękujemy bardzo za miłe słowa i gratulacje...tak, sobota była dla naszych piesów wielce szczęśliwa :)

Wystawa we Lwowie...zorganizowana była w dość nowym obiekcie "LEMBERG", fajna hala - niewielka, nowoczesna...z ładnymi toaletami ;) co do organizacji samej wystawy...była w sumie na dobrym poziomie, ogólnie wystawa nieduża zgłoszono ok.700 psów...ringi ogromne, z ładnymi wykładzinami itp...powiem szczerze, ze nasze wystawy nawet się nie umywają do tej na Ukrainie (mam tu na myśli miejsce)...może w Poznaniu?...no...ale hale starsze ;)
Obsługa miła ale lekko „zakręcona” i niestety mało ludzi do pracy...straszna biurokracja, pełno blankiecików, karteczek, i milion sto pieczątek - oczywiście było to w naszej gestii o nie się upominać, i pilnować czy wszystko mamy podstemplowane ...każda Pani od innej pieczątki i kartki...ROZPACZ! na teczkę z ringu czekałam 2 godziny, jedną dostałam od razu…drugą dopiero po ocenie na naszym ringu - reszty ras - a dodam, ze nasz sędzia miał 80 psów! i baaaardzo długo oceniał....skończył jako ostatni, już po rozpoczęciu BIS'ów..Pani - a'la sekretarka ringu była jedyna, która coś wiedziała, miała 4 pomocników w wieku ok.15-19lat, wiec w sumie była sama, wszechwiedząca - wszechmocna i edukowała wszystkich na ringu...nie oszczędzając wystawców...tylko z taka różnicą, że na wystawców krzyczała niegrzecznie robiąc głupie uwagi...nie omieszkałam niestety wymienić z nią kilka tzw. "uprzejmości"...po prostu nie dało się inaczej...:oops: bezczelność kole mnie w oczy! ale poskutkowało i po wspomnianych 2 godzinach otrzymałam teczkę Spryte i pobiegłam wręczyć ja do tzw. sekretariatu w celu otrzymania stempli i następnych „stu” podpisików...później kazano mi szybko biec do tzw. "rejestracji" która miała niby być przy ringu honorowym...niestety szukałam i nie znalazłam...i mieliśmy to w nosie i weszliśmy na ring na wybór gr. V, z resztą, później się okazało, ze inni tez żadnych kartek nie oddawali i mieli z „ rejestracji” zupełnie inne informacje - generalnie panował CHAOS i zagubienie (mam tu na myśli Panie z obsługi).

Jak już wiecie, na grupie Spryte wypadła nieźle ;)Pan sędzia ustawił Spryte na II lokacie, Baska na III-ej a pięknego Pomeraniana na I-ej z reszta, później ten właśnie Pomeranian zwyciężył wszystko - Best in Show Lemberg'2009.

Sędzia Pan Alfonso Thovar Del Solar z Hiszpanii sędziował wspomniane 80 ras – różnych, nie tylko V grupy…z II,V i chyba coś z I-ej…(wiec nawet w liście ras do oceny, panował rozgardiasz) ;) sędziował dość długo…gdzieś do godziny 17.30 (wystawa rozpoczęła się o godzinie 10.30 z przerwą na obiad od 13.00-14.00) – to tez taka nowość ;) w sumie…Włosi mają swoja sjestę a Ukraińcy mają obiad ;) przecież to sprawa najwyższej wagi ;) czemu ma nie być przerwy ;).

Pan sędzia jest bardzo eleganckim, starszym, wielce kulturalnym mężczyzną wieku ok. 60-70lat, z wielką pasją w oku, jest niesłychanie dokładny w ocenie, na każdego psa poświęca wiele czasu, ocenia każdą cześć ciała, dokładnie omawia i wszystko mówi wystawcy (poprzez tłumacza – mówi tylko po hiszpańsku), pierwszy raz w życiu zdarzyło się, aby sędzia nawet oceniał kolor i kształt oka u AA, i jeszcze wiedział jakie ma być ;)i jak się je sprawdza, to dopiero był szok ! nie wspomnę tu już o sprawdzaniu palców, rozstawieniu ich, długości łap, stóp itp…oczywiście reszta to standardowo -kość- budowa, ustawienie łap, kątowanie, sprawdzanie szerokości głowy, kształt ucha – mam tu na myśli standardowo czyli tak jak powinno być a wielu przypadkach nie jest -czyli nie sa brane pod uwagę wszystkie najbardziej istotne i charakterystyczne cechy rasy… wiemy jedno, zwraca najbardziej uwagę na kość – grubość – przygotowanie – i na pewno wystawienie psa…na światówce będzie miał taaaki wybór i taaaki wachlarz typów że, za pewne wykaże się i poznamy jego preferencje dogłębniej :)

Jak pewne osoby będą uprzejme zauważyć…ups…były kilkakrotnie takie „uprzejme” … że nie piszemy o tym Panu dobrze tylko dlatego, ze ocenił tak czy inaczej nasze psy! po prostu my jak również inni mamy oczy i widzieliśmy jak ocenia psy i jak je postrzega…jak je dokładnie dotyka, ile razy każe biegać po ringu itp.,itd… z resztą w sumie to mówimy o nim dobrze, ponieważ naszymi akurat psami był zachwycony…i to jest naturalne a jak one wypadną w porównaniu z psami np. na światówce? to się okaże …na pewno nie będziemy mówić o nim inaczej…

Pies w młodzieży nie dostał na początku nic, czyli ani JCAC ani ZW.ML, ale właścicielka była cierpliwa i poczekała do końca aby wyjaśnić sprawę…może sędzia zapomniał powiedzieć o tym tłumaczowi ?albo…po prostu po prośbach uległ i przyznał to co zdaniem właścicielki, jej psu się należało? Nie wiemy…ale pies był na wyborze BIS JUNIOR, tak wiec na pewno otrzymał upragniony tytuł NJwR ;)

My po wczorajszej ocenie nie możemy powiedzieć nic o jego typie (z powodu braku konkurencji), możemy tylko powiedzieć od czego zaczyna przy ocenie i co ocenia na początku jak zobaczy psa…

Tak czy inaczej wystawa superowa ;) Tadzio ukończył Intera, ma Ch.UA, czyli już trzeci championat w jego karierze, i jak Basia z Mirkiem – również dumni właściciele ;) dodali, jest Multichampionem :lol: co strasznie nas wszystkich cieszy i tym bardziej sprawia, ze wystawa we Lwowie była dla nas nad wyraz udana ;)

Polecamy serdecznie… na pewno jeszcze kiedyś tam zawitamy…

Pozdrawiamy
J&K
P.S zdjęcia już wkrótce :roll:

Posted

Dzięki za wyniki i tak szczegółową relację, na pewno się przyda żeby skonfrontować to na światówce. Zobaczymy czy ten pan trzyma się jednego czy jest jak ta chorągiewka i tam gdzie zawieje to się kieruje. ;) Ciekawe czy będzie też taki szczegółowy na najważniejszej wystawie w roku czy organizatorzy przykażą mu "coś innego". ;)
No i oczywiście GRATULACJE.
Pzdr

Posted

oto fotki - słabe, ale zawsze cos ;) wielkie sorry za jakość...

Robin Hood Etruria Polonia -JCAC,Zw.Mł,NJwR

Anshee NO STONE UNTURNED - CAC,CACIB,NDPwR

Sondaisa's STAR OF OREGON AT DAN DANILO CAC,CACIB,NDSwR,BOB,BOG 2