Dan Danilo Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 sędzia:Alfonso Thovar Del Solar (E) Psy Kl.młodzieży Robin Hood Etruria Polonia Kl.championów Anshee No Stone Unturned Suki Kl.otwarta Sondaisa's Star of Oregon at Dan Danilo Quote
bety Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 No to przetestujecie sędziego przed Światówką ;) napiszcie potem jak wrażenia. Powodzenia. Pzdr Quote
Dan Danilo Posted April 29, 2009 Author Posted April 29, 2009 bety napisał(a):No to przetestujecie sędziego przed Światówką ;) napiszcie potem jak wrażenia. Powodzenia. Pzdr oj, na pewno "przetestujemy" ;) aż dziw bierze,ze tak mało AA do niego się zgłosiło? przecież to okazja jak nigdy! ale cóż...my jedziemy...mamy nadzieje,ze dojedziemy ;) Opowiemy w szczegółach jak było ;) Pozdrawiamy J&K Quote
buckshot Posted May 2, 2009 Posted May 2, 2009 sędzia:Alfonso Thovar Del Solar (E) Psy Kl.młodzieży Robin Hood Etruria Polonia -Zw MŁ Kl.championów Anshee No Stone Unturned - CAC, NDPwR, CACIB Suki Kl.otwarta Sondaisa's Star of Oregon at Dan Danilo - CAC, NDSwR, CACIB, BOB, BOG 2m. Tiger alias Tadziu, tym samym ukończył Interchampionat, Championat Ukrainy - stając się Multichampionem!!! Gratulujemy ogromnie i bardzo się cieszymy:) Spritunia - w końcu zasłużone miejsce na BOG-u.:multi::multi::multi: Pozdrawiamy Quote
kira Posted May 2, 2009 Posted May 2, 2009 Wielkie Brawka dla SPRITE za Bobka , i dla Tadka za Intera :multi: Czekamy na fotorelację ( szybką ) pozdro. I gratutuje za Pudełko !! jeszcze raz pozdrawiamy ! Quote
Dan Danilo Posted May 3, 2009 Author Posted May 3, 2009 Dziękujemy bardzo za miłe słowa i gratulacje...tak, sobota była dla naszych piesów wielce szczęśliwa :) Wystawa we Lwowie...zorganizowana była w dość nowym obiekcie "LEMBERG", fajna hala - niewielka, nowoczesna...z ładnymi toaletami ;) co do organizacji samej wystawy...była w sumie na dobrym poziomie, ogólnie wystawa nieduża zgłoszono ok.700 psów...ringi ogromne, z ładnymi wykładzinami itp...powiem szczerze, ze nasze wystawy nawet się nie umywają do tej na Ukrainie (mam tu na myśli miejsce)...może w Poznaniu?...no...ale hale starsze ;) Obsługa miła ale lekko „zakręcona” i niestety mało ludzi do pracy...straszna biurokracja, pełno blankiecików, karteczek, i milion sto pieczątek - oczywiście było to w naszej gestii o nie się upominać, i pilnować czy wszystko mamy podstemplowane ...każda Pani od innej pieczątki i kartki...ROZPACZ! na teczkę z ringu czekałam 2 godziny, jedną dostałam od razu…drugą dopiero po ocenie na naszym ringu - reszty ras - a dodam, ze nasz sędzia miał 80 psów! i baaaardzo długo oceniał....skończył jako ostatni, już po rozpoczęciu BIS'ów..Pani - a'la sekretarka ringu była jedyna, która coś wiedziała, miała 4 pomocników w wieku ok.15-19lat, wiec w sumie była sama, wszechwiedząca - wszechmocna i edukowała wszystkich na ringu...nie oszczędzając wystawców...tylko z taka różnicą, że na wystawców krzyczała niegrzecznie robiąc głupie uwagi...nie omieszkałam niestety wymienić z nią kilka tzw. "uprzejmości"...po prostu nie dało się inaczej...:oops: bezczelność kole mnie w oczy! ale poskutkowało i po wspomnianych 2 godzinach otrzymałam teczkę Spryte i pobiegłam wręczyć ja do tzw. sekretariatu w celu otrzymania stempli i następnych „stu” podpisików...później kazano mi szybko biec do tzw. "rejestracji" która miała niby być przy ringu honorowym...niestety szukałam i nie znalazłam...i mieliśmy to w nosie i weszliśmy na ring na wybór gr. V, z resztą, później się okazało, ze inni tez żadnych kartek nie oddawali i mieli z „ rejestracji” zupełnie inne informacje - generalnie panował CHAOS i zagubienie (mam tu na myśli Panie z obsługi). Jak już wiecie, na grupie Spryte wypadła nieźle ;)Pan sędzia ustawił Spryte na II lokacie, Baska na III-ej a pięknego Pomeraniana na I-ej z reszta, później ten właśnie Pomeranian zwyciężył wszystko - Best in Show Lemberg'2009. Sędzia Pan Alfonso Thovar Del Solar z Hiszpanii sędziował wspomniane 80 ras – różnych, nie tylko V grupy…z II,V i chyba coś z I-ej…(wiec nawet w liście ras do oceny, panował rozgardiasz) ;) sędziował dość długo…gdzieś do godziny 17.30 (wystawa rozpoczęła się o godzinie 10.30 z przerwą na obiad od 13.00-14.00) – to tez taka nowość ;) w sumie…Włosi mają swoja sjestę a Ukraińcy mają obiad ;) przecież to sprawa najwyższej wagi ;) czemu ma nie być przerwy ;). Pan sędzia jest bardzo eleganckim, starszym, wielce kulturalnym mężczyzną wieku ok. 60-70lat, z wielką pasją w oku, jest niesłychanie dokładny w ocenie, na każdego psa poświęca wiele czasu, ocenia każdą cześć ciała, dokładnie omawia i wszystko mówi wystawcy (poprzez tłumacza – mówi tylko po hiszpańsku), pierwszy raz w życiu zdarzyło się, aby sędzia nawet oceniał kolor i kształt oka u AA, i jeszcze wiedział jakie ma być ;)i jak się je sprawdza, to dopiero był szok ! nie wspomnę tu już o sprawdzaniu palców, rozstawieniu ich, długości łap, stóp itp…oczywiście reszta to standardowo -kość- budowa, ustawienie łap, kątowanie, sprawdzanie szerokości głowy, kształt ucha – mam tu na myśli standardowo czyli tak jak powinno być a wielu przypadkach nie jest -czyli nie sa brane pod uwagę wszystkie najbardziej istotne i charakterystyczne cechy rasy… wiemy jedno, zwraca najbardziej uwagę na kość – grubość – przygotowanie – i na pewno wystawienie psa…na światówce będzie miał taaaki wybór i taaaki wachlarz typów że, za pewne wykaże się i poznamy jego preferencje dogłębniej :) Jak pewne osoby będą uprzejme zauważyć…ups…były kilkakrotnie takie „uprzejme” … że nie piszemy o tym Panu dobrze tylko dlatego, ze ocenił tak czy inaczej nasze psy! po prostu my jak również inni mamy oczy i widzieliśmy jak ocenia psy i jak je postrzega…jak je dokładnie dotyka, ile razy każe biegać po ringu itp.,itd… z resztą w sumie to mówimy o nim dobrze, ponieważ naszymi akurat psami był zachwycony…i to jest naturalne a jak one wypadną w porównaniu z psami np. na światówce? to się okaże …na pewno nie będziemy mówić o nim inaczej… Pies w młodzieży nie dostał na początku nic, czyli ani JCAC ani ZW.ML, ale właścicielka była cierpliwa i poczekała do końca aby wyjaśnić sprawę…może sędzia zapomniał powiedzieć o tym tłumaczowi ?albo…po prostu po prośbach uległ i przyznał to co zdaniem właścicielki, jej psu się należało? Nie wiemy…ale pies był na wyborze BIS JUNIOR, tak wiec na pewno otrzymał upragniony tytuł NJwR ;) My po wczorajszej ocenie nie możemy powiedzieć nic o jego typie (z powodu braku konkurencji), możemy tylko powiedzieć od czego zaczyna przy ocenie i co ocenia na początku jak zobaczy psa… Tak czy inaczej wystawa superowa ;) Tadzio ukończył Intera, ma Ch.UA, czyli już trzeci championat w jego karierze, i jak Basia z Mirkiem – również dumni właściciele ;) dodali, jest Multichampionem :lol: co strasznie nas wszystkich cieszy i tym bardziej sprawia, ze wystawa we Lwowie była dla nas nad wyraz udana ;) Polecamy serdecznie… na pewno jeszcze kiedyś tam zawitamy… Pozdrawiamy J&K P.S zdjęcia już wkrótce :roll: Quote
bety Posted May 3, 2009 Posted May 3, 2009 Dzięki za wyniki i tak szczegółową relację, na pewno się przyda żeby skonfrontować to na światówce. Zobaczymy czy ten pan trzyma się jednego czy jest jak ta chorągiewka i tam gdzie zawieje to się kieruje. ;) Ciekawe czy będzie też taki szczegółowy na najważniejszej wystawie w roku czy organizatorzy przykażą mu "coś innego". ;) No i oczywiście GRATULACJE. Pzdr Quote
Dan Danilo Posted May 3, 2009 Author Posted May 3, 2009 oto fotki - słabe, ale zawsze cos ;) wielkie sorry za jakość... Robin Hood Etruria Polonia -JCAC,Zw.Mł,NJwR Anshee NO STONE UNTURNED - CAC,CACIB,NDPwR Sondaisa's STAR OF OREGON AT DAN DANILO CAC,CACIB,NDSwR,BOB,BOG 2 Quote
Recommended Posts