Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

znalazłam na stronie jednej z firm sprzedających karmy dla zwierząt ofertę chicopee (15 kg dla szczeniaków ras dużych) za 129 PLN :crazyeye: ...Chyba się skuszę :)

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

hej
my wlasnie zastanawiamy sie nad tą karmą, slyszalam o niej b.dobre opinie no i teraz przeczytalam jeszcze ten temacik. problem w tym, ze worki sa po 15 kg a najpierw chcialabym sprawdzic czy Verciu bedzie ja w ogole jadl,
ma ktos moze odsprzedac jakies 2 kg tej karmy ?? (najlepiej Lamb&Rice)
;)
pozdrawiamy.

• 1 month later...
Posted

Chicopee - praktycznie sama pszenica, karma konserwowana propyl gallate - fuj , do tego producent wyraznie nie gwarantuje podanych na opakowaniu ilosci witamin i mineralow .... "Expected contents of other vitamins and trace elements (not guaranteed)".....

SPORTMiX - karma produkowana w dwoch seriach:
Original Dog Food (wersja podstawowa: Bite Size, Chunk Style, High Protein, Puppy Food ) i Premium Dog Food (karma premium: Energy Plus Adult Mini Chunk , Large Breed Adult , High Energy Adult Chunk , Maintenance Adult Mini , Lamb Meal & Rice Formula , Hunter’s Select Adult Mini Chunk ). Producent deklaruje, ze karma jest konserwowana naturalnie, wiec mozna miec nadzieje, ze nie wala do tego jakis starsznych swinstw.

Gdybym miala wybierac miedzy Chicopee a Sportmix wybralabym Sportmix (wersje premium oczywiscie). Cenowo wygladaja podobnie - sportmix jest pakowany w opakowania wieksze niz 15 kg.

• 1 month later...
Posted

My właśnie przerzuciliśmy się z Puriny Dog Chow na Chicopee. Pies ją po prostu uwielbia, podczas przestawiania z jednej karmy na drugą wybierał kuleczki Chicopee, a Purinę zostawiał w misce (kot zjadał resztki :razz: ).
Bardzo podoba mi się wielkość kulek, bo można ich używać jako nagrody podczas szkolenia.

Mam dojście do szalenie tanich karm - 15 kg worek dla psów ras małych 99 złotych, 3 kg za 17 :multi:

Posted

To prawda Chicopee jedza nawet bardzo wybredne psy granulki są takiej wielkosci ze podstawa zajdają sie zarówno psy średnie i malutkie :) Ja jestem z tej karmy bardzo zadowlona - moja suka wymagająca zoładkowo jak niemal wszystkie bulowate świetnie sie po niej czuje i wygląda :cool3:
Ja moge wysłać "podstawę" na próbę jesli ktoś ma ochotę, bo zamawiam worki po 15 kg i wiem ze to ciezka prawa jak potem pies nie chce jesć zakupionej karmy :lol:
my zamawiamy od dystrybutora je ja ok 15 - 20 zaprzyjaźnionych psów 15 kg podstawy z kurierem płacę ok 130 zł

Posted

Na opakowaniu:
Składniki: bla, bla, bla, ..., hydrolizat proteinowy, glukozamina, siarczan chondroityny.
Witaminy: A, D3, E, miedź.
Zawiera przeciwutleniacze (wyciąg tokoferoli naturalnego pochodzenia, naturalne garbniki).

Jeżeli coś z tego jest na stawy, to znaczy, że jest w karmie :lol:

Posted

Aha, dzieki. W sumie 15kg mam dostepne za 100zl dla large breedow. Ale jako ze brit bardzo dobrze nam sluzy i kosztuje 56 to chyba sie nie przestawimy, co najwyzej jak juz za rok, dwa bedziemy przechodzic na seniora moze. I dla nowego psiaka :)
A to jest na opakowaniu dla malych ras(chondroityna i glukozamina)?

