Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam pytanko ile w chwili obecnej w kłębie maja wasze stafficzki(suki i psy)
Do jakich rozmiarów rosną???

Moja sunia 3,5 miesiaca ma 33 cm
To duzo czy mało??

Prosze o odpiski

Posted

Wybacz, ale czy w jakims temacie juz nie pisales o tym?
Jestes nowy - rozumiem - ale nie zakladaj tysiaca watkow dziennie bez sprawdzenia w innych dzialach i poprzednich tematach czy juz czegos takiego nie bylo :roll:

Posted

tufi napisał(a):
Wybacz, ale czy w jakims temacie juz nie pisales o tym?
Jestes nowy - rozumiem - ale nie zakladaj tysiaca watkow dziennie bez sprawdzenia w innych dzialach i poprzednich tematach czy juz czegos takiego nie bylo :roll:

A ja myślałam, że mam zwidy od przepracowania

• 4 weeks later...
Posted

Wzorzec określa przedział wzrostu od 35,5 cm do 40,5 cm odpowiednio do wagi. A więc Feliks jest jak najbardziej wzorcowy.

Staffiki, które spotykam na wystawach mają z reguły wzorcowy wzrost, ale ich waga jest absolutnie niezgodna ze wzorcem, który przewiduje: psy - 12,5 do 17 kg, suki - 11 do 15,5kg.

Moja Ayka waży w tej chwili 19 kg i tak uważam, że jest jeszcze mało rozbudowana (14 m-cy). :lol: Większość wystawianych dorosłych psów waży grubo ponad 20 kg. Ciekawe jak wyglądałby staffik o wzoście 40,5 cm i wadze 17 kg. Chyba strasznie "zabiedzony"... :cry: :cry:

Posted

Jakos nie wyobrazam sobie mierzenia i wazenia fafikow na wystawie - 99,9% by chyba odpadlo, co? :lol: Glupkowate te ustalenia - moze im chodzi o charcika bullowatego ze staffordshire? 8) a moze staffpinbull? :wink:

Posted

Moja Bunieczka 14 mieś, waży 16 kg przy 39 cm i do słabo rozbudowanych raczej nie należy - ale przy szerokiej i głębokiej klatce piersiowej nie ma na niej tłuszczyku - niejadek po prostu.

Posted

[quote name='tufi']Jakos nie wyobrazam sobie mierzenia i wazenia fafikow na wystawie - 99,9% by chyba odpadlo, co? :lol: Glupkowate te ustalenia - moze im chodzi o charcika bullowatego ze staffordshire? 8) a moze staffpinbull? :wink:

No chyba wszyskie by odpadły, faktycznie wzorzec jest pod tym względem dość anachroniczny. Ale jest w tym wbrew pozorom jakaś logika...

Pies który waży dajmy na to 20 kg może być po prostu słabo zbudowany, ale może być imponująco zbudowanym samcem, który jest bardzo osuszony.

Mały przykład. Nie wiem co prawda ile ważą te wspaniałe psy (a wiele bym dał żeby się dowiedzieć !) ale widać o co tutaj chodzi:

http://www.staffords.co.uk/coverdogs/cdgallery/harkline.htm
http://www.staffords.co.uk/coverdogs/cdgallery/kannechor.htm
http://www.staffords.co.uk/coverdogs/cdgallery/tornadostorm.htm

Mnie osobiście bardzo podobają się takie osuszone psy, chociaż zdaje się że krajowi sędziowie mają o tym nieco inne zdanie. 8)

Posted

Zgadza się dingo - wciąż uwazam, że u nas wystarczy tłuszczyk - na mięśnie nikt nie patrzy....
generalnie we wzorcu ma być proporcjonalnie zbudowany

Posted

AMFI napisał(a):
niejadek po prostu.

No no... Ja nie wiem jak to jest mieć psa niejadka... :lol:
Mój prosiak żre wszystko co mu wrzucić do miski. Czyni to chętnie, z entuzjazmem, a po zjedzeniu obfitej porcji i tak patrzy czy jeszcze mu czegoś nie dam...

Gdybym mu dawał tyle ile on chce żreć, to by w wieku 1 roku ważył chyba z 25 kg :D

A teraz i tak jest misiowaty... :wink:

Posted

tufi napisał(a):
Jakos nie wyobrazam sobie mierzenia i wazenia fafikow na wystawie - 99,9% by chyba odpadlo, co? :lol: Glupkowate te ustalenia - moze im chodzi o charcika bullowatego ze staffordshire? 8) a moze staffpinbull? :wink:

Raz mi się zdarzyło, że sędzina mierzyła długość ogona Alfie i liczyła kręgi w ogonie. :o :o A to z tego względu, że Alfa należy do staffików "krótkoogoniastych" :lol: :lol: :lol:

Mierzenie polegało na sprawdzeniu, czy ogon sięga (po przygięciu do ciała) do stawu skokowego. Na szczęście długość okazała się wystarczająca.

Posted

Sybi to moje marzenie zeby miała 39 cm w kłębie lubie staffiki które sa wyzsze
O na jak narazie ma 32 i 4miesiące i 1 tydzień
Wazy 10 kg i jest bardzo umieśniona (w sensie szeroka heh)
Amfi piekna ta bulineczka twoja

Posted

Alojzyna napisał(a):
XXL napisał(a):
agrafka warzy 17kg i ma 14m w klebie ma 40cm prawie 41 :D maly grubasek :D :D

Chyba jak ją mierzysz od czubka głowy do podłogi....

i tu masz racje bo kasia powiedziala zebym ja zmierzyl i wyszlo cos 39.1 cm ale lba nie dala sie zmierzyc :D