pa-ttti Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 mam dylemat i licze na pomoc od osób które coś wiedzą na ten temat moja suczka chihuahua ma niecały roczek, waży 1,6kg. miała pierwszą cieczkę w wieku 6 miesięcy. drugiej spodziewam się w wakacje. i tu się pojawia pytanie: czy kryć ją już przy drugiej cieczce, czy poczekać jeszcze? podobno chihuahua lepiej jest kryć wcześniej, bo mają jeszcze nieskostniałą miednicę a więc bardziej "rozciągliwą", tym bardziej że sunia jest mała (chociaż liczę że urośnie jeszcze trochę). zkwp dopuszcza krycie tej rasy po skończeniu roku. chodzi mi o zdrowie suni, i nie wiem kiedy lepiej ją kryć. ma to być suczka hodowlana, niestety wyrosło chucherko, chociaż w sumie to najmniejszy pies świata:) Quote
sodalis Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Myslę, że warto pokazać suczke jakiemuś zaprzyjaźnionemu i doświadczonemu hodowcy, a także lekarzowi weterynarii (tylko takiemu co się w rozrodzie i położnictwie specjalizuje, a nie pierwszemu z brzega) - i na podstawie ich opinii podjąć decyzje kiedy i czy wogóle takie maleństwo kryć. Quote
pa-ttti Posted April 26, 2009 Author Posted April 26, 2009 mam wyprobowanego weta poloznika, zamierzam z nim pogadac na ten temat. tylko mam nadzieje ze uda mi sie jeszcze zasiegnac porady od osob ktore zajmuja sie moze hodowla i beda mogly mi pomoc...:) nie mam jeszcze hodowlanki, przeciez suczka nie ma jeszcze roku. ale do jej nast cieczki spokojnie zrobie trzy wystawy, tylko to by bylo krycie warunkowe. Quote
SuperGosia Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/zalacznik_12_-_wykaz_ras_wielkoglowych_i_miniaturowych.pdf Pokrylam swoją suczkę (ale już hodowlaną) w wieku 18 miesięcy po konsultacjach z dlugoletnimi hodowcami "mojej" rasy. Nie żaluję - poród trwal 2 godziny i 15 minut (4 szczeniaki). Suka czuje się świetnie i jest wspanialą matką, a moje chlopaki mają prawie dwa tygodnie :loveu: Mam tylko jedno pytanie, czy suńkę oglądal kierownik sekcji w oddziale lub czy byla już wystawiana np. w mlodzieży? Quote
pa-ttti Posted April 27, 2009 Author Posted April 27, 2009 oglądała ją sędzina jak byłyśmy kiedyś w związku odebrac rodowód. na młodzieżówkę jedziemy 24 maja do radomia-to będzie pierwsza jej wystawa. Quote
SuperGosia Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 Jeśli żaden ekspert nie będzie mial poważnych zastrzeżeń, co do jej wielkości - to moim zdaniem - nie ma większych przeciw wskazań. Lista ras, które można kryć wcześniej jest krótka i nie powstala bez powodu ;) Quote
pa-ttti Posted April 27, 2009 Author Posted April 27, 2009 sędzina powiedziała że suczka jest bardzo ładna, spodobała jej się chyba bo ukradkiem na nią patrzyła:) co do wielkości to skomentowała to tak "dużo to ona nie urodzi". Quote
marteczka77 Posted May 29, 2009 Posted May 29, 2009 pa-ttti mama mojej suni wazyła dokładnie tyle samo1,6kg i urodzila czwóreczkę ,a podobno jej siostra 2,3kg dwoje wiec róznie z tą ilościa bywa:lol: Quote
Recommended Posts