Posted

Hmm, to podziwiam :lol: Przewaznie jest tylko w large breedach... I co mnie najbardziej boli- bardzo zadko mozna spotkac te dodatki w activach, w seniorach takze...:roll: Dlatego tez nad seniorem mysle wlasnie o czyms tanim ale z tymi dodatkami.
I dodam jeszcze Tośka, ze Chicopee jest premium, a nie super premium. Tak przynajm,niej pisza na stronie glownego producenta anglojezycznej ;)

I koeljne ale... Na tej stronie jest napisane, ze glukozamina i chondroityna jest tylko w adult mini/medi7um i lb, oraz w seniorze. W karmie dla szczeniat nic, tak samo w activie.
Jezeli ktos karmi puppy s/m lub puppy lb, albo high performance, to mam wielka prosbe o sparwdzenie, czy na opakowaniu mowia cos na temat tych dodatkow!:)

I znowu ja;) Karma super premium tego producenta (Harrison Pet Products) jest Genesis, niestety nigdzie w Polsce jej nie widzialam. Ale tam jest jeszcze gorzej, bo dodatrki sa tylko w adult lb a seniora nie ma :P

Posted

Rudy będzie miał stawy jak marzenie :lol:
To dziwne, że w activach i seniorach nie ma takich dodatków, wszak właśnie takie stawy należałoby szczególnie chronić :roll:

Posted

No wlasnie. A do tej pory jedyne co znalazlam (dostalam pudlo probek;)) to rc mobility large dog, ktorego w zadnym sklepie nie widzialam a kosztuje zapewne koszmarne pieniadze. Wiec ja jak mamy jakis aktywny okres(wyjazdy, obozy szkoleniowe itp.) mieszam malemu po prostu large breeda z activity. I bede tak robic dopoki nie znajde activa z dodatklami albo dopoki nie zakupie dodatkow na stawy oddzielnie ;)

Posted

my jesteśmy w połowie worka dla szczeniaków ras dużych. I powiem tak, Młoda wciąga chrupki z szybkością światła - cieszy mnie to bardzo, bo poprzednie karmy (Proformance i eagle pack) to jedynie na początku chętnie jadła.
Ale jest "ALE" - mam wrażenie, że Młoda ma chyba uczulenie i podejrzewam, że to po tej karmie. Na brzuchu ma nieliczne (na szczęście) krostki, do tego wylizuje się. Dlatego stawiam na karmę, bo to jedyna rzecz jaką w jej jadłospisie zmieniliśmy...no chyba, że Młoda ma uczulenie na nowe mieszkanie;)

Posted

A nie wiecie może czy można gdzieś dostać próbkę, albo przynajmniej mniejsze opakowanie. Bo nie chciałabym zostać z całym 15 kilowym opakowaniem.
Moja Beira jadła do tej pory RC dla szczeniaków ras dużych ale ostatnio widzę, że nie bardzo jej to wchodzi. Może monotonia w żywieniu jej nie służy :evil_lol: .
A Wy tak zachwalacie tę karmę, że może warto by ją wypróbować.

Posted

niedokładnie czytałam, ale wydaje mi się, że nie:cool3: :cool3: :cool3:
Worek juz oddałam potrzebującym łódzkim psiakom. Odokładny skład spytaj Myszona - ona posiada worek to może sprawdzić

• 6 months later...
  • 1 month later...
Posted

odkurze troche temacik-kto podował psu wersje z jagniecina i czy nie bylo jakiegoś swedzenia drapania czy łupieżu-sucz moja alergiczna i ostatnio karma z ryba zaczeła ja uczulać,co sądzicie o jakości tej karmy??

Posted

Casia_i_Figa napisał(a):
odkurze troche temacik-kto podował psu wersje z jagniecina i czy nie bylo jakiegoś swedzenia drapania czy łupieżu-sucz moja alergiczna i ostatnio karma z ryba zaczeła ja uczulać,co sądzicie o jakości tej karmy??

kilka osób [z dogo też]karmi karmą wersja L&R psy z rożnymi alergiami i nie było problemów ... AlicjaRydzewska karmiła Ozziego i było oki (zapytaj Ale najlepiej), koleżanka ma alergiczną astke i super jest na tej karmie - inne uczulały
musisz spróbować - każdy pies reaguje inaczej

moje psy też jadły karme tej firmy i byłam/jestem zadowolona

Posted

Karma wydaje się świetna! Np. Small - za 15 kg - 115 zł :shock: Tylko ile ona ma mięsa? Jakie dawkowanie dla psa o wadze 9 kg? Nie mogę znaleźć składu i dawkowania.