Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam dylemat i licze na pomoc od osób które coś wiedzą na ten temat
moja suczka chihuahua ma niecały roczek, waży 1,6kg. miała pierwszą cieczkę w wieku 6 miesięcy. drugiej spodziewam się w wakacje. i tu się pojawia pytanie: czy kryć ją już przy drugiej cieczce, czy poczekać jeszcze?
podobno chihuahua lepiej jest kryć wcześniej, bo mają jeszcze nieskostniałą miednicę a więc bardziej "rozciągliwą", tym bardziej że sunia jest mała (chociaż liczę że urośnie jeszcze trochę). zkwp dopuszcza krycie tej rasy po skończeniu roku.
chodzi mi o zdrowie suni, i nie wiem kiedy lepiej ją kryć. ma to być suczka hodowlana, niestety wyrosło chucherko, chociaż w sumie to najmniejszy pies świata:)

Posted

Myslę, że warto pokazać suczke jakiemuś zaprzyjaźnionemu i doświadczonemu hodowcy, a także lekarzowi weterynarii (tylko takiemu co się w rozrodzie i położnictwie specjalizuje, a nie pierwszemu z brzega) - i na podstawie ich opinii podjąć decyzje kiedy i czy wogóle takie maleństwo kryć.

Posted

mam wyprobowanego weta poloznika, zamierzam z nim pogadac na ten temat. tylko mam nadzieje ze uda mi sie jeszcze zasiegnac porady od osob ktore zajmuja sie moze hodowla i beda mogly mi pomoc...:)
nie mam jeszcze hodowlanki, przeciez suczka nie ma jeszcze roku. ale do jej nast cieczki spokojnie zrobie trzy wystawy, tylko to by bylo krycie warunkowe.

Posted

http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/zalacznik_12_-_wykaz_ras_wielkoglowych_i_miniaturowych.pdf

Pokrylam swoją suczkę (ale już hodowlaną) w wieku 18 miesięcy po konsultacjach z dlugoletnimi hodowcami "mojej" rasy. Nie żaluję - poród trwal 2 godziny i 15 minut (4 szczeniaki). Suka czuje się świetnie i jest wspanialą matką, a moje chlopaki mają prawie dwa tygodnie :loveu:

Mam tylko jedno pytanie, czy suńkę oglądal kierownik sekcji w oddziale lub czy byla już wystawiana np. w mlodzieży?

Posted

Jeśli żaden ekspert nie będzie mial poważnych zastrzeżeń, co do jej wielkości - to moim zdaniem - nie ma większych przeciw wskazań.

Lista ras, które można kryć wcześniej jest krótka i nie powstala bez powodu ;)

Posted

sędzina powiedziała że suczka jest bardzo ładna, spodobała jej się chyba bo ukradkiem na nią patrzyła:) co do wielkości to skomentowała to tak "dużo to ona nie urodzi".

• 1 month later...