Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak dobrze się dowiedzieć że nie tylko mój pies jest smakoszem!
Kotki w domu są 2, sr**** na potęgę.
Generalnie kuwetka stoi w pokoju Kuzynki, bo to jej koty. Niby wszystko pod kontrolą, ale czasem wystarczy dosłownie 2 minuty, zapatrzenie w TV lub za okno i otwarte drzwi od pokoju... po tej chwili nieuwagi już tylko widać szczęśliwego Berrego machającego ogonem.... i zionącego jak kuweta. Nawet dentastix niewiele pomaga :|
Dodam że kuweta jest kryta i z drzwiczkami... Piesowi to nie przeszkadza :P

• 11 months later...
Posted

Ja mam zamiar przyuczyć kota do załatwiania się na toaletę. Tymczasem używam żwirku silikonowego. Moja Saba zjada kocie specjały wraz z tym żwirkiem. Czy ktoś wie na ile jest on niezdrowy? Ona go chrupie jak kosteczki.

Posted

Witam

od niedawna jestem szczęśliwym właścicielem młodego szczeniaczka ze schroniska , Tekila ( suczka 7 miesięcy ) ma także upodobanie w kociej kuwecie.Kuweta jest kryta,była zastawiana , przestawiana itd itp i nic :) podobno pies wcina kocie "batoniki " bo brak mu jakiś bakterii do trawienia , poradzono mi kupienie żwaczy które niby maja pomoc,ale jak będzie to zobaczymy.Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły jak radzić sobie z tym fantem ??? bo ani prośba ani groźba

Posted

1. Nie ma takiego miejsca w domu, jak sie uprze to i tak da rade :P jesli chodzi o rozrabianie to bardzo szybko sie uczy nowych sztuczek :D
2.poszukam, dziekuje za rade

Posted

lawendowa napisał(a):
Bez problemu w każdym zoologicznym się je dostanie, biało zielone opakowanie z wizerunkiem owczarka colie ( chyba że zmienili szatę graficzną )

Tabletki kupione , tekila wcina je bez problemu :P no i na spacery kaganiec na pyszczek.Nie do konca jest z tego faktu szczesliwa ale przyzwyczai sie :D

• 2 years later...
Posted

Hej,
jestem nowa na forum, ale postanowiłam napisać.
Jestem właśnie po trzeciej wizycie weterynaryjnej z jednym z moich psów.
Derka zjadła (mówiąc wprost) kocią kupę z kuwety razem ze żwirkiem.
Posiadam żwirek Cats Eco Best, także jest drewniany, ekologiczny i niczym się nie martwiłam.
Sama kupowałam psom drewniane zabawki, gryzły patyki, itp.
Okazało się, że zjedzony żwirek zaklinował się w jelicie i ciągle pochłaniał wodę (pęczniał, zbrylał się), przez co Dera nie może się wypróżnić.
Sprawa jest poważna, na rentgenie wyszły grudy żwirku, który klinuje się w jelicie.
Pies miał lewatywę, dostał leki rozkurczowe i przeciwbólowe, podaję jej olej parafinowy i siemię lniane.
Nie ma widocznej poprawy. Psina jest obolała, nie może siadać i chodzić.
PRZESTRZEGAM! Żwirek jest szkodliwy!! Nieważne jaki, nawet eco, nawet naturalny.

Posted

jeśli nie ma jak zabezpieczyć kuwety to myślę,że najbezpieczniej było by stosować zwykły drewniany "piasek",taki granulowany; ten pod wpływem płynów rozsypuje się i nie powinien zablokować jelita ( choć wiadomo ,w dużej ilości też zaszkodzi )

Posted

[quote name='zebra12']Ja mam zamiar przyuczyć kota do załatwiania się na toaletę. Tymczasem używam żwirku silikonowego. Moja Saba zjada kocie specjały wraz z tym żwirkiem. Czy ktoś wie na ile jest on niezdrowy? Ona go chrupie jak kosteczki.[/QUOTE]

wiem,że odgrzewam,ale póki jest kuweta w dostępnym dla psa miejscu,póki pies z niej zjada-trzeba żwir natychmiast zmienić na drewniany nie zbrylający.taki też powinno się używać,kiedy kot jest malutki i mogą mu różne rzeczy wpaść do głowy.można też samemu zrobić żwirek z gazet.
taki żwirek na pewno nie zrobi krzywdy.
żwirek bentonitowy zbrylający może zaczopować przewód pokarmowy.i nie ma że się poda parafinę-trzeba taką kluchę wyciągać operacyjnie.
żwirek silikonowy może w przewodzie spęcznieć i go pokaleczyć[gros żwirków silikonowych to kryształki,o dość ostrych krawędziach